Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?

Het zijn politiek onrustige tijden in de Veluwse gemeente. In de afgelopen maanden werd de waarnemend burgemeester tijdelijk uit zijn functie gezet, was een geheime adviseur aan de slag en onlangs besloot het Scherpenzeelse college om, nog voor het open overleg met de provincie over een mogelijke herindeling met Barneveld gestart was, eruit te stappen.

Lees ookScherpenzeel-smijt-deur-met-provincie-dicht-en-stapt-uit-overleg-over-fusie

Met stomheid geslagen

Op het herindelingsdossier zijn de verhoudingen al sinds december vorig jaar duidelijk. De coalitiepartijen, bestaande uit SGP en GBS staan achter het college. Zij denken dat zelfstandigheid het best voor Scherpenzeel en haar inwoners is. De oppositie, CDA, CU en PROScherpenzeel, wil het proces van de provincie afwachten.

Marieke van de Beek van CU zei met stomheid geslagen te zijn toen de wethouder haar vertelde dat ze niet langer meepraten in het herindelingsproces van de provincie: "We zijn verontwaardigd. Het college loopt weg voor haar taak. Er wordt nu over ons gepraat in plaat van met ons."

Henk Brons van GBS staat achter de beslissing van zijn college: "De meerderheid van de raad heeft voor zelfstandigheid gekozen. Dit is een echt slecht georganiseerd proces vanuit de provincie, zo komt er vandaag ineens weer een brief vanuit Arnhem."

'Hoog tempo'

In die brief staat waarom de provincie niet begrijpt dat Scherpenzeel niet deel wil nemen aan het open overleg. De argumenten van de gemeente worden weerlegd en die argumenten van de provincie weerlegt wethouder van Ekeren desgevraagd aan zijn gemeenteraadsleden.

Een van de bezwaren van de gemeente Scherpenzeel is het hoge tempo van de provincie. In principe staat er een half jaar voor zo'n overleg. De start was in juni, maar Scherpenzeel geeft aan pas eind september een plan van aanpak te hebben ontvangen: "En op Sinterklaasavond moet het al afgerond zijn, dat is volgens ons te snel", aldus van Ekeren. 

Bruggen bouwen, maar hoe? 

Als het al richting middernacht gaat wordt de toekomst van Scherpenzeel besproken. De oppositiepartijen willen niet deelnemen aan die discussie: "Die bal ligt nu bij de provincie." Dit tot grote ergernis van Maarten Zwankhuizen van de SGP: "U bent democratisch gekozen. Er is in Scherpenzeels niks hogers dan de  gemeenteraad, we horen hier het debat over de toekomst te voeren."

De oppositie blijft bij haar punt. zij vertrekken en missen de presentatie over de toekomst van Scherpenzeel. In die presentatie, gegeven door gemeentesecretaris Van Werken, ging het over financiën en bestuurskracht, maar ook over hoe een brug te slaan tussen voor en tegenstanders van een herindeling: "Het zou beter zijn om te praten over wat we willen met Scherpenzeel, in plaats van hoe. De conclusie had moeten zijn 'samen zijn we Scherpenzeel', maar dat gevoel is nu wel weg," aldus de gemeentesecretaris.

Ook wethouder Van Ekeren geeft toe dat hij  de herindelingsdiscussie graag achter zich laten en vooruit wil kijken. Dat zal de komende maanden niet nog niet aan de orde zijn. 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend