Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk heeft een echtpaar er terecht van verdacht een recreatiewoning in het Rommelgebergte in Winterswijk permanent te hebben bewoond. De Raad van State heeft dat in hoger beroep beslist en dat betekent dat de gemeente bij een geconstateerde overtreding een dwangsom kan opleggen.

Die dwangsom voor het echtpaar bedraagt 1.000 euro per week, tot een maximum van 50.000 euro, zo besliste de hoogste bestuursrechter woensdag in Den Haag.

Dagelijks in Winterswijk

Het echtpaar ontkende in het verleden tijdens een bezwarenzitting in Winterswijk de recreatiewoning permanent te bewonen. Ze woonden in Duitsland; in Südlohn en in Wesel. Op beide adressen stonden ook zijn ouders ingeschreven.

Het echtpaar zei dagelijks in Winterswijk te komen om hun dochter in Winterswijk naar school te brengen. Ook was ze lid van de ruiterclub in Winterswijk. In augustus 2018 zouden ze een woning in Winterswijk hebben betrokken en het huis in Südlohn verkocht hebben.

Tijdens diezelfde bezwarenzitting in Winterswijk werd van de zijde van de gemeente opgemerkt dat er bij de recreatiewoning vaak twee auto's waren gesignaleerd, waarop de man reageerde dat ze over twee auto's beschikken. 

Regelmatig controles

Zowel gemeente als wijkagent heeft regelmatig gecontroleerd bij de woning, die daarbij een bewoonbare indruk maakte. Toezichthouders van de gemeente controleerde wekelijks op twee wisselende dagen tussen 5 januari 2016 en 26 augustus 2016. De wijkagent voerde in de winter van 2016/2017 56 controles uit en slechts éénmaal stond de auto van het echtpaar niet bij de recreatiewoning. Alle andere keren stond de auto er wel.

Raad van State oordeelde dat Winterswijk terecht is uitgegaan van permanente bewoning en stelde het echtpaar bovengenoemde dwangsom in het vooruitzicht. Die kan over zes weken bij een geconstateerde overtreding worden opgelegd. 

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend