Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Woningen voor jongeren? Een boerderijwinkel? Woningsplitsing? Winterswijk maakt het mogelijk. Zo beperkt als de mogelijkheden nu nog zijn in het buitengebied van Winterswijk, zo ruim worden ze als het aan het college van Winterswijk ligt. 'Dit is wel de maximale vrijheid die we geven', zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek van Winterswijk.

Het buitengebied, waarvan ook het Nationaal Landschap Winterswijk deel uitmaakt, wordt qua natuur en landschappelijke waarden niet vogelvrij verklaard, betoogt Klein Gunnewiek. 'Het belangrijkste is dat het buitengebied leefbaar blijft, het is geen stiltegebied. We moeten er kunnen wonen en werken, maar wel op een manier dat ons mooie landschap beschermd blijft', zegt de wethouder. 

'Wonen op Droppers Woold'

Een sprekend voorbeeld van de nieuwe, beoogde regelgeving is een nieuwbouwplan dat aansluit op de kern van buurtschap Woold: 'Wonen op Droppers Woold'. Dat is een plan voor vijftien woningen aan de Gosselinkweg, aansluitend op de kern van de buurtschap. 'Twee handenvol hebben belangstelling en niet alleen jongeren', zegt gemeentelijk medewerker Gerard Overkamp. 'Er zijn ook ouderen die interesse hebben, waardoor er wellicht doorstroming komt in de huidige woningen.'

In het Winterswijkse kerkdorp Meddo ligt eveneens een nieuwbouwplan klaar, genaamd 'Nieuw Gelle Meddo'. Daar gaat het om 21 woningen. 'Daar wordt dezelfde weg bewandeld als in het Woold', zegt Overkamp, doelend op een mix van jongere en oudere bewoners.

Groepswoningen

De regels om in het buitengebied woningen te splitsen worden versoepeld. Ook wordt het maximum van drie woningen op een erf losgelaten, groepswoningen worden onder voorwaarden toegestaan. 'Voor mensen die in een gemeenschapsvorm willen wonen', aldus Klein Gunnewiek.

Tevens komt er meer ruimte voor detailhandel, althans: 'We willen het beleid duidelijker maken', zegt Overkamp. 'Er zijn nu ook al winkels met streekproducten of producten die gebiedsgerelateerd zijn. Het mag dus al.'

'Brede steun'

Er is drie jaar gewerkt aan de nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied en daarvoor is uitvoerig contact geweest met inwoners, ondernemers en belangenorganisaties. Zoals de Stichting Buurtschappenvisie (BSV), Ondernemers Buitengebied Winterswijk (BSV), LTO, waterschap, waterbedrijf, GGD en enkele honderden particulieren. Klein Gunnewiek: 'Er zullen nog wel zienswijzen worden ingediend, maar er is wel een brede steun voor deze visie.'

Er komt op 31 oktober een politiek forum over de visie en de raad mag er op 19 december al dan niet een klap op geven. Daarna moet de visie nog worden omgezet in een definitief plan, maar kunnen de regels voor wonen in het buitengebied al wel versoepeld worden zodat een plan als 'Wonen op Droppers Woold' definitief gestalte kan krijgen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend