Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het CDA in Winterswijk zal bij de volgende raadsvergadering met een motie komen met als doel dat burgemeester Joris Bengevoord in Den Haag de druk opvoert om een verbod te krijgen op de bij de jeugd populaire drug 3MMC, op straat ook wel bekend als 'Poes'. De drug zorgt voor problemen in de Achterhoek en op de Veluwe.

Bengevoord reageerde donderdagavond tijdens de commissievergadering instemmend op de al aangekondigde motie. "Ik deel uw zorg over 3MMC, zeker zolang het een beetje langs de landelijke wetgeving sijpelt", zei de burgemeester tegen CDA-raadslid Wilma Elsinghorst.

'Kinderen laveloos op straat'

Jeugdagent Maikel Boomkamp sloeg woensdag alarm over het gebruik van de nieuwe drug in de Achterhoek en op de Veluwe. "We maken ons namelijk grote zorgen. Het is nu hier een hype. We vinden kinderen van 15 jaar laveloos op straat."

Bekijk hier de reportage over 'Poes':

Zorgen bij burgemeester

Elsinghorst sprak het CDA donderdagavond haar zorg uit over de drug en riep andere partijen op zich achter haar motie te scharen. De burgemeester heeft ze al op haar hand. "Ik zal me er graag voor inzetten", reageerde burgemeester Bengevoord.

"Het is een probleem, de wetgeving moet veranderen. De effecten van de middelen moeten verboden worden'', zegt de burgervader.

Zie ook: Zorgen om legale drug Poes: 'We vinden kinderen van 15 laveloos op straat'

Opiumwet simpel te omzeilen

Het probleem is dat 3MMC legaal te gebruiken is, in tegenstelling tot 4MMC. De laatste drug is al eerder verboden, waarop er een component van een psychoactieve stof is uitgehaald, met 3MMC als resultaat. Daardoor kunnen dealers de Opiumwet omzeilen en op legale wijze doorgaan met de levering van 3MMC.

"Het is een designer drug die het midden houdt tussen cocaïne, xtc en speed", beschrijft agent Boomkamp. "Hier in de oostelijke Achterhoek wordt het voornamelijk Poes genoemd. Strafrechtelijk kunnen we niet veel doen, want 3MMC staat niet in de Opiumwet."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend