Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?

Het zijn politiek onrustige tijden in de Veluwse gemeente. In de afgelopen maanden werd de waarnemend burgemeester tijdelijk uit zijn functie gezet, was een geheime adviseur aan de slag en onlangs besloot het Scherpenzeelse college om, nog voor het open overleg met de provincie over een mogelijke herindeling met Barneveld gestart was, eruit te stappen.

Lees ookScherpenzeel-smijt-deur-met-provincie-dicht-en-stapt-uit-overleg-over-fusie

Met stomheid geslagen

Op het herindelingsdossier zijn de verhoudingen al sinds december vorig jaar duidelijk. De coalitiepartijen, bestaande uit SGP en GBS staan achter het college. Zij denken dat zelfstandigheid het best voor Scherpenzeel en haar inwoners is. De oppositie, CDA, CU en PROScherpenzeel, wil het proces van de provincie afwachten.

Marieke van de Beek van CU zei met stomheid geslagen te zijn toen de wethouder haar vertelde dat ze niet langer meepraten in het herindelingsproces van de provincie: "We zijn verontwaardigd. Het college loopt weg voor haar taak. Er wordt nu over ons gepraat in plaat van met ons."

Henk Brons van GBS staat achter de beslissing van zijn college: "De meerderheid van de raad heeft voor zelfstandigheid gekozen. Dit is een echt slecht georganiseerd proces vanuit de provincie, zo komt er vandaag ineens weer een brief vanuit Arnhem."

'Hoog tempo'

In die brief staat waarom de provincie niet begrijpt dat Scherpenzeel niet deel wil nemen aan het open overleg. De argumenten van de gemeente worden weerlegd en die argumenten van de provincie weerlegt wethouder van Ekeren desgevraagd aan zijn gemeenteraadsleden.

Een van de bezwaren van de gemeente Scherpenzeel is het hoge tempo van de provincie. In principe staat er een half jaar voor zo'n overleg. De start was in juni, maar Scherpenzeel geeft aan pas eind september een plan van aanpak te hebben ontvangen: "En op Sinterklaasavond moet het al afgerond zijn, dat is volgens ons te snel", aldus van Ekeren. 

Bruggen bouwen, maar hoe? 

Als het al richting middernacht gaat wordt de toekomst van Scherpenzeel besproken. De oppositiepartijen willen niet deelnemen aan die discussie: "Die bal ligt nu bij de provincie." Dit tot grote ergernis van Maarten Zwankhuizen van de SGP: "U bent democratisch gekozen. Er is in Scherpenzeels niks hogers dan de  gemeenteraad, we horen hier het debat over de toekomst te voeren."

De oppositie blijft bij haar punt. zij vertrekken en missen de presentatie over de toekomst van Scherpenzeel. In die presentatie, gegeven door gemeentesecretaris Van Werken, ging het over financiën en bestuurskracht, maar ook over hoe een brug te slaan tussen voor en tegenstanders van een herindeling: "Het zou beter zijn om te praten over wat we willen met Scherpenzeel, in plaats van hoe. De conclusie had moeten zijn 'samen zijn we Scherpenzeel', maar dat gevoel is nu wel weg," aldus de gemeentesecretaris.

Ook wethouder Van Ekeren geeft toe dat hij  de herindelingsdiscussie graag achter zich laten en vooruit wil kijken. Dat zal de komende maanden niet nog niet aan de orde zijn. 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend