Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.

Ondanks een beroep op de reserves van 5,5 miljoen euro zal Winterswijk naar verwachting dit jaar nog een kleine 3 miljoen te kort komen. Ook in de komende jaren worden tekorten voorzien. Uit de nota en de bijlage blijkt dat de kosten van het crisis- en herstelplan (2,5 miljoen aan steun voor bedrijven en instellingen die door de coronamaatregelen worden getroffen) en de verwachte hogere kosten in het sociaal domein belangrijke veroorzakers zijn van deze situatie.

Gehandhaafde ambities, vertraging grote projecten

De ambitie om 500 woningen extra te bouwen blijft overeind, net zoals de duurzaamheidsplannen en de armoedebestrijding. Ook de realisatie van Park Achterhoek bij het ziekenhuis blijft onverkort in de plannen staan. Grensoverschrijdende samenwerking en de bouw van een dienstencentrum in Gaxel, op de grens, worden door de crisis uitgesteld, mogelijk geschrapt of veranderd. De realisatie van grote projecten zoals het Cultuurkwartier (Boogie Woogie op een andere plek, samen met de bibliotheek) en het bezoekerscentrum bij de Steengroeve wordt vertraagd.

Inkomstenverhoging

Het college legt de raad twee mogelijkheden voor om inkomsten te verhogen. Dat is meer ruimte bieden aan bedrijven en aan woningbouw, waardoor grondverkoop voor inkomsten zorgt, en een verhoging van de lokale lasten. Daar hoort de Onroerende Zaak Belasting (OZB) bijvoorbeeld bij.

 

Door: RTV Slingeland - Redactie

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend