Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Er komt geen groot gezondheidspark op het Arrisveld, het voormalige Coberco-terrein naast Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Park Achterhoek wordt opgesplitst in een bedrijventerrein en een kleiner gezondheidspark ernaast.

Wethouder Elvira Schepers zegt na haar aantreden met 'een realistische bril' naar het oorspronkelijke plan te hebben gekeken. In samenspraak met Bas Hommelink van projectontwikkelaar Arrisveld BV, de eigenaar van de grond, is de conclusie getrokken dat het oorspronkelijke plan niet concreet zou worden.

'Regie pakken'

'Het werd tijd de regie te pakken', zegt Schepers. 'We ondersteunen de visie van het gezondheidspark en dat komt er ook, met zorggerelateerde functies, maar daarnaast is er grote vraag naar bedrijventerreinen in Winterswijk. Daarom splitsen we het terrein op. Daarmee faciliteren we de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Winterswijk.'

Het Arrisveld is 6,5 hectare groot en 4 hectare daarvan is bestemd voor bedrijvigheid. Sterker nog, de grond is zelfs al verkocht aan bedrijven die zich er in 2021 willen vestigen. De namen van die bedrijven maakt de gemeente volgende week dinsdag bekend. 'Nee, dat is geen zware industrie, dat mag niet op die plek', zegt Schepers.

Te innovatief? 

Een gezondheidspark in het groen, waar patiënten na een operatie (al dan niet bij in het SKB) zouden kunnen herstellen en revalideren, omringd door de benodigde zorg: in de ogen van criticasters een megalomaan plan, vooral bedoeld om de aannemer stenen te laten bouwen.

Tekst loopt door onder de foto: 

Er komt geen groot gezondheidspark op het Arrisveld, het voormalige Coberco-terrein naast Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Park Achterhoek wordt opgesplitst in een bedrijventerrein en een kleiner gezondheidspark ernaast.

Inhoudelijk kwam het plan, sinds de aankondiging in 2012, nooit van de grond, alle inzet van stedenbouwkundige Riek Bakker ten spijt.

'De relatie met Bakker was er al niet meer, het contract liep in maart van dit jaar af', zegt Schepers. 'Schuld of gebrek aan regie zijn niet aan de orde', zo vult Hommelink aan. 'Tot acht weken geleden had ik dit scenario niet kunnen bedenken. Wellicht was het plan té innovatief, kwam het te vroeg om het uit te rollen.'

Vicieuze cirkel

Het plan heeft Winterswijk bijna 130.000 euro gekost. 'Het was een mooi plan, dat door de hele raad op D66 na werd gesteund, maar de haalbaarheid was een risico', zegt Schepers.

Huisartsen, maatschappen en zorginstellingen toonden wel belangstelling, 'maar niemand wilde de eerste zijn', verklaart Hommelink. 'Daardoor ontstond een vicieuze cirkel.'

Grote vraag is hoe de buurt tegenover het nieuwe plan staat. Tegen het oude was er protest. Hommelink: 'De buurt wordt geïnformeerd, we houden op 18 juni een informatiebijeenkomst.'

Obelink Vrijetijdsmarkt zou een gegadigde kunnen zijn. Het bedrijf informeerde afgelopen periode al bij een grondeigenaar in de buurt van de huidige vestiging aan de Misterweg om eventueel gronden aan te kopen voor de realisatie van extra parkeerruimte.

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend