Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Actiegroep Behoud Kleiput gaat voorlopig geen aangifte doen tegen de gemeente Winterswijk. Dat zegt woordvoerder Marvin van der Gaag na een debat in de gemeenteraad over de kwestie. 'Er wordt een onafhankelijk onderzoek gestart en ik hoop dat we daarbij betrokken worden.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Wij willen graag met de gemeente in gesprek komen en daarom lijkt het ons nu niet verstandig om aangifte doen', zegt Van der Gaag. 'Ik weet ook niet of het nu in de situatie iets toevoegt. Ik denk dat we vertrouwen moeten hebben in het onderzoek.' 

200 vrachtauto's grond zonder PFAS-goedkeuring

Gisteren werd bekend dat er 2000 kuub grond, dat zijn 200 vrachtwagens vol, niet PFAS-gekeurde grond in de put gestort is. Dit mag niet. Toezichthouder Waterschap Rijn en IJssel gaf gisteren aan dat het om een menselijke fout gaat en dat de Inspectie Leefomgeving en Transport wordt ingeschakeld.

Zie ook: 2000 kuub mogelijk vervuilde grond in kleiput, tot grote spijt van Winterswijk

Te veel vertrouwd op waterschap

D66 vroeg daarop een debat aan. Tijdens het debat legde wethouder Inge Klein Gunnewiek uit hoe het proces gelopen is. 'We weten nu nog niet wat de consequenties zijn, we wachten het advies van de inspectie af.'

Op de vragen van de raadsleden of de wethouder ook zelf fouten gemaakt heeft, antwoordde ze: 'We hebben misschien te veel vertrouwd op het waterschap, maar we pakken de verantwoordelijkheid nu samen op.'

Werkzaamheden liggen stil

De gemeente heeft de werkzaamheden bij de kleiput gisteren per direct helemaal stilgelegd. 'Maar het is voor ons wel de vraag: wanneer gaan ze weer verder, is dat volgende week, duurt het langer? Het is goed dat de wethouder uitspreekt haar verantwoording er in te nemen', voegt Van der Gaag toe.

De actiegroep voert al een tijd actie omdat ze tegen het verondiepen van de kleiput zijn. De gemeente Winterswijk wil natuurontwikkeling een kans geven en daarom maakt ze de waterplas minder diep.

Wethouder boos 

Wethouder Klein Gunnewiek voegde aan haar verhaal nog toe het niet te kunnen waarderen wat er op social media allemaal gezegd wordt. 'Het maakt me zeer boos als ik zie hoe onze ambtenaren op de sociale media worden weggezet. Zo doen wij dat niet.'

De wethouder kreeg hierover bijval van onder andere de Partij van de Arbeid en het CDA. 'Laten we hier als raad met z'n allen alert op zijn', aldus CDA'er Wim Wassink. 

 

 

 

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend