ARNHEM - Vanwege een 'onvoorziene samenloop van omstandigheden', kunnen drie van de zes wethouders woensdagavond niet aanwezig zijn tijdens de Arnhemse raadsvergadering. Een groot deel van de oppositie reageert verbolgen. "Schandalig", vindt CDA-raadslid Klaartje Koorn.
Zij wijst erop dat er veel te veel onderwerpen op de rol staan voor behandeling, wat door deze grote afwezigheid bemoeilijkt wordt. Op het moment dat zij om een extra vergadering met de fractievoorzitters vroeg om het issue te bespreken, werd er alsnog één onderwerp aan de agenda toegevoegd waar zij er eigenlijk drie bij wilde, betoogt Koorn.
'Heel zuur'
ChristenUnie en D66 laten weten hierover in gesprek te willen met de burgemeester en fractievoorzitters. "Heel zuur dat de behandeling van raadsvoorstellen nu vertraging oploopt door de afwezigheid van de helft van het college", vindt Daniël Becker (ChristenUnie). Mattijs Loor (D66) concludeert dat het stadsbestuur 'blijkbaar andere prioriteiten heeft'.
De collegeleden geven wel aan dat de politieke avonden voor hen prioriteit hebben. Maar dat is gek om te zeggen als de helft afwezig is, meent Coen Verheij (PVV).
Volgens SP'er Gerrie Elfrink zegt het alles over de bestuurscultuur dat er 'eerst stampij voor nodig was' om de bereidheid bij een vierde wethouder te vinden alsnog te komen en collegeleden elkaar te laten vervangen. "Zo rolt de VVD van Mark Rutte in Den Haag en zo rolt het VVD-college in Arnhem."
'Pech'
De coalitiepartners GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal tonen begrip voor de situatie, net als DENK Verenigd Arnhem. De vakantie van wethouder Bob Roelofs was gepland en bij Martien Louwers is er sprake van een 'zware persoonlijke gebeurtenis', weet Lea Manders (Arnhem Centraal). Waarom Cathelijne Bouwkamp er niet is, weet Manders niet. "Maar zij haakt echt niet zomaar af. Echte pech dat het zo samenkomt."
"Volgens mij moeten we ons niet de hele dag bezighouden met de aanwezigheid van wethouders", stelt Mark Coenders (GroenLinks). "Er zijn genoeg problemen die we moeten aanpakken als stad." Over het algemeen zijn de wethouders er altijd, vult Eric Greving (PvdA) aan. "Door collegiale vervanging is de agenda gelukkig zo optimaal mogelijk gevuld", meent vicevoorzitter van de gemeenteraad Karin Kalthoff (VVD).
'Zo'n wethouder niet nodig'
Bovendien heeft volgens Leo de Groot (Partij voor de Dieren) de gemeenteraad 'zo'n wethouder helemaal niet nodig om tot een goed oordeel te komen'. De benodigde informatie komt meestal toch van ambtenaren, ziet De Groot. "We moeten als raad vaker met elkaar in debat, in plaats van met het college."
Het college laat weten dat de situatie van deze week wat hem betreft een uitzondering is en het er voor de toekomst 'alles aan zal doen om herhaling te voorkomen'.
Zie ook: Te veel politieke vragen: profileringsdrang of gebrek aan communicatie?
Door: Huibert Veth