Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het Tuunterveld als toekomstig bedrijventerrein in Winterswijk staat op losse schroeven. Het onderzoeksrapport van adviesbureau BRO blijkt te kraken en te piepen. BRO komt na de zomer met een nieuw rapport.

De omwonenden van het Tuunterveld hebben de gemeente Winterswijk gewezen op foute aannames in het onderzoeksrapport van BRO. Daarin worden dertien locaties in Winterswijk beoordeeld aan de hand van puntentellingen en waarderingen voor aanwezige infrastructuur, zoals bijvoorbeeld de aansluiting op een N-weg. 

Van de dertien door BRO onderzochte locaties kwam het Eelinksveld aan de Kottenseweg als beste uit de bus, maar die 5 hectare is te klein om aan de toekomstige vraag naar industriegrond te voldoen. Daarop kwam nummer twee in beeld, het Tuunterveld; 22 hectare groot, waarvan 15 bestemd voor de vestiging van bedrijven.

Gaten in de berekening

Maar de omwonenden van het Tuunterveld schoten gaten in de berekeningen die leidden tot een totaalscore voor elke locatie. Ze kwamen met vijftien voorbeelden van scores die op discutabele wijze tot stand zouden zijn gekomen. Zo telde voor het Tuunterveld de bushalte bij Station West mee,. Dat is echter geen permanente halte, maar slechts een bushalte voor calamiteiten. De dertien locaties bleken op onderdelen niet gelijk beoordeeld en gewaardeerd.

Daarop heeft wethouder Inge Klein Gunnewiek bij het adviesbureau aan de bel getrokken. “De omwonenden waren kritisch en gelukkig is het boven water gekomen. We wachten nu de reactie van BRO af hoe ze het gaan herstellen”, zegt Klein Gunnewiek.

'Verkeerde optelsom'

De wethouder heeft de omwonenden van het Tuunterveld per brief geïnformeerd over ‘de pas op de plaats’ die gemeente maakt. “In de technische verwerking zijn er door het onderzoeksbureau fouten gemaakt. Er kwamen vragen uit de buurt waarom iets tweemaal zoveel punten kreeg als een vergelijkbare situatie op een andere plek. Er is een verkeerde optelsom gemaakt en daardoor is er een scheve ranking ontstaan.”

Klein Gunnewiek verwacht niet dat het huidige rapport op de schop zal gaan, als BRO met een tweede versie komt. “Ik verwacht geen schokkend resultaat, het zijn vooral rekenfouten en foutieve verwijzingen. Het is wel heel erg jammer. Dan huur je zo’n bureau in en blijken er zulke fouten in te zitten. Maar het is goed dat er straks een goed rapport komt te liggen, want dat is een voorwaarde als mensen een zienswijze willen indienen.”

Waarom zoveel haast?

De buurt vraagt zich af waarom de gemeente zoveel haast heeft met het Tuunterveld en wacht het liefst eerst de ontwikkelingen aan de Misterweg af, waar drie grote bedrijven zijn gevestigd. Daarvan zouden transportbedrijf HSF en campingreus Obelink op eigen terrein willen uitbreiden.

Daarmee vervalt volgens de buurt de grootste vraag naar industriegrond en blijft van die vraag 3,6 hectare over. Daarvoor is het Tuunterveld (22 hectare) veel te groot en die 3,6 hectare is elders wel te vinden.  

Adviesbureau BRO verwijst via een woordvoerster voor een reactie naar de gemeente Winterswijk, "omdat de gemeente de opdrachtgever is."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend