Logo De Belofte

BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.

Directeur Ronald de Wilde is van aanjager van een drukbezocht theater crisismanager geworden. Het middelgrote theater haalt het komende theaterseizoen minder dan de helft van haar normale jaaromzet. De Wilde ziet niet hoe hij geld moet verdienen met het theater in de anderhalvemetermaatschappij.

In de grote zaal zijn namelijk 550 stoelen, maximaal 120 daarvan kunnen nu gebruikt worden: “Maar dat kan gewoon niet uit en ik heb het geld niet om bij te leggen op de voorstellingen, we hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar." 

Huur voorlopig opgeschort

Ook dubbele voorstellingen, dus dezelfde voorstelling twee keer spelen op een avond is nu niet te betalen voor het Schaffelaartheater. De huur van het theater is 55.000 euro, betaling daarvan is opgeschort. Daarnaast heeft de BV Muziektheater, waar het theater het gebouw van huurt 125.000 euro liquiditeitssteun gegeven om de lopende rekeningen te betalen. Het theater is dus technisch failliet: “Ik weet nu niet wanneer we dat terug kunnen betalen.”

Ook loopt het theater zelf huurinkomsten mis: “Het theater werd verhuurd aan bedrijven en instellingen die onze podiumfunctie gebruikten, zoals een toneelvereniging of koor, maar ook zij zitten met de anderhalve meter en slaan hun voorstellingen nu over.”

Ontslagen zijn enige optie 

De Wilde ziet geen andere optie dan een behoorlijk deel van zijn personeel te ontslaan, hoe pijnlijk hij het ook vindt: “We moeten een kleine groep mensen nu aan het werk houden om ervoor te zorgen dat het theater weer open kan als dat mogelijk is, dat kan alleen als we nu anderen ontslaan.”

Daarnaast is er weinig werk in het theater. De personeelsleden zijn in de afgelopen periode grotendeels betaald uit de noodmaatregel van het Rijk, de NOW-regeling: “Hoelang kan je iemand betalen van belastinggeld, als er eigenlijk niet veel te doen is. Het spijt me echt verschrikkelijk, maar hier kan niemand wat aan doen." 

Binnenkort hoort het personeel wie er hun baan verliezen. 

Steun van overheid

De Wilde hoopt op steun vanuit de provincie en gemeente. De provincie heeft al toegezegd instellingen te willen steunen als gemeenten meebetalen. 

Komende woensdag wordt er in de gemeenteraad van Barneveld gesproken over de financiële gevolgen van corona voor het theater en andere instellingen in de gemeente. 

Afzeggen is duurder

Ondanks alles zullen er tot kerst nog een tiental voorstellingen te zien zijn, dat zijn onder meer de voorstellingen die die voorjaar gepland waren en zijn verplaatst naar de herfst. De Wilde: “Dat doen we omdat afzeggen duurder is. Richting Pasen zien we verder.” 

Het plan voor nu is om de kern draaiende te houden, zodra het mogelijk is zetten we de deuren weer wagenwijd open voor ons publiek: “Het is geen plezierig verhaal, maar wel de realiteit.”

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend