Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Rust. Dat is het eerste gevoel dat je krijgt als je bij de kleiput in Winterswijk staat. De plas aan de rand van Winterswijk is zo'n 8 meter diep. 'Hier werd vroeger klei gewonnen voor de steenfabrieken', zegt Jan Stronks van de Stichting Staringadvies. 'Later is er nog meer uit de put gehaald om de vuilnisbelt te bedekken.' Gevolg van die afgravingen: het water werd zuur en veel leven was er niet.

Inmiddels is de natuur zich aan het herstellen en zwemmen er vissen. Maar het kan allemaal nog beter en daarom wil de gemeente Winterswijk de kleiput minder diep maken. 'We willen glooiende oevers maken. Hierdoor kan de natuur zich beter ontwikkelen en zullen we hier in de toekomst hopelijk eenden zien broeden en libelles zien rondvliegen', legt wethouder Wim Elferdink uit.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Meer natuur in kleiput en Steengroeve

Stronks is op zich niet tegen het idee van het verondiepen van de kleiput. 'Ik heb het zelfs bedacht', vertelt hij terwijl hij over het water tuurt. 'Ik was jaren geleden ook betrokken bij het Steengroevetheater. Daar heb ik gekeken naar de mogelijkheden om ook daar de natuurwaardes te verbeteren. Probleem daar is dat bij nieuwe afgravingen de bovenste zandlaag uiteindelijk op de bodem komt. En dat komt de natuur niet ten goede. Dus ik dacht, als we dat zand nu in de kleiput stoppen krijgen we twee mooie natuurgebieden.'

Verontreinigde grond storen in natuurgebied?

De gemeente ging aan de slag met de plannen van Stronks, maar veranderde één belangrijk onderwerp. De grond die in de waterplas moet komen. De gemeente gaat de waterplas namelijk vullen met licht verontreinigde grond. Inwoners maken zich inmiddels grote zorgen. De reacties op Facebook zeggen genoeg: 'Wanneer laat men de natuur eens met rust?' 'Wie stort er nou verontreinigde grond in de natuur?' Een online petitie van de lokale afdeling van de SP is ruim 800 keer ondertekend

'Ik begrijp dat mensen schrikken van de term verontreinigd', legt wethouder Elferdink uit. 'Maar het de grond is goedgekeurd en het mag.' Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel: 'Wij controleren elke schep die grond in gaat. Aan de voorkant moeten er allemaal rapporten en monsters aangeleverd worden en ook op het moment dat er gestort wordt zijn we er bij.' Volgens Ginsel voldoet het plan aan de Nederlandse wet- en regelgeving. 'Het idee is dat we continue monitoren wat de bodemkwaliteit en de waterkwaliteit is. En het streefdoel is juist om die twee te verbeteren.'

De gemeente heeft in het zanddepot grond opgeslagen, maar ook op het spooremplacement. 'De grond op dat spooremplacement komt niet van die locatie, het is er neergelegd omdat we plek nodig hadden', legt Elferdink uit. Saillant detail: de grond moet voor 1 december weg zijn omdat er afspraken zijn gemaakt met ProRail. 'Dat is juist', zegt de wethouder. 'Als de plannen akkoord zijn gaan we daar ook mee beginnen, want deze grond is al goedgekeurd.'

Financieel gewin

Volgens een aantal inwoners gaat het de gemeente alleen om financieel gewin. 'Normaal moeten we inderdaad betalen voor de grond die we weg moeten brengen en in dit geval besparen we kosten omdat we zelf een locatie hebben waar we het kwijt kunnen. Maar het geld dat we daarmee verdienen, stoppen we in de ontwikkeling van het gebied eromheen.'

De politiek praat vanavond over het onderwerp. GroenLinks en D66 vinden dat er teveel weerstand is en willen een motie indienen. 

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • Zendmast toch op Needse Berg, tot woede van omwonenden

  24 augustus 2019
  NEEDE - KPN dient alsnog een aanvraag in voor een omgevingsvergunning van een 40 meter hoge zendmast op de Needse Berg. Drie alternatieve locaties die omwoners vorige maand aandroegen, zijn volgens het bedrijf niet geschikt.
 • Nijmegen blijft het fout doen. Boetes zijn maar weer verwijderd.

  23 augustus 2019
  NIJMEGEN - Het wordt zo langzamerhand een soap op de Tweede Oude Heselaan in Nijmegen. Opnieuw deelde de gemeente onterechte boetes uit aan automobilisten. Dit keer zagen de handhavers de fout tijdig in en hebben zij de vrijdagochtend uitgedeelde boetes dezelfde dag nog ingetrokken
 • Nieuwe groep inwoners bepaalt kleur van D-toren in Doetinchem

  23 augustus 2019
  DOETINCHEM - Een nieuwe groep inwoners van Doetinchem, Gaanderen en Wehl kan met ingang van zondag 1 september de kleur van de D-toren bepalen. Deelnemers beantwoorden om de paar dagen actuele vragen en aan de hand van de antwoorden bepaalt een computer de gemiddelde emotie van de deelnemers en daarmee de kleur van 'de kies' in het centrum van Doetinchem.
 • Weten we in september of de Arnhemse crisis is opgelost?

  23 augustus 2019
  ARNHEM - Op 2 september moet er een advies liggen om de Arnhemse politieke crisis te bezweren. Dat laten gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagmiddag aan alle Arnhemse fractievoorzitters weten.
 • 560 nieuwe woningen in Oost Gelre, ook in leegstaande scholen

  23 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Oost Gelre wil 360 extra woningen realiseren, bovenop de 200 die al gebouwd zouden worden. De woningen komen onder andere in de voormalige basisschool in de wijk Hooiland en de Pastoor van Arsschool in Lichtenvoorde. De fietscrossbaan naast de school verhuist om ook plaats te maken voor extra woningen.

Live nieuws

 • Zendmast toch op Needse Berg, tot woede van omwonenden

  24 augustus 2019
  NEEDE - KPN dient alsnog een aanvraag in voor een omgevingsvergunning van een 40 meter hoge zendmast op de Needse Berg. Drie alternatieve locaties die omwoners vorige maand aandroegen, zijn volgens het bedrijf niet geschikt.
 • Weten we in september of de Arnhemse crisis is opgelost?

  23 augustus 2019
  ARNHEM - Op 2 september moet er een advies liggen om de Arnhemse politieke crisis te bezweren. Dat laten gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagmiddag aan alle Arnhemse fractievoorzitters weten.
 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Honderden bewoners chaletpark leven mogelijk op vervuilde grond: 'Wij weten dit al jaren'

  22 augustus 2019
  OOSTERHOUT - De grond van chaletpark Tergouw in Oosterhout wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Tot grote frustratie van bewoners komen plannen voor een nieuw energienet daardoor mogelijk stil te liggen.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie