Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het CDA in Winterswijk zal bij de volgende raadsvergadering met een motie komen met als doel dat burgemeester Joris Bengevoord in Den Haag de druk opvoert om een verbod te krijgen op de bij de jeugd populaire drug 3MMC, op straat ook wel bekend als 'Poes'. De drug zorgt voor problemen in de Achterhoek en op de Veluwe.

Bengevoord reageerde donderdagavond tijdens de commissievergadering instemmend op de al aangekondigde motie. "Ik deel uw zorg over 3MMC, zeker zolang het een beetje langs de landelijke wetgeving sijpelt", zei de burgemeester tegen CDA-raadslid Wilma Elsinghorst.

'Kinderen laveloos op straat'

Jeugdagent Maikel Boomkamp sloeg woensdag alarm over het gebruik van de nieuwe drug in de Achterhoek en op de Veluwe. "We maken ons namelijk grote zorgen. Het is nu hier een hype. We vinden kinderen van 15 jaar laveloos op straat."

Bekijk hier de reportage over 'Poes':

Zorgen bij burgemeester

Elsinghorst sprak het CDA donderdagavond haar zorg uit over de drug en riep andere partijen op zich achter haar motie te scharen. De burgemeester heeft ze al op haar hand. "Ik zal me er graag voor inzetten", reageerde burgemeester Bengevoord.

"Het is een probleem, de wetgeving moet veranderen. De effecten van de middelen moeten verboden worden'', zegt de burgervader.

Zie ook: Zorgen om legale drug Poes: 'We vinden kinderen van 15 laveloos op straat'

Opiumwet simpel te omzeilen

Het probleem is dat 3MMC legaal te gebruiken is, in tegenstelling tot 4MMC. De laatste drug is al eerder verboden, waarop er een component van een psychoactieve stof is uitgehaald, met 3MMC als resultaat. Daardoor kunnen dealers de Opiumwet omzeilen en op legale wijze doorgaan met de levering van 3MMC.

"Het is een designer drug die het midden houdt tussen cocaïne, xtc en speed", beschrijft agent Boomkamp. "Hier in de oostelijke Achterhoek wordt het voornamelijk Poes genoemd. Strafrechtelijk kunnen we niet veel doen, want 3MMC staat niet in de Opiumwet."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend