Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Woningen voor jongeren? Een boerderijwinkel? Woningsplitsing? Winterswijk maakt het mogelijk. Zo beperkt als de mogelijkheden nu nog zijn in het buitengebied van Winterswijk, zo ruim worden ze als het aan het college van Winterswijk ligt. 'Dit is wel de maximale vrijheid die we geven', zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek van Winterswijk.

Het buitengebied, waarvan ook het Nationaal Landschap Winterswijk deel uitmaakt, wordt qua natuur en landschappelijke waarden niet vogelvrij verklaard, betoogt Klein Gunnewiek. 'Het belangrijkste is dat het buitengebied leefbaar blijft, het is geen stiltegebied. We moeten er kunnen wonen en werken, maar wel op een manier dat ons mooie landschap beschermd blijft', zegt de wethouder. 

'Wonen op Droppers Woold'

Een sprekend voorbeeld van de nieuwe, beoogde regelgeving is een nieuwbouwplan dat aansluit op de kern van buurtschap Woold: 'Wonen op Droppers Woold'. Dat is een plan voor vijftien woningen aan de Gosselinkweg, aansluitend op de kern van de buurtschap. 'Twee handenvol hebben belangstelling en niet alleen jongeren', zegt gemeentelijk medewerker Gerard Overkamp. 'Er zijn ook ouderen die interesse hebben, waardoor er wellicht doorstroming komt in de huidige woningen.'

In het Winterswijkse kerkdorp Meddo ligt eveneens een nieuwbouwplan klaar, genaamd 'Nieuw Gelle Meddo'. Daar gaat het om 21 woningen. 'Daar wordt dezelfde weg bewandeld als in het Woold', zegt Overkamp, doelend op een mix van jongere en oudere bewoners.

Groepswoningen

De regels om in het buitengebied woningen te splitsen worden versoepeld. Ook wordt het maximum van drie woningen op een erf losgelaten, groepswoningen worden onder voorwaarden toegestaan. 'Voor mensen die in een gemeenschapsvorm willen wonen', aldus Klein Gunnewiek.

Tevens komt er meer ruimte voor detailhandel, althans: 'We willen het beleid duidelijker maken', zegt Overkamp. 'Er zijn nu ook al winkels met streekproducten of producten die gebiedsgerelateerd zijn. Het mag dus al.'

'Brede steun'

Er is drie jaar gewerkt aan de nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied en daarvoor is uitvoerig contact geweest met inwoners, ondernemers en belangenorganisaties. Zoals de Stichting Buurtschappenvisie (BSV), Ondernemers Buitengebied Winterswijk (BSV), LTO, waterschap, waterbedrijf, GGD en enkele honderden particulieren. Klein Gunnewiek: 'Er zullen nog wel zienswijzen worden ingediend, maar er is wel een brede steun voor deze visie.'

Er komt op 31 oktober een politiek forum over de visie en de raad mag er op 19 december al dan niet een klap op geven. Daarna moet de visie nog worden omgezet in een definitief plan, maar kunnen de regels voor wonen in het buitengebied al wel versoepeld worden zodat een plan als 'Wonen op Droppers Woold' definitief gestalte kan krijgen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend