Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het Tuunterveld als toekomstig bedrijventerrein in Winterswijk staat op losse schroeven. Het onderzoeksrapport van adviesbureau BRO blijkt te kraken en te piepen. BRO komt na de zomer met een nieuw rapport.

De omwonenden van het Tuunterveld hebben de gemeente Winterswijk gewezen op foute aannames in het onderzoeksrapport van BRO. Daarin worden dertien locaties in Winterswijk beoordeeld aan de hand van puntentellingen en waarderingen voor aanwezige infrastructuur, zoals bijvoorbeeld de aansluiting op een N-weg. 

Van de dertien door BRO onderzochte locaties kwam het Eelinksveld aan de Kottenseweg als beste uit de bus, maar die 5 hectare is te klein om aan de toekomstige vraag naar industriegrond te voldoen. Daarop kwam nummer twee in beeld, het Tuunterveld; 22 hectare groot, waarvan 15 bestemd voor de vestiging van bedrijven.

Gaten in de berekening

Maar de omwonenden van het Tuunterveld schoten gaten in de berekeningen die leidden tot een totaalscore voor elke locatie. Ze kwamen met vijftien voorbeelden van scores die op discutabele wijze tot stand zouden zijn gekomen. Zo telde voor het Tuunterveld de bushalte bij Station West mee,. Dat is echter geen permanente halte, maar slechts een bushalte voor calamiteiten. De dertien locaties bleken op onderdelen niet gelijk beoordeeld en gewaardeerd.

Daarop heeft wethouder Inge Klein Gunnewiek bij het adviesbureau aan de bel getrokken. “De omwonenden waren kritisch en gelukkig is het boven water gekomen. We wachten nu de reactie van BRO af hoe ze het gaan herstellen”, zegt Klein Gunnewiek.

'Verkeerde optelsom'

De wethouder heeft de omwonenden van het Tuunterveld per brief geïnformeerd over ‘de pas op de plaats’ die gemeente maakt. “In de technische verwerking zijn er door het onderzoeksbureau fouten gemaakt. Er kwamen vragen uit de buurt waarom iets tweemaal zoveel punten kreeg als een vergelijkbare situatie op een andere plek. Er is een verkeerde optelsom gemaakt en daardoor is er een scheve ranking ontstaan.”

Klein Gunnewiek verwacht niet dat het huidige rapport op de schop zal gaan, als BRO met een tweede versie komt. “Ik verwacht geen schokkend resultaat, het zijn vooral rekenfouten en foutieve verwijzingen. Het is wel heel erg jammer. Dan huur je zo’n bureau in en blijken er zulke fouten in te zitten. Maar het is goed dat er straks een goed rapport komt te liggen, want dat is een voorwaarde als mensen een zienswijze willen indienen.”

Waarom zoveel haast?

De buurt vraagt zich af waarom de gemeente zoveel haast heeft met het Tuunterveld en wacht het liefst eerst de ontwikkelingen aan de Misterweg af, waar drie grote bedrijven zijn gevestigd. Daarvan zouden transportbedrijf HSF en campingreus Obelink op eigen terrein willen uitbreiden.

Daarmee vervalt volgens de buurt de grootste vraag naar industriegrond en blijft van die vraag 3,6 hectare over. Daarvoor is het Tuunterveld (22 hectare) veel te groot en die 3,6 hectare is elders wel te vinden.  

Adviesbureau BRO verwijst via een woordvoerster voor een reactie naar de gemeente Winterswijk, "omdat de gemeente de opdrachtgever is."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend