Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk heeft een echtpaar er terecht van verdacht een recreatiewoning in het Rommelgebergte in Winterswijk permanent te hebben bewoond. De Raad van State heeft dat in hoger beroep beslist en dat betekent dat de gemeente bij een geconstateerde overtreding een dwangsom kan opleggen.

Die dwangsom voor het echtpaar bedraagt 1.000 euro per week, tot een maximum van 50.000 euro, zo besliste de hoogste bestuursrechter woensdag in Den Haag.

Dagelijks in Winterswijk

Het echtpaar ontkende in het verleden tijdens een bezwarenzitting in Winterswijk de recreatiewoning permanent te bewonen. Ze woonden in Duitsland; in Südlohn en in Wesel. Op beide adressen stonden ook zijn ouders ingeschreven.

Het echtpaar zei dagelijks in Winterswijk te komen om hun dochter in Winterswijk naar school te brengen. Ook was ze lid van de ruiterclub in Winterswijk. In augustus 2018 zouden ze een woning in Winterswijk hebben betrokken en het huis in Südlohn verkocht hebben.

Tijdens diezelfde bezwarenzitting in Winterswijk werd van de zijde van de gemeente opgemerkt dat er bij de recreatiewoning vaak twee auto's waren gesignaleerd, waarop de man reageerde dat ze over twee auto's beschikken. 

Regelmatig controles

Zowel gemeente als wijkagent heeft regelmatig gecontroleerd bij de woning, die daarbij een bewoonbare indruk maakte. Toezichthouders van de gemeente controleerde wekelijks op twee wisselende dagen tussen 5 januari 2016 en 26 augustus 2016. De wijkagent voerde in de winter van 2016/2017 56 controles uit en slechts éénmaal stond de auto van het echtpaar niet bij de recreatiewoning. Alle andere keren stond de auto er wel.

Raad van State oordeelde dat Winterswijk terecht is uitgegaan van permanente bewoning en stelde het echtpaar bovengenoemde dwangsom in het vooruitzicht. Die kan over zes weken bij een geconstateerde overtreding worden opgelegd. 

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend