Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Barneveld besloot na de beslissing van Scherpenzeel zich open en constructief op te stellen in het herindelingsproces. Scherpenzeel gaat er met gestrekt been (tegen)in. Het college van burgemeester en wethouders vindt de verplichte herindeling een 'oplossing voor een niet bestaand probleem'.

Scherpenzeel tekent dus bezwaar aan bij de provincie en verwacht dat daar binnen zes weken een reactie op is. Aan de minister vraagt het college of ze de procedure wil stoppen en wil voordragen voor vernietiging. Scherpenzeel wijst erop dat de minister in de nieuwe herindelingsprocedure een op dit moment een rol heeft. Ze wil nogmaals bij haar aangeven dat ze het proces tot nu niet eerlijk vinden en dat er geen noodzaak is om Scherpenzeel te fuseren.  

Bij haar beslissing van afgelopen dinsdag gaf de provincie Gelderland aan een 'open overleg' in te willen. Waarbij alle opties worden onderzocht, ook zelfstandigheid. Scherpenzeel is er van overtuigd dat de provincie maar één doel voor ogen heeft: een herindeling met Barneveld. 

Zie ook: Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

'In dit proces gerommeld'

De provincie wil Scherpenzeel herindelen, omdat ze zich al lange tijd zorgen maakt over de 'bestuurskracht' van de gemeente. Oftewel: kan de gemeente de taken die ze heeft aan, met de mensen die ze daarvoor heeft. 

Het college van Scherpenzeel vindt dat ze dat ze die taken prima aankunnen. Al dan niet in samenwerking met omliggende gemeenten als Barneveld.

Het college zegt te betreuren dat ze in dit proces niet kan samenwerken met de provincie. Wethouder Henny van Dijk voelt zich belazerd door de provincie: "We zijn in dit proces gerommeld. Als je terugkijkt, zie je precies hoe GS stapje voor stapje naar dit besluit toe heeft gewerkt. Er werd geen enkele ruimte geboden voor een andere oplossing dan herindeling met Barneveld. Is het naïef van ons dat we ons in die val hebben laten lokken? Ik weet het niet."

Wethouder Gerard van Deelen noemt de provincie een mammoettanker die niet naar links of rechts kan meebewegen en kijken: "Terwijl de wet dat toch wel degelijk voorschrijft."

'Niet van deze tijd'

Het college vindt een gedwongen herindeling niet van deze tijd. De provincie gaf eerder aan dat de voor hen de eerste keer in 15 jaar is dat ze op deze manier een herindelingsprocedure start. Volgens Scherpenzeel heeft de provincie Utrecht aangegeven niet te geloven in een herindeling die niet van onderop komt. En besloot provincie Noord-Brabant de herindeling van Nuenen niet door te zetten.

Wethouder Van Ekeren: "We hopen dat er in ons geval een andere wind gaat waaien. Is het niet vanuit Arnhem, dan wel vanuit Den Haag."

 

Reactie Provincie

De provincie Gelderland denkt niet dat bezwaar maken mogelijk is: "Het is namelijk niet meer of minder dan een uitnodiging om samen te overleggen over de toekomst van de gemeenten," aldus een woordoverder

Het bezwaarschrift gaat volgens de provincie naar de commissie Rechtsbescherming en die zal daarover een advies aan de gedeputeerden geven. Wanneer dat advies er is,is niet duidelijk. 

Zie ook: Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend