Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?

Het zijn politiek onrustige tijden in de Veluwse gemeente. In de afgelopen maanden werd de waarnemend burgemeester tijdelijk uit zijn functie gezet, was een geheime adviseur aan de slag en onlangs besloot het Scherpenzeelse college om, nog voor het open overleg met de provincie over een mogelijke herindeling met Barneveld gestart was, eruit te stappen.

Lees ookScherpenzeel-smijt-deur-met-provincie-dicht-en-stapt-uit-overleg-over-fusie

Met stomheid geslagen

Op het herindelingsdossier zijn de verhoudingen al sinds december vorig jaar duidelijk. De coalitiepartijen, bestaande uit SGP en GBS staan achter het college. Zij denken dat zelfstandigheid het best voor Scherpenzeel en haar inwoners is. De oppositie, CDA, CU en PROScherpenzeel, wil het proces van de provincie afwachten.

Marieke van de Beek van CU zei met stomheid geslagen te zijn toen de wethouder haar vertelde dat ze niet langer meepraten in het herindelingsproces van de provincie: "We zijn verontwaardigd. Het college loopt weg voor haar taak. Er wordt nu over ons gepraat in plaat van met ons."

Henk Brons van GBS staat achter de beslissing van zijn college: "De meerderheid van de raad heeft voor zelfstandigheid gekozen. Dit is een echt slecht georganiseerd proces vanuit de provincie, zo komt er vandaag ineens weer een brief vanuit Arnhem."

'Hoog tempo'

In die brief staat waarom de provincie niet begrijpt dat Scherpenzeel niet deel wil nemen aan het open overleg. De argumenten van de gemeente worden weerlegd en die argumenten van de provincie weerlegt wethouder van Ekeren desgevraagd aan zijn gemeenteraadsleden.

Een van de bezwaren van de gemeente Scherpenzeel is het hoge tempo van de provincie. In principe staat er een half jaar voor zo'n overleg. De start was in juni, maar Scherpenzeel geeft aan pas eind september een plan van aanpak te hebben ontvangen: "En op Sinterklaasavond moet het al afgerond zijn, dat is volgens ons te snel", aldus van Ekeren. 

Bruggen bouwen, maar hoe? 

Als het al richting middernacht gaat wordt de toekomst van Scherpenzeel besproken. De oppositiepartijen willen niet deelnemen aan die discussie: "Die bal ligt nu bij de provincie." Dit tot grote ergernis van Maarten Zwankhuizen van de SGP: "U bent democratisch gekozen. Er is in Scherpenzeels niks hogers dan de  gemeenteraad, we horen hier het debat over de toekomst te voeren."

De oppositie blijft bij haar punt. zij vertrekken en missen de presentatie over de toekomst van Scherpenzeel. In die presentatie, gegeven door gemeentesecretaris Van Werken, ging het over financiën en bestuurskracht, maar ook over hoe een brug te slaan tussen voor en tegenstanders van een herindeling: "Het zou beter zijn om te praten over wat we willen met Scherpenzeel, in plaats van hoe. De conclusie had moeten zijn 'samen zijn we Scherpenzeel', maar dat gevoel is nu wel weg," aldus de gemeentesecretaris.

Ook wethouder Van Ekeren geeft toe dat hij  de herindelingsdiscussie graag achter zich laten en vooruit wil kijken. Dat zal de komende maanden niet nog niet aan de orde zijn. 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

  • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

    09 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
  • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

    02 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
  • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

    01 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
  • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

    18 september 2020
    SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
  • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

    16 juli 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend