Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) stelt in haar begroting voor om het wagenpark te verduurzamen. De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft op één fractie na aangegeven dat zij het zonde van het geld vindt als de huidige wagens versneld worden afgeschreven.

door Ellen Kamphorst 

De gemeente Scherpenzeel is één van de 15 gemeenten die onder de VVGM valt en bespreekt, net als de andere gemeenten, de begroting voor 2020. Er zijn bij raadsleden zorgen over aanrijtijden en een mogelijk tekort aan brandweervrijwilligers. Over één punt in de begroting struikelt bijna de voltallige raad: het plan om de brandweerwagens eerder dan aanvankelijk het plan was af te schrijven om duurzamere exemplaren aan te schaffen. 

Buitenproportioneel 

Fractievoorzitter Marieke van de Beek-Lindhout van de ChristenUnie: 'Wij zijn voor duurzaamheid, maar dit is buitenproportioneel. Een brandweerwagen kost een half miljoen euro en rijdt weinig kilometers per jaar.' 

De SGP legt uit dat de hogere kosten verdeeld worden over alleen deelnemende gemeenten. Fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen stelt daarom het volgende voor: 'Als één van de deelnemende gemeente voorop wil lopen en vervroegd duurzame wagens wil aanschaffen, dan zijn die wat ons betreft voor eigen rekening.'

Hier krijgt hij de handen voor op elkaar. Alleen het progressieve ProScherpenzeel stemt tegen: 'Wij zijn voor duurzaamheid.' 

Definitieve begroting

Het dagelijks bestuur van de VGGM krijgt dus binnenkort een brief vanuit Scherpenzeel met daarin de zienswijze van de gemeenteraad van Scherpenzeel. VGGM zal al die zienswijzen verzamelen en een definitieve begroting opstellen. 

Barneveld ook 

Afgelopen raadsvergadering diende de SGP in Barneveld een vergelijkbare amendement in. Ook die werd aangenomen en zal als zienswijze richting de VGGM gaan.  

Zie ook: Barneveld wil ambulances en brandweerauto's niet vroegtijdig afschrijven

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Boze burgemeester De Vries van Scherpenzeel is het zat en zoekt het hogerop

  28 juni 2019
  SCHERPENZEEL - Burgemeester Harry de Vries van Scherpenzeel was het donderdagavond meer dan zat. Hij sloot de raadsvergadering zichtbaar geïrriteerd af, voorafgegaan door de mededeling dat hij de commissaris van de Koning zal inlichten over de manier waarop politiek wordt bedreven in zijn gemeente.
 • Meerderheid raad Scherpenzeel tegen inmenging overheid bij zwangerschap kwetsbare ouders

  29 mei 2019
  SCHERPENZEEL - Het programma Nu Niet Zwanger helpt kwetsbare of potentiële ouders om de regie te nemen over hun kinderwens. Het project loopt al bij een heel aantal GGD's in Nederland en staat ook in de begrotingsplannen van de GGD Gelderland-Midden, waar Scherpenzeel onder valt. De drie christelijke partijen, CDA, CU en SGP, hebben een meerderheid in de raad en vinden gedrieën niet dat de overheid kwetsbare vrouwen kan afraden om zwanger te worden.
 • Scherpenzeel vindt verduurzamen van brandweerwagens zonde van het geld

  29 mei 2019
  SCHERPENZEEL - Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) stelt in haar begroting voor om het wagenpark te verduurzamen. De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft op één fractie na aangegeven dat zij het zonde van het geld vindt als de huidige wagens versneld worden afgeschreven.
 • Zeker 200 Scherpenzelers voeren actie tegen komst bedrijventerrein

  28 mei 2019
  SCHERPENZEEL - Opnieuw laten Scherpenzelers van zich horen. Voorafgaand aan de raadsvergadering kwamen dinsdagavond zo'n 200 mensen naar parkeerplaats van de Breehoek. De aanwezigen, raadsleden, collegeleden en andere Scherpenzelers, zagen hoe acteurs als soldaten vochten voor de Grebbelinie.
 • Scherpenzelers mobiliseren dorpsgenoten om actie te voeren

  25 mei 2019
  SCHERPENZEEL - Waar een klein dorp groot in is. Actievoeren. Hielden ze eerder de bouw van een gemeentehuis tegen en daarna de fusie van hun gemeente met twee omliggende dorpen, nu strijden inwoners van Scherpenzeel tegen de bouw van een enorme loods in het dorp.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend