Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het Tuunterveld als toekomstig bedrijventerrein in Winterswijk staat op losse schroeven. Het onderzoeksrapport van adviesbureau BRO blijkt te kraken en te piepen. BRO komt na de zomer met een nieuw rapport.

De omwonenden van het Tuunterveld hebben de gemeente Winterswijk gewezen op foute aannames in het onderzoeksrapport van BRO. Daarin worden dertien locaties in Winterswijk beoordeeld aan de hand van puntentellingen en waarderingen voor aanwezige infrastructuur, zoals bijvoorbeeld de aansluiting op een N-weg. 

Van de dertien door BRO onderzochte locaties kwam het Eelinksveld aan de Kottenseweg als beste uit de bus, maar die 5 hectare is te klein om aan de toekomstige vraag naar industriegrond te voldoen. Daarop kwam nummer twee in beeld, het Tuunterveld; 22 hectare groot, waarvan 15 bestemd voor de vestiging van bedrijven.

Gaten in de berekening

Maar de omwonenden van het Tuunterveld schoten gaten in de berekeningen die leidden tot een totaalscore voor elke locatie. Ze kwamen met vijftien voorbeelden van scores die op discutabele wijze tot stand zouden zijn gekomen. Zo telde voor het Tuunterveld de bushalte bij Station West mee,. Dat is echter geen permanente halte, maar slechts een bushalte voor calamiteiten. De dertien locaties bleken op onderdelen niet gelijk beoordeeld en gewaardeerd.

Daarop heeft wethouder Inge Klein Gunnewiek bij het adviesbureau aan de bel getrokken. “De omwonenden waren kritisch en gelukkig is het boven water gekomen. We wachten nu de reactie van BRO af hoe ze het gaan herstellen”, zegt Klein Gunnewiek.

'Verkeerde optelsom'

De wethouder heeft de omwonenden van het Tuunterveld per brief geïnformeerd over ‘de pas op de plaats’ die gemeente maakt. “In de technische verwerking zijn er door het onderzoeksbureau fouten gemaakt. Er kwamen vragen uit de buurt waarom iets tweemaal zoveel punten kreeg als een vergelijkbare situatie op een andere plek. Er is een verkeerde optelsom gemaakt en daardoor is er een scheve ranking ontstaan.”

Klein Gunnewiek verwacht niet dat het huidige rapport op de schop zal gaan, als BRO met een tweede versie komt. “Ik verwacht geen schokkend resultaat, het zijn vooral rekenfouten en foutieve verwijzingen. Het is wel heel erg jammer. Dan huur je zo’n bureau in en blijken er zulke fouten in te zitten. Maar het is goed dat er straks een goed rapport komt te liggen, want dat is een voorwaarde als mensen een zienswijze willen indienen.”

Waarom zoveel haast?

De buurt vraagt zich af waarom de gemeente zoveel haast heeft met het Tuunterveld en wacht het liefst eerst de ontwikkelingen aan de Misterweg af, waar drie grote bedrijven zijn gevestigd. Daarvan zouden transportbedrijf HSF en campingreus Obelink op eigen terrein willen uitbreiden.

Daarmee vervalt volgens de buurt de grootste vraag naar industriegrond en blijft van die vraag 3,6 hectare over. Daarvoor is het Tuunterveld (22 hectare) veel te groot en die 3,6 hectare is elders wel te vinden.  

Adviesbureau BRO verwijst via een woordvoerster voor een reactie naar de gemeente Winterswijk, "omdat de gemeente de opdrachtgever is."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend