Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.

Scherpenzeel zegt geen vertrouwen te hebben in de procedure en dus staken ze het 'open overleg' wat volgens de wet nodig is. De provincie Gelderland gaat wel door met de procedure, maar dan zonder medewerking van de Veluwse gemeente.

De ontstane impasse is hoogst uitzonderlijk in procedures als deze en past wat dat aan gaat ook perfect in hoe het traject tot nu toe is verlopen. 

Provincie: bestuurskracht is ondermaats

Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven, ze denken niet beter af te zijn bij Barneveld. De provincie Gelderland vindt al lange tijd dat in Scherpenzeel de bestuurskracht ondermaats is en dat de inwoners met het oog op de toekomst financieel beter af zijn als ze bij Barneveld gaan.

Scherpenzeel heeft eerder aangegeven dat ze het niet eens is met het financiële argument. Afgelopen maandag publiceerde de gemeente ineens een rapport waarvan niemand wist dat het in de maak was. In dat rapport van onderzoeksbureau BMC waarin staat dat 'er aantoonbare verbeteringen zijn in de bestuurskrachtopgaven'. 

Kortom het college ziet geen enkele reden voor een fusie en staakt nu het open overleg. Wethouder Izaak van Ekeren beseft dat hij nu geen inspraak meer heeft: '‘Als je de afgelopen negen maanden hebt gevolgd, is het een utopie om te denken dat het verschil heeft als we aan tafel zitten." 

'Dit is een gemiste kans'

Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland met 'Sterk bestuur' in zijn portefeuille vindt het jammer dat Scherpenzeel nog voor het overleg begonnen is eruit stapt: "Dit was voor Scherpenzeel de kans het scenario zelfstandigheid ook goed onderbouwd op tafel te krijgen. Die kans hebben ze nu laten liggen, dat vind ik heel spijtig."

Zie ook: Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

Door: Ellen Kamphorst, Gerwin Peelen

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend