Logo De Belofte

AALTEN - Na een vijf maanden durende proef gaat de bus van Aalten naar de Duitse grensstad Bocholt aan het einde van dit jaar weer dagelijks rijden. De provincie Gelderland betaalt mee aan de internationale busverbinding.

door Domien Esselink

De nieuwe buslijn wordt maandag in Bocholt met het ondertekenen van een verklaring bezegeld. 'We hebben geleerd van de pilot', zegt wethouder Martin Veldhuizen van Aalten.

'Mooi project'

Hij erkent dat de kroon op het werk niet uit de lucht komt vallen. 'De Statenverkiezingen komen eraan en daarom hebben we er druk op gezet. Als we de buslijn wilden realiseren moesten we het nu doen. Het is een mooi project.'

Volgens de wethouder is geleerd van de proefperiode. 'Er is nu een betere busverbinding die mogelijkheden biedt voor school en werk aan de andere kant van de grens, en andersom', zegt Veldhuizen, die benadrukt dat er momenteel nog aan de laatste details wordt geschaafd.

Nederlandse OV-kaart

Hij vervolgt: 'Er waren nog wat hobbels, zoals het gebruik van de Nederlandse OV-kaart in Duitsland, maar op dat vlak heeft busvervoerder Arriva al ervaring opgedaan bij de buslijn tussen Maastricht en het Duitse Aken.'

De proef met buslijn C11 wordt door de reizigers als een succes bestempeld. 97 procent van de passagiers gaf de lijn een positieve beoordeling en gemiddeld waren er doordeweeks negentig reizigers per dag. De bus rijdt tussen de treinstations in Aalten en Bocholt.

Tot 150 reizigers 

De buslijn blijkt vooral onder Duitse scholieren populair: de bushalte bij het St. Georg Gymnasium in Bocholt is één van de meest gebruikte. Onderzoekers verwachten dat de grensoverschrijdende buslijn in de toekomst 120 tot 150 reizigers per dag zal trekken.

Dat is naar verwachting zeker zo als binnen enkele jaren de spoorlijn van Bocholt naar Wesel wordt geëlektrificeerd, waardoor er een snellere verbinding komt met het Ruhrgebied en het vliegveld in Düsseldorf. 

Zie ook: Buslijn Aalten-Bocholt stopt ondanks succes

Overig verkiezingsnieuws

 • Gedeputeerde Markink hanteert lijmpistool in Arnhemse bestuurscrisis

  26 juni 2019
  ARNHEM - VVD-gedeputeerde Jan Markink gaat als informateur bekijken of de breuk in de Arnhemse coalitie te lijmen is. Ook GroenLinks levert een verkenner, deze moet nog aangewezen worden. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond.
 • Burgemeester Maasdriel wil motie van wantrouwen tegen wethouder niet behandelen

  26 juni 2019
  KERKDRIEL - Burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel heeft woensdagavond een motie van wantrouwen tegen CDA-wethouder Peter de Vries buiten de orde geplaatst. De motie werd dus niet behandeld. De motie was afkomstig van de VVD.
 • Wethouder: Polinder wilde als adviseur met mij in gesprek

  26 juni 2019
  HET HARDE - Oud-wethouder en huidig SGP-raadslid in Elburg Jan Polinder heeft in april als adviseur van een vastgoedondernemer een gesprek met de wethouder aangevraagd. Dat zegt de huidige wethouder Lyda Sneevliet. Polinder zegt zich hier niets van te herinneren.
 • Tekort Nijmegen loopt op van 12 naar 20 miljoen: 'Dat spaarvarken gaat eraan'

  26 juni 2019
  NIJMEGEN - Het zit Nijmegen financieel alweer niet mee. Onlangs werd bekend dat de gemeente 12 miljoen uit de reserve moet halen, omdat er minder geld vanuit Den Haag komt dan gedacht. Nu blijkt dat er nog meer geld uit dat gemeentelijke spaarvarken moet worden gehaald: 7.9 miljoen.
 • D66 en VVD bieden nieuwe opening in Arnhemse bestuurscrisis

  26 juni 2019
  ARNHEM - D66 trekt een konijn uit de hoge hoed, op de dag van het debat over de Arnhemse bestuurscrisis. Ze komen met een begrotingsvoorstel dat 5,6 miljoen euro moet opleveren voor de Arnhemse portemonnee. Hiermee wordt het financiële gat waarop de coalitie klapte ineens een stuk kleiner. 'Dan zijn bezuinigingen minder noodzakelijk', zegt VVD-fractievoorzitter Leendert Combee.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend