Logo De Belofte

BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Volgens de provincie kan Scherpenzeel niet langer een zelfstandige gemeente zijn. De kleine gemeente heeft volgens Gedeputeerde Staten niet de mensen en middelen om alleen het hoofd boven water te houden.

Tekst gaat verder na de video:

De provincie is al een tijd met de gemeente Barneveld in gesprek om te vragen of ze wil herindelen met Scherpenzeel. Vanochtend hoorde burgemeester Van Dijk dat de 'artikel 8 procedure' is opgestart. De komende maanden is er dus ruimte voor gesprekken tussen de buurgemeenten.

Zie ook: Scherpenzeel woedend om 'opgelegde' herindeling met Barneveld

'Scherpenzeel past bij Barneveld'

Barneveld denkt dat Scherpenzeel goed bij de gemeente past. Burgemeester Asje van Dijk: 'Wij hebben veel kernen met eigen karakters in onze gemeente. Daar zou Scherpenzeel prima bij kunnen.'

De tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Barneveld wil in gesprek met Scherpenzeel. Foto: Omroep Gelderland

De gemeente Barneveld wil alleen herindelen als er draagvlak is onder de eigen inwoners én onder die van Scherpenzeel, daarnaast vindt ze dat het voor beide gemeenten voordelen moet opleveren. 'Bijvoorbeeld de beleidsontwikkeling van het sociaal domein, dat is heel veel werk. Als dat samengaat, heb je daar maar één afdeling ambtenaren voor nodig, in plaats van twee', legt Van Dijk uit.

'Openhouden voorzieningen is politieke keuze'

Barneveld wil niet ingaan op de vraag of voorzieningen in Scherpenzeel kunnen blijven bestaan. Al geeft Van Dijk wel aan dat de gemeente dorpshuizen in haar kernen belangrijk vindt. 'Een ontmoetingsplek in onze kern, dat zit in het DNA van Barneveld.'

Of kulturhus De Breekhoek, het zwembad en de bibliotheek open kunnen blijven, is volgens Van Dijk een politieke keuze.

Nabuurschap

Barneveld zegt de afgelopen maanden de gesprekken tussen Scherpenzeel en de provincie van een afstandje te hebben gevolgd. Het college is wel zo nu en dan bijgepraat.

'Wij willen nu met Scherpenzeel in gesprek vanuit nabuurschap', benadrukt Van Dijk. Voorwaarde voor Barneveld is dat inwoners van beide gemeenten na een herindeling beter af zijn. Hoe de gemeente dat wil onderzoeken en op welke manier de Barnevelders daarin betrokken worden, weet de gemeente nog niet exact. 

Vanavond worden de gemeenteraden van Scherpenzeel (19.00 uur) en Barneveld (21.00 uur) bijgepraat door de provincie en kunnen ze met elkaar en het college in gesprek. Die vergaderingen zijn via de websites van de gemeenten te bekijken.

Door: Ellen Kamphorst, Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend