Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Grote windmolens zijn tot minimaal 1 januari 2023 verboden in Winterswijk, alleen voor windmolens tot 10 meter wordt een uitzondering gemaakt. Het college gaat die grens nu oprekken, zodat windmolens met een hoogte van 25 meter worden toegestaan.

Een eerste poging van wethouder Tineke Zomer om windmolens van 25 meter hoogte toe te staan strandde nog in november vorig jaar, maar de raadsfracties konden zich donderdagavond tijdens een commissievergadering wel vinden in een vernieuwd en volgens de fracties veel concreter voorstel. "Al vraag ik me af of er veel belangstelling voor is, want zo'n molen kost al gauw 60.000 euro", stelde raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk.

Moratorium

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in juni 2017 een verbod op windmolens tot 200 meter afgekondigd, een zogenaamd moratorium. Een meerderheid van de raad vond de molens niet passen in het coulissenlandschap van Winterswijk. Dit moratorium geldt voor onbepaalde tijd, het eerste evaluatiemoment kan na 1 januari 2023 worden gehouden.

Er is destijds een uitzondering gemaakt voor windmolens tot 10 meter hoogte en nu wil het college het moratorium aanpassen om die grens op te rekken naar 25 meter. Wethouder Inge Klein Gunnewiek zegde donderdagavond toe om over twee weken tijdens de raadsvergadering met een voorstel daartoe te komen.

De beoogde windmolens, met houten rotorbladen, zouden vooral bij boerenbedrijven op het erf een plek kunnen krijgen. In combinatie met zonnepanelen op het dak kan zo'n agrarisch bedrijf zelfvoorzienend zijn.

Ook zouden ze landschappelijk goed ingepast kunnen worden dankzij de houten onderdelen en een groene kleur.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend