Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.

Ondanks een beroep op de reserves van 5,5 miljoen euro zal Winterswijk naar verwachting dit jaar nog een kleine 3 miljoen te kort komen. Ook in de komende jaren worden tekorten voorzien. Uit de nota en de bijlage blijkt dat de kosten van het crisis- en herstelplan (2,5 miljoen aan steun voor bedrijven en instellingen die door de coronamaatregelen worden getroffen) en de verwachte hogere kosten in het sociaal domein belangrijke veroorzakers zijn van deze situatie.

Gehandhaafde ambities, vertraging grote projecten

De ambitie om 500 woningen extra te bouwen blijft overeind, net zoals de duurzaamheidsplannen en de armoedebestrijding. Ook de realisatie van Park Achterhoek bij het ziekenhuis blijft onverkort in de plannen staan. Grensoverschrijdende samenwerking en de bouw van een dienstencentrum in Gaxel, op de grens, worden door de crisis uitgesteld, mogelijk geschrapt of veranderd. De realisatie van grote projecten zoals het Cultuurkwartier (Boogie Woogie op een andere plek, samen met de bibliotheek) en het bezoekerscentrum bij de Steengroeve wordt vertraagd.

Inkomstenverhoging

Het college legt de raad twee mogelijkheden voor om inkomsten te verhogen. Dat is meer ruimte bieden aan bedrijven en aan woningbouw, waardoor grondverkoop voor inkomsten zorgt, en een verhoging van de lokale lasten. Daar hoort de Onroerende Zaak Belasting (OZB) bijvoorbeeld bij.

 

Door: RTV Slingeland - Redactie

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend