Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Barneveld besloot na de beslissing van Scherpenzeel zich open en constructief op te stellen in het herindelingsproces. Scherpenzeel gaat er met gestrekt been (tegen)in. Het college van burgemeester en wethouders vindt de verplichte herindeling een 'oplossing voor een niet bestaand probleem'.

Scherpenzeel tekent dus bezwaar aan bij de provincie en verwacht dat daar binnen zes weken een reactie op is. Aan de minister vraagt het college of ze de procedure wil stoppen en wil voordragen voor vernietiging. Scherpenzeel wijst erop dat de minister in de nieuwe herindelingsprocedure een op dit moment een rol heeft. Ze wil nogmaals bij haar aangeven dat ze het proces tot nu niet eerlijk vinden en dat er geen noodzaak is om Scherpenzeel te fuseren.  

Bij haar beslissing van afgelopen dinsdag gaf de provincie Gelderland aan een 'open overleg' in te willen. Waarbij alle opties worden onderzocht, ook zelfstandigheid. Scherpenzeel is er van overtuigd dat de provincie maar één doel voor ogen heeft: een herindeling met Barneveld. 

Zie ook: Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

'In dit proces gerommeld'

De provincie wil Scherpenzeel herindelen, omdat ze zich al lange tijd zorgen maakt over de 'bestuurskracht' van de gemeente. Oftewel: kan de gemeente de taken die ze heeft aan, met de mensen die ze daarvoor heeft. 

Het college van Scherpenzeel vindt dat ze dat ze die taken prima aankunnen. Al dan niet in samenwerking met omliggende gemeenten als Barneveld.

Het college zegt te betreuren dat ze in dit proces niet kan samenwerken met de provincie. Wethouder Henny van Dijk voelt zich belazerd door de provincie: "We zijn in dit proces gerommeld. Als je terugkijkt, zie je precies hoe GS stapje voor stapje naar dit besluit toe heeft gewerkt. Er werd geen enkele ruimte geboden voor een andere oplossing dan herindeling met Barneveld. Is het naïef van ons dat we ons in die val hebben laten lokken? Ik weet het niet."

Wethouder Gerard van Deelen noemt de provincie een mammoettanker die niet naar links of rechts kan meebewegen en kijken: "Terwijl de wet dat toch wel degelijk voorschrijft."

'Niet van deze tijd'

Het college vindt een gedwongen herindeling niet van deze tijd. De provincie gaf eerder aan dat de voor hen de eerste keer in 15 jaar is dat ze op deze manier een herindelingsprocedure start. Volgens Scherpenzeel heeft de provincie Utrecht aangegeven niet te geloven in een herindeling die niet van onderop komt. En besloot provincie Noord-Brabant de herindeling van Nuenen niet door te zetten.

Wethouder Van Ekeren: "We hopen dat er in ons geval een andere wind gaat waaien. Is het niet vanuit Arnhem, dan wel vanuit Den Haag."

 

Reactie Provincie

De provincie Gelderland denkt niet dat bezwaar maken mogelijk is: "Het is namelijk niet meer of minder dan een uitnodiging om samen te overleggen over de toekomst van de gemeenten," aldus een woordoverder

Het bezwaarschrift gaat volgens de provincie naar de commissie Rechtsbescherming en die zal daarover een advies aan de gedeputeerden geven. Wanneer dat advies er is,is niet duidelijk. 

Zie ook: Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend