Logo De Belofte

Het laatste politieke nieuws

NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.

NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.

TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.

ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.

ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.

NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.

NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.

ELSPEET - De gemeente Nunspeet werkt de komende maanden aan natuurherstel aan de noordzijde van de Kleine Kolonie heide bij Elspeet. Zo wordt de bosrand grenzend aan de heide sterk uitgedund waardoor de gesloten, harde overgang van heide naar bos natuurvriendelijker wordt gemaakt.

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.

WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.

BERG EN DAL - Zoveel mogelijk mensen met plezier laten sporten en bewegen. Dat is wat de gemeente Berg en Dal wil. En dat kan de gemeente alleen samen bereiken met inwoners en allerlei organisaties die sport belangrijk vinden. De gemeente heeft maximaal 300 euro per initiatief beschikbaar om inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen.

NUNSPEET - Het college van B&W presenteert ook dit jaar een sluitende Programmabegroting 2022-2025 aan de gemeenteraad. In de begroting laat het college zien waaraan zij het geld wil besteden. Te denken valt aan het project De Wiltsangh, onderwijshuisvesting en de herinrichting van de stationsomgeving.

ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.

ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.

ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

ARNHEM - Vanwege een 'onvoorziene samenloop van omstandigheden', kunnen drie van de zes wethouders woensdagavond niet aanwezig zijn tijdens de Arnhemse raadsvergadering. Een groot deel van de oppositie reageert verbolgen. "Schandalig", vindt CDA-raadslid Klaartje Koorn.

ARNHEM - Visboer André kan definitief niet terug naar zijn geliefde stek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Dat laat de gemeente weten, ruim acht maanden nadat wethouder Ronald Paping beloofde die mogelijkheden nog eens te onderzoeken. De winkeliers hebben geen bezwaar tegen de terugkeer van André zijn rijdende viskraam, maar de gemeente zou niet alleen voor hem plek kunnen maken.

ARNHEM - Dealen op Arnhemse scholen gebeurt aan de lopende band. Misschien nog wel zorgwekkender is dat jongeren dat zelf heel normaal lijken te vinden. Dat constateren jongerencoaches Anne Roos Dam en Ashley Ersilia die daarover met de doelgroep zelf in gesprek gingen.

ARNHEM - Vrijdag werd in Arnhem voor het eerst officieel stilgestaan bij het exacte moment dat de Slag om Arnhem begon, op 17 september om 11.41 uur in 1944. Daarom luidden op dat tijdstip alle zeven klokken van de Eusebiuskerk. Aangezet door Gé Bijlsma, die daar jarenlang voor streed. Vanaf nu wordt dat jaarlijks herhaald.

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend