Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Twee onderzoeksrapporten dienen als basis voor de keuze van het college van Winterswijk voor weilanden aan de Misterweg als toekomstig bedrijventerrein. De raadsfracties mogen over alle aspecten van het plan vragen stellen, behalve over die twee rapporten. Oftewel: de oppositie in Winterswijk wordt de mond gesnoerd.

Het eerste rapport, met de focus nog op het Tuunterveld, rammelt aan alle kanten. Het tweede onderzoek krijgt een verrassende wending door de voorkeur voor een locatie van 17 hectare aan de Misterweg. Die valse start voor de komst van een nieuw bedrijventerrein in Winterswijk is blijkbaar een zere plek.

'Alleen technische vragen'

Als CDA-raadslid Wim Elferdink donderdagavond vragen stelt over de twee rapporten met verschillende uitkomst doet forumvoorzitter Erwin te Selle de vragen af als 'politieke vragen'. "Er mogen alleen technische vragen worden gesteld", verklaart Te Selle, raadslid van coalitiepartij Winterswijks Belang (WB).

Een gemeentelijk medewerker 'volgt de voorzitter' en laat de vragen van Elferdink onbeantwoord. Maar Elferdink laat het er niet bij zitten: "Voorzitter, dit is toch geen politieke vraag?" Te Selle wikt en weegt even en zegt dan: "Maar het is geen technische vraag. U stelt 'm maar schriftelijk."

Autoritair

Met die botte afwijzing wordt Elferdink feitelijk de mond gesnoerd. Het is de zoveelste golfslag in het water tussen de oppositie en de coalitie in Winterswijk. Het onderlinge gekissebis in de digitale raadszaal ontstijgt het laatste jaar op sommige momenten nauwelijks het niveau van een kinderklas; met name CDA en Voor Winterswijk (VW) blijven 'zeuren' en hekelen de in hun ogen autoritaire houding van de coalitie.

Zo presteert de coalitie het met een motie te komen voor huizenbouw op het Tuunterveld, hoewel dat gebied nog deel uitmaakt van het lopende onderzoek naar de locatie voor het nieuwe bedrijventerrein. De Misterweg geniet weliswaar de voorkeur van het college, maar het Tuunterveld en ook het Elinksveld worden niet uitgesloten. Toch komen coalitiepartijen VVD, WB, PvdA en GroenLinks met de motie om op het Tuunterveld woningen te bouwen, alsof de beslissing ten faveure van een industrieterrein aan de Misterweg al is genomen.

Schadelijk

Een even onbezonnen als voor het imago van de politiek schadelijke motie; er wordt over de rug van de burgers (en oppositie) al besloten, voordat ze de mogelijkheid hebben zich te verweren. "We waren alleen met de huizenbouw bezig", verontschuldigt VVD-fractievoorzitter Gert Jan te Gronde zich.

Zijn collega Tim Jonker van Winterswijks Belang besluit de motie aan te houden tot er duidelijkheid is over het nieuwe bedrijventerrein, maar datzelfde WB liet al voor de raadsvergadering middels een persbericht weten dat de WB-fractie voor de Misterweg als toekomstig bedrijventerrein zal kiezen.

En de oppositie? Stelt Elferdink zijn vragen nog schriftelijk? Het voorstel voor een bedrijventerrein aan de Misterweg ligt nu ter inzage en komt 27 mei in de raad. Dan mag het CDA-raadslid nog meepraten en vragen stellen. Ook politieke.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend