Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het CDA was woensdagavond tijdens de raadsvergadering als enige partij in Winterswijk tegen de ontruiming van bedrijventerrein Dennenoord. Die opstelling legde de reden van de coalitiebreuk met Winterswijks Belang (WB) opzichtig bloot.

analyse door Domien Esselink

CDA-fractievoorzitter Wim Wassink is niet zozeer tegen de ontruiming, maar wel tegen de 'enorme' hoeveelheid geld die gemoeid is met de verplaatsing van één bedrijf. 'Dat is niet uit te leggen aan de inwoners van Winterswijk', betoogt Wassink.

Door zure appel heenbijten

In de ogen van WB belemmert zo'n opstelling de voortgang van Winterswijk. Er moet soms door een zure appel worden gebeten, zoals fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat het noemde. Bij de ontwikkelingen in Winterswijk mag niet alleen de portemonnee leidend zijn.

WB gruwt van de behoudendheid van het CDA. De lokale partij profileerde zich al eerder door gedurfd beleid. Onder druk van de sportnota van voormalig WB-wethouder André van Nijkerken gingen de voetbalclubs in Winterswijk eindelijk fuseren en werden twee sportparken gebouwd.

Inderdaad, het was een aanslag op de gemeentekas, maar daardoor zouden de subsidies aan voetbalclubs de jaren erna nihil zijn.

Geen plan B

Voor WB stond voormalig wethouder Wim Elferdink symbool voor de stroperige houding van het CDA en daarom stuurde Tannemaat aan op een breuk. Hij noemde Elferdink een 'leugenaar' en de relatief onervaren CDA-fractie trok de stekker uit de samenwerking met WB, zonder een plan B te hebben.

Tannemaat had zo'n plan wel en schakelde razendsnel over naar een coalitie met VVD, GroenLinks en PvdA, terwijl CDA alleen bij de VVD een voorschotje op tafel legde. Het CDA liep achter de feiten aan en de grootste fractie is nu veroordeeld tot een vrij kansloze rol in de oppositie. 

Ongewenste situatie

WB heeft de coalitie die het wilde en daarmee komt een einde aan ongewenste situatie op voormalig woonwagenkamp Dennenoord die al sinds 2003 voortduurt.

Recyclingbedrijf Verhaegh Trading kon er niet uit de voeten en dat zorgde voor overlast bij buurtbewoners en recreatiebedrijven rond recreatieplas 't Hilgelo.  

Offer van miljoenen

De financiële pijn wordt daarbij voor lief genomen. Verhaegh gaat na de jarenlange tegenwerking voor de hoofdprijs en zal waarschijnlijk alleen genoegen nemen met een plek op een Winterswijks industrieterrein, in plaats van een verhuizing naar De Laarberg bij Groenlo.

Een miljoenenoffer dat het CDA nog wel zal bekritiseren, maar voor de nieuwe coalitie een noodzakelijk offer om de vooruitgang niet te blokkeren. 

Zie ook: 

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend