Logo De Belofte

NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Eerder al wethouder

Wijnia (1954) was van 1990 tot 1994 ook al wethouder in Nijmegen, toen op de portefeuille Milieu en Energie. Daarna bekleedde hij leidinggevende functies bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de provincie Noord-Brabant, beide op het gebied van mobiliteit. De afgelopen 20 jaar was hij gemeentesecretaris in Heumen en Lingewaard. Hij was van 2003 tot 2011 ook lid van Provinciale Staten namens GroenLinks. Alle aanwezige Nijmeegse raadsleden stemden woensdagavond vóór zijn benoeming.

“Niet moeilijk om deze stad in het hart te sluiten”

Harriët Tiemens trad in 2014 aan als wethouder in namens GroenLinks in Nijmegen en verhuist nu dus naar de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Tiemens prees in haar afscheidsspeech de grote liefde van inwoners voor de stad. “Die was goed zichtbaar bij de vele initiatieven, bijdrages en hulp tijdens het European Green Capital-jaar. Ik heb ervan genoten om voor deze stad te hebben mogen werken. Het is niet moeilijk geweest om deze stad snel in het hart te sluiten. Voor belangrijke besluiten weten we hier een Nijmegen altijd een meerderheid te vinden.”

“Stugge dame die zich ontpopte tot handige politica”

Burgemeester Hubert Bruls noemde Tiemens in zijn dankwoord aan haar met een knipoog ‘een markante rode furie in ons midden’ die graag ‘in the lead’ is. “Harriët heeft op veel punten haar sporen verdiend. Een bestuurder die nooit half werk levert, niet houdt van tijdsverspilling en de lat hoog legt voor zichzelf en anderen. Dat heeft haar zonder meer één van de goede bestuurders gemaakt die we hier de afgelopen decennia hebben gekend. Haar vijfde plaats in Duurzame Top 100 van dagblad Trouw is een welverdiende erkenning voor haar inzet op het gebied van duurzaamheid. Ze heeft Nijmegen op dat gebied landelijk en Europees op de kaart gezet. Daarnaast heeft ze een belangrijke rol gespeeld in het maken van de Woondeal voor woningbouw in deze regio.” SP-fractievoorzitter Hans van Hooft benoemde hoe Tiemens van een ‘wat stugge dame’ zich ontpopte tot een handige politica die veel gedaan weet te krijgen. “Haar ideologische inslag was duidelijk, maar harde feiten gingen altijd voor, ook als ze niet goed uitkwamen.”

Door: Dion van Alem, Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.
 • Schaatsen in Triavium wordt goedkoper voor jongeren, duurder voor ouderen

  31 augustus 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil de tarieven voor recreatief schaatsen in het Triavium vereenvoudigen. Als gevolg daarvan gaan jongeren en volwassenen minder betalen voor entree. Het lagere tarief voor 65-plussers en daluren vervalt echter, waardoor gebruikers hiervan meer gaan betalen vanaf het komende seizoen.
 • Nijmeegse politiek positief over opvang op Heumensoord, wel zorgen over omstandigheden

  24 augustus 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse politiek reageert positief over het besluit om tot het eind van het jaar 1000 Afghaanse vluchtelingen op te vangen op Heumensoord. Wel zijn er zorgen over onder andere de omstandigheden in de opvang. Deze waren rondom de opvang van Syrische vluchtelingen in 2015 een bron van kritiek.
 • Nieuwe partij Volt zoekt kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen Nijmegen

  23 augustus 2021
  NIJMEGEN - De nieuwe Europese partij Volt Arnhem-Nijmegen is maandag gestart met het werven van kandidaten. Bij een goede lijst zal de partij definitief meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Nijmegen. Midden november worden de kandidaten bekendgemaakt.
 • 'Het is een wereld van eenzaamheid en niet begrepen worden', weet hoogbegaafde Kim

  08 augustus 2021
  NIJMEGEN - De schoolcarrièrre van de 37-jarige Kim Arts uit Nijmegen was door haar hoogbegaafdheid allerminst een succes. Zij zag de klaslokalen maar zelden van binnen en wist de middelbare school niet af te maken. Toch is haar verhaal nog een van de meest succesvolle die Omroep Gelderland te horen kreeg rondom hoogbegaafdenproblematiek in het onderwijs.

Overig verkiezingsnieuws

 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.
 • Helft wethouders afwezig bij Arnhemse raadsvergadering: 'Schandalig'

  21 september 2021
  ARNHEM - Vanwege een 'onvoorziene samenloop van omstandigheden', kunnen drie van de zes wethouders woensdagavond niet aanwezig zijn tijdens de Arnhemse raadsvergadering. Een groot deel van de oppositie reageert verbolgen. "Schandalig", vindt CDA-raadslid Klaartje Koorn.
 • Echt geen plek meer voor visboer André in zijn geliefde wijk: 'Wat een gelul'

  20 september 2021
  ARNHEM - Visboer André kan definitief niet terug naar zijn geliefde stek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Dat laat de gemeente weten, ruim acht maanden nadat wethouder Ronald Paping beloofde die mogelijkheden nog eens te onderzoeken. De winkeliers hebben geen bezwaar tegen de terugkeer van André zijn rijdende viskraam, maar de gemeente zou niet alleen voor hem plek kunnen maken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend