Logo De Belofte

AALTEN - Na een vijf maanden durende proef gaat de bus van Aalten naar de Duitse grensstad Bocholt aan het einde van dit jaar weer dagelijks rijden. De provincie Gelderland betaalt mee aan de internationale busverbinding.

door Domien Esselink

De nieuwe buslijn wordt maandag in Bocholt met het ondertekenen van een verklaring bezegeld. 'We hebben geleerd van de pilot', zegt wethouder Martin Veldhuizen van Aalten.

'Mooi project'

Hij erkent dat de kroon op het werk niet uit de lucht komt vallen. 'De Statenverkiezingen komen eraan en daarom hebben we er druk op gezet. Als we de buslijn wilden realiseren moesten we het nu doen. Het is een mooi project.'

Volgens de wethouder is geleerd van de proefperiode. 'Er is nu een betere busverbinding die mogelijkheden biedt voor school en werk aan de andere kant van de grens, en andersom', zegt Veldhuizen, die benadrukt dat er momenteel nog aan de laatste details wordt geschaafd.

Nederlandse OV-kaart

Hij vervolgt: 'Er waren nog wat hobbels, zoals het gebruik van de Nederlandse OV-kaart in Duitsland, maar op dat vlak heeft busvervoerder Arriva al ervaring opgedaan bij de buslijn tussen Maastricht en het Duitse Aken.'

De proef met buslijn C11 wordt door de reizigers als een succes bestempeld. 97 procent van de passagiers gaf de lijn een positieve beoordeling en gemiddeld waren er doordeweeks negentig reizigers per dag. De bus rijdt tussen de treinstations in Aalten en Bocholt.

Tot 150 reizigers 

De buslijn blijkt vooral onder Duitse scholieren populair: de bushalte bij het St. Georg Gymnasium in Bocholt is één van de meest gebruikte. Onderzoekers verwachten dat de grensoverschrijdende buslijn in de toekomst 120 tot 150 reizigers per dag zal trekken.

Dat is naar verwachting zeker zo als binnen enkele jaren de spoorlijn van Bocholt naar Wesel wordt geëlektrificeerd, waardoor er een snellere verbinding komt met het Ruhrgebied en het vliegveld in Düsseldorf. 

Zie ook: Buslijn Aalten-Bocholt stopt ondanks succes

Overig verkiezingsnieuws

 • Sociale wijkteams luiden noodklok: 'Dat gaat de Arnhemmer merken'

  17 augustus 2019
  ARNHEM - De sociale wijkteams moeten meer gaan doen zonder extra personeel, wil het Arnhemse college. Dat gaat niet zonder consequenties, stellen de wijkteams in een brief aan de Arnhemse politiek. 'Dat gaat de Arnhemmer merken.'
 • Hoe kan Overbetuwe de pijn nu nog verzachten voor omwonenden van de Railterminal?

  16 augustus 2019
  ELST - Binnenkort wordt duidelijk of de gemeente Overbetuwe of de provincie Gelderland een vergunning gaat verlenen voor de Railterminal Gelderland (RTG). Die afspraken gaan onder andere over de beperking van overlast voor omwonenden. Tijdens een extra vergadering overlegt de raad op 21 augustus wat de beste keuze is voor de burger.
 • Op Reces Met | 'Dat is de multiculturele samenleving waar ik écht trots op ben'

  16 augustus 2019
  ARNHEM - Op straat zie je mensen met allerlei achtergronden voor elkaar opkomen, stelt Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem in de vijfde aflevering van 'Op Reces Met'. 'Maar als je elke dag De Telegraaf leest, krijg je een heel ander beeld van Nederland.' We blikken met alle Arnhemse fracties terug op het politieke jaar.
 • Overbetuwe wil weten wie je bent en wat je vindt

  16 augustus 2019
  ELST - Zo'n 6.300 bewoners van Overbetuwe krijgen aankomende week een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan een enquête. De gemeente wil op die manier peilen of inwoners tevreden zijn met hun leven in Overbetuwe.
 • Schone stad kost Tiel nog eens twee ton

  15 augustus 2019
  TIEL - Tiel zal de portemonnee moeten trekken om de stad met het nieuwe afvalsysteem schoon te houden. Met die boodschap gaat wethouder Frank Groen in september naar de gemeenteraad. Met afvalverwerker Avri is hiervoor een plan gemaakt. Het extra schoonmaken en opruimen, extra bekeuren en het geven van voorlichting kost tot eind volgend jaar ruim twee ton.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend