Logo De Belofte

ARNHEM - Aan de IJssellaan in Presikhaaf is maandag begonnen met het aanleggen van een nieuwe busbaan. Dit om het verkeer daar veiliger te maken. Buurtbewoner en verkeerskundige Bram Derix vreest echter dat de nieuwe situatie juist minder veilig wordt en gaf hierover inhoudelijk feedback. Omdat de inspraakprocedure ook tot maandag liep, veranderde dat niets meer aan de plannen: "Inspraak is een farce", vindt Derix daarom.

Derix volgt de plannen van de gemeente op de voet. Niet om te klagen, zegt hij zelf, maar omdat hij de verkeersplannen interessant vindt. "Ik ben zelf verkeerskundige bij de provincie Noord-Holland en geef daar advies over verkeer. Ik vind zaken die met verkeer te maken hebben gewoon interessant", legt hij uit.

Te druk voor openbaar vervoer

Begin augustus verscheen het plan van de gemeente om de verkeersituatie op de IJssellaan te verbeteren. De gemeente constateert dat het openbaar vervoer door de drukte op de Voetiuslaan en de IJssellaan de vastgestelde reistijden niet meer haalt. Met een aparte busbaan moet de bus op tijd kunnen rijden en de verkeerssituatie veiliger worden. Bewoners konden tot maandag, 23 augustus, reageren op dat plan van de gemeente.

"Er gaat hier iets niet goed"

Derix maakte als bewoner van de wijk Presikhaaf gebruik van de inspraakprocedure. Hij stuurde zijn reactie naar de gemeente. Met daarbij enkele kritische kanttekeningen op de gemeenteplannen.

Voordat het college een definitief besluit neemt, kunt u reageren. Hiervoor heeft u de tijd tot 23 augustus 2021.
Gemeente Arnhem

Toen hij vorige week weer langs de IJssellaan kwam, zag hij op borden dat de wegwerkzaamheden op 23 augustus starten. Terwijl dan ook nog de inspraaktermijn liep. "Ik dacht toen: er gaat hier iets niet goed." Een reactie op die kanttekeningen heeft Derix nog niet, laat hij weten.

"Dit is gewoon een wassen neus"

René Kraaijenbrink van Arnhem Centraal verbaast zich over de gestarte werkzaamheden: "Als raad wisten wij niets." PvdA-raadslid Giovanni Visser vindt dat de werkzaamheden moeten wachten, tot er met de bewoners gesproken is. "Dit is gewoon een wassen neus." Ook Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderen Partij reageert met een kritische noot: "Dit is één van de voorbeelden van het niet integer omgaan met burgers en regels." Wiggers zal hierover vragen stellen in de gemeenteraad.

Na een tweet van Derix laat wethouder Bob Roelofs weten dat er één reactie is binnengekomen op de plannen. Deze reactie is volgens hem geen reden om niet alvast te beginnen met de werkzaamheden. Terwijl er in het voornemen staat dat een definitief besluit over de werkzaamheden na 23 augustus wordt genomen.

Daarnaast blijkt uit Roelofs' reactie dat er haast achter de aanpassing van de wegen zit. De gemeente krijgt namelijk subsidie van de provincie Gelderland uit het actieplan 'Samenwerken aan Hoogwaardig Openbaar Vervoer'. En dat project moet volgens Roelofs vóór 30 september worden opgeleverd. Maar provincie Gelderland zegt dat er altijd te praten valt over een deadline.

Subsidie staat al 2,5 jaar

Derix vindt de reactie van de gemeente een "belachelijke ambtelijke reactie". Het actieplan waarover Roelofs praat, bestaat al sinds april 2019. Het actieplan, inclusief tijdspad is dus al twee en een halfjaar bekend. Hij snapt niet dat de gemeente niet gewoon toegeeft dat ze een fout hebben gemaakt in het proces. Derix: "In het kader van recht praten, wat krom is."

"Bewoners voor de gek houden"

Volgens Derix klopt er weinig van de inspraak die bewoners hebben. Derix: "Wat betreft burgerparticipatie slaat het besluit om met de wegwerkzaamheden te starten, zonder reacties mee te nemen de plank compleet mis. Dat een plan ter visie gelegd wordt tijdens een vakantie, getuigt al niet van burgerparticipatie. Reactie blijft daardoor uit. Ze zeggen dat burgers inspraak hebben, maar eigenlijk hebben ze dat zo niet", vindt Derix. "Dit is bewoners voor de gek houden."

Door: Esther Dijkstra, Mediapartner RTV Arnhem

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend