Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Barneveld besloot na de beslissing van Scherpenzeel zich open en constructief op te stellen in het herindelingsproces. Scherpenzeel gaat er met gestrekt been (tegen)in. Het college van burgemeester en wethouders vindt de verplichte herindeling een 'oplossing voor een niet bestaand probleem'.

Scherpenzeel tekent dus bezwaar aan bij de provincie en verwacht dat daar binnen zes weken een reactie op is. Aan de minister vraagt het college of ze de procedure wil stoppen en wil voordragen voor vernietiging. Scherpenzeel wijst erop dat de minister in de nieuwe herindelingsprocedure een op dit moment een rol heeft. Ze wil nogmaals bij haar aangeven dat ze het proces tot nu niet eerlijk vinden en dat er geen noodzaak is om Scherpenzeel te fuseren.  

Bij haar beslissing van afgelopen dinsdag gaf de provincie Gelderland aan een 'open overleg' in te willen. Waarbij alle opties worden onderzocht, ook zelfstandigheid. Scherpenzeel is er van overtuigd dat de provincie maar één doel voor ogen heeft: een herindeling met Barneveld. 

Zie ook: Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

'In dit proces gerommeld'

De provincie wil Scherpenzeel herindelen, omdat ze zich al lange tijd zorgen maakt over de 'bestuurskracht' van de gemeente. Oftewel: kan de gemeente de taken die ze heeft aan, met de mensen die ze daarvoor heeft. 

Het college van Scherpenzeel vindt dat ze dat ze die taken prima aankunnen. Al dan niet in samenwerking met omliggende gemeenten als Barneveld.

Het college zegt te betreuren dat ze in dit proces niet kan samenwerken met de provincie. Wethouder Henny van Dijk voelt zich belazerd door de provincie: "We zijn in dit proces gerommeld. Als je terugkijkt, zie je precies hoe GS stapje voor stapje naar dit besluit toe heeft gewerkt. Er werd geen enkele ruimte geboden voor een andere oplossing dan herindeling met Barneveld. Is het naïef van ons dat we ons in die val hebben laten lokken? Ik weet het niet."

Wethouder Gerard van Deelen noemt de provincie een mammoettanker die niet naar links of rechts kan meebewegen en kijken: "Terwijl de wet dat toch wel degelijk voorschrijft."

'Niet van deze tijd'

Het college vindt een gedwongen herindeling niet van deze tijd. De provincie gaf eerder aan dat de voor hen de eerste keer in 15 jaar is dat ze op deze manier een herindelingsprocedure start. Volgens Scherpenzeel heeft de provincie Utrecht aangegeven niet te geloven in een herindeling die niet van onderop komt. En besloot provincie Noord-Brabant de herindeling van Nuenen niet door te zetten.

Wethouder Van Ekeren: "We hopen dat er in ons geval een andere wind gaat waaien. Is het niet vanuit Arnhem, dan wel vanuit Den Haag."

 

Reactie Provincie

De provincie Gelderland denkt niet dat bezwaar maken mogelijk is: "Het is namelijk niet meer of minder dan een uitnodiging om samen te overleggen over de toekomst van de gemeenten," aldus een woordoverder

Het bezwaarschrift gaat volgens de provincie naar de commissie Rechtsbescherming en die zal daarover een advies aan de gedeputeerden geven. Wanneer dat advies er is,is niet duidelijk. 

Zie ook: Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend