Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.

De oppositiepartijen in de Scherpenzeelse gemeenteraad denken dat fuseren met Barneveld beter is voor de Scherpenzeelse inwoners. In een gezamenlijke verklaring laten de partijen weten: "Dit is het domste wat men had kunnen doen. Het is ook onverantwoord richting onze inwoners en een duidelijk signaal van gebrek aan bestuurskracht. Het open overleg gaat door, maar Scherpenzeel staat, dankzij deze actie van de wethouders, bestuurlijk buiten spel."

Zie ook: Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

'Geen rek in arrogante houding van de provincie' 

De drie partijen, die vijf van de twaalf zetels hebben in de Scherpenzeelse raad roepen de provincie op serieus met de inwoners van de gemeente in gesprek te gaan. "Wij als oppositiepartijen zijn te allen tijde bereid om met inwoners, provincie en gemeente Barneveld in overleg te treden, in het belang van Scherpenzeel."

Henk Brons, fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, Gemeentebelangen Scherpenzeel staat vierkant achter zijn college: "87 procent van de Scherpenzelers wil zelfstandig blijven. Maar de trieste conclusie is dat de provincie dit allemaal naast zich neerlegt. Onze fractie bewondert ons college dat ze nog zo lang hun best gedaan hebben in gesprek te blijven. Wij staan vierkant achter hen.  Er zit blijkbaar geen enkele rek in de starre en arrogante houding van de provincie." 

'Is er nu wel tijd en energie voor zo'n herindeling?'

Lokaal Belang, een oppositiepartij uit Barneveld volgt dit proces intensief. Ze zijn vanaf het begin kritisch op het proces dat doorlopen wordt en verzochten de provincie eerder om dit proces 'on hold' te zetten. Die gaf daar geen gehoor aan.

Nu willen ze onder andere van hun eigen college weten hoe ze denken dat dit proces zorgvuldig doorlopen kan worden. Daarnaast wil de partij weten hoe ze een fusie ziet met een gemeente die dat niet wil en wil ze weten of dit wel een geschikt moment is voor zo'n traject.

"Het is de komende maanden alle hens aan dek. Voor onze inwoners, voor onze ondernemers en maatschappelijke organisaties. Is het niet vreemd dat er veel tijd en energie gestoken in een herindeling terwijl de gemeente Barneveld en de gemeente Scherpenzeel getroffen worden door deze vreselijke pandemie?" De partij hoopt dat het Barneveldse college de vragen voor 16 oktober wil beantwoorden. 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend