Logo De Belofte

BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.

Directeur Ronald de Wilde is van aanjager van een drukbezocht theater crisismanager geworden. Het middelgrote theater haalt het komende theaterseizoen minder dan de helft van haar normale jaaromzet. De Wilde ziet niet hoe hij geld moet verdienen met het theater in de anderhalvemetermaatschappij.

In de grote zaal zijn namelijk 550 stoelen, maximaal 120 daarvan kunnen nu gebruikt worden: “Maar dat kan gewoon niet uit en ik heb het geld niet om bij te leggen op de voorstellingen, we hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar." 

Huur voorlopig opgeschort

Ook dubbele voorstellingen, dus dezelfde voorstelling twee keer spelen op een avond is nu niet te betalen voor het Schaffelaartheater. De huur van het theater is 55.000 euro, betaling daarvan is opgeschort. Daarnaast heeft de BV Muziektheater, waar het theater het gebouw van huurt 125.000 euro liquiditeitssteun gegeven om de lopende rekeningen te betalen. Het theater is dus technisch failliet: “Ik weet nu niet wanneer we dat terug kunnen betalen.”

Ook loopt het theater zelf huurinkomsten mis: “Het theater werd verhuurd aan bedrijven en instellingen die onze podiumfunctie gebruikten, zoals een toneelvereniging of koor, maar ook zij zitten met de anderhalve meter en slaan hun voorstellingen nu over.”

Ontslagen zijn enige optie 

De Wilde ziet geen andere optie dan een behoorlijk deel van zijn personeel te ontslaan, hoe pijnlijk hij het ook vindt: “We moeten een kleine groep mensen nu aan het werk houden om ervoor te zorgen dat het theater weer open kan als dat mogelijk is, dat kan alleen als we nu anderen ontslaan.”

Daarnaast is er weinig werk in het theater. De personeelsleden zijn in de afgelopen periode grotendeels betaald uit de noodmaatregel van het Rijk, de NOW-regeling: “Hoelang kan je iemand betalen van belastinggeld, als er eigenlijk niet veel te doen is. Het spijt me echt verschrikkelijk, maar hier kan niemand wat aan doen." 

Binnenkort hoort het personeel wie er hun baan verliezen. 

Steun van overheid

De Wilde hoopt op steun vanuit de provincie en gemeente. De provincie heeft al toegezegd instellingen te willen steunen als gemeenten meebetalen. 

Komende woensdag wordt er in de gemeenteraad van Barneveld gesproken over de financiële gevolgen van corona voor het theater en andere instellingen in de gemeente. 

Afzeggen is duurder

Ondanks alles zullen er tot kerst nog een tiental voorstellingen te zien zijn, dat zijn onder meer de voorstellingen die die voorjaar gepland waren en zijn verplaatst naar de herfst. De Wilde: “Dat doen we omdat afzeggen duurder is. Richting Pasen zien we verder.” 

Het plan voor nu is om de kern draaiende te houden, zodra het mogelijk is zetten we de deuren weer wagenwijd open voor ons publiek: “Het is geen plezierig verhaal, maar wel de realiteit.”

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend