Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Grote windmolens zijn tot minimaal 1 januari 2023 verboden in Winterswijk, alleen voor windmolens tot 10 meter wordt een uitzondering gemaakt. Het college gaat die grens nu oprekken, zodat windmolens met een hoogte van 25 meter worden toegestaan.

Een eerste poging van wethouder Tineke Zomer om windmolens van 25 meter hoogte toe te staan strandde nog in november vorig jaar, maar de raadsfracties konden zich donderdagavond tijdens een commissievergadering wel vinden in een vernieuwd en volgens de fracties veel concreter voorstel. "Al vraag ik me af of er veel belangstelling voor is, want zo'n molen kost al gauw 60.000 euro", stelde raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk.

Moratorium

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in juni 2017 een verbod op windmolens tot 200 meter afgekondigd, een zogenaamd moratorium. Een meerderheid van de raad vond de molens niet passen in het coulissenlandschap van Winterswijk. Dit moratorium geldt voor onbepaalde tijd, het eerste evaluatiemoment kan na 1 januari 2023 worden gehouden.

Er is destijds een uitzondering gemaakt voor windmolens tot 10 meter hoogte en nu wil het college het moratorium aanpassen om die grens op te rekken naar 25 meter. Wethouder Inge Klein Gunnewiek zegde donderdagavond toe om over twee weken tijdens de raadsvergadering met een voorstel daartoe te komen.

De beoogde windmolens, met houten rotorbladen, zouden vooral bij boerenbedrijven op het erf een plek kunnen krijgen. In combinatie met zonnepanelen op het dak kan zo'n agrarisch bedrijf zelfvoorzienend zijn.

Ook zouden ze landschappelijk goed ingepast kunnen worden dankzij de houten onderdelen en een groene kleur.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend