Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Er komt geen groot gezondheidspark op het Arrisveld, het voormalige Coberco-terrein naast Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Park Achterhoek wordt opgesplitst in een bedrijventerrein en een kleiner gezondheidspark ernaast.

Wethouder Elvira Schepers zegt na haar aantreden met 'een realistische bril' naar het oorspronkelijke plan te hebben gekeken. In samenspraak met Bas Hommelink van projectontwikkelaar Arrisveld BV, de eigenaar van de grond, is de conclusie getrokken dat het oorspronkelijke plan niet concreet zou worden.

'Regie pakken'

'Het werd tijd de regie te pakken', zegt Schepers. 'We ondersteunen de visie van het gezondheidspark en dat komt er ook, met zorggerelateerde functies, maar daarnaast is er grote vraag naar bedrijventerreinen in Winterswijk. Daarom splitsen we het terrein op. Daarmee faciliteren we de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Winterswijk.'

Het Arrisveld is 6,5 hectare groot en 4 hectare daarvan is bestemd voor bedrijvigheid. Sterker nog, de grond is zelfs al verkocht aan bedrijven die zich er in 2021 willen vestigen. De namen van die bedrijven maakt de gemeente volgende week dinsdag bekend. 'Nee, dat is geen zware industrie, dat mag niet op die plek', zegt Schepers.

Te innovatief? 

Een gezondheidspark in het groen, waar patiënten na een operatie (al dan niet bij in het SKB) zouden kunnen herstellen en revalideren, omringd door de benodigde zorg: in de ogen van criticasters een megalomaan plan, vooral bedoeld om de aannemer stenen te laten bouwen.

Tekst loopt door onder de foto: 

Er komt geen groot gezondheidspark op het Arrisveld, het voormalige Coberco-terrein naast Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Park Achterhoek wordt opgesplitst in een bedrijventerrein en een kleiner gezondheidspark ernaast.

Inhoudelijk kwam het plan, sinds de aankondiging in 2012, nooit van de grond, alle inzet van stedenbouwkundige Riek Bakker ten spijt.

'De relatie met Bakker was er al niet meer, het contract liep in maart van dit jaar af', zegt Schepers. 'Schuld of gebrek aan regie zijn niet aan de orde', zo vult Hommelink aan. 'Tot acht weken geleden had ik dit scenario niet kunnen bedenken. Wellicht was het plan té innovatief, kwam het te vroeg om het uit te rollen.'

Vicieuze cirkel

Het plan heeft Winterswijk bijna 130.000 euro gekost. 'Het was een mooi plan, dat door de hele raad op D66 na werd gesteund, maar de haalbaarheid was een risico', zegt Schepers.

Huisartsen, maatschappen en zorginstellingen toonden wel belangstelling, 'maar niemand wilde de eerste zijn', verklaart Hommelink. 'Daardoor ontstond een vicieuze cirkel.'

Grote vraag is hoe de buurt tegenover het nieuwe plan staat. Tegen het oude was er protest. Hommelink: 'De buurt wordt geïnformeerd, we houden op 18 juni een informatiebijeenkomst.'

Obelink Vrijetijdsmarkt zou een gegadigde kunnen zijn. Het bedrijf informeerde afgelopen periode al bij een grondeigenaar in de buurt van de huidige vestiging aan de Misterweg om eventueel gronden aan te kopen voor de realisatie van extra parkeerruimte.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie