Logo De Belofte

WEURT - Gemopper over het verdwijnen van de enige pinautomaat in Weurt. Maar de Rabobank is stellig: de automaat kan niet blijven. Dat is simpelweg te gevaarlijk voor omwonenden. Een plofkraak kan daar aan de Laan 1945 desastreus uitpakken.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Rabobank Rijk van Nijmegen heeft laten uitvoeren. Toen de trend van plofkraken bij pinautomaten maar om zich heen bleef grijpen nam de bank maatregelen om de veiligheid te garanderen. Automaten worden afgeschermd met stalen platen in de nachtelijke uren.

Dixie

Voor drie pinautomaten in Nijmegen, Ubbergen en Weurt werd zelfs tijdelijk beveiliging ingeschakeld. Dat viel op toen er in Weurt ineens een dixie bij de pinautomaat werd geplaatst. De beveiligers hielden 's avonds in afwachting van onderzoek naar de constructie van de panden waar de automaten in zitten een oogje in het zeil.

Voor Weurt pakt dat onderzoek nu zo uit dat de pinautomaat daar te gevaarlijk is. Dat geldt ook voor een pinautomaat in Wijchen (Lepelaarstraat) en ook in Molenhoek (Prinsenweg) verdwijnt de enige pinautomaat. Vanaf 13 november kunnen op die locaties geen flappen meer worden getapt.

'Probleem voor ouderen'

Frans Houben, fractievoorzitter van GroenLinks in Beuningen vindt dat niet kunnen. 'Ik vind dat je in een dorp met 2,5 duizend inwoners gewoon moet kunnen pinnen', zegt hij. 'Vooral voor ouderen is het verdwijnen van zo'n automaat een probleem'. Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek moet gaan met de bank.

Fractievoorzitter Jos Swartjes van de Beuningse afdeling van SP wil in actie komen om de pinautomaat te behouden. 'De coöperatieve bank Rabo laat zijn leden in de steek', vindt de SP'er. De partij wil in Weurt inventariseren in hoeverre het verdwijnen van de pinautomaat leeft en dan kijken wat er kan. 'In Ewijk hebben we ook een pinautomaat teruggekregen, samen met de bevolking', vertelt Swartjes. Daar investeerde de supermarkt in een zuil in de winkel.

Desnoods moet de gemeenteraad besluiten daar in te investeren. 'Je draagt als gemeente ook verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in een dorp als Weurt.'

In de voormalige gemeente Ubbergen gaf de raad 10.000 euro uit aan subsidie om een pinautomaat in het nog geen 2000 inwoners tellende dorp Leuth te krijgen. Daar staat nu een zuil van de Regiobank (onderdeel van SNS) in de plaatselijke supermarkt.

Kan echt niet anders

De voorzitter van de directie van de Rabobank Rijk van Nijmegen, Antoine Driessen, benadrukt nog eens de afweging die is gemaakt om de automaten te sluiten. 'Het gaat om de veiligheid van mensen.'

Hij heeft weinig sympathie voor de politici die roepen dat de automaat maar moet blijven. 'Ik vind het onfatsoenlijk om zo te reageren. Dan ga je totaal voorbij aan de gevolgen die zo'n plofkraak voor de mensen in de directe omgeving kan hebben. Laat ze maar contact met me opnemen.'

De bank realiseert zich dat het sluiten van de locaties ongemak oplevert, maar ziet op dit moment geen andere mogelijkheid. Het is geen ordinaire geldkwestie. 'De bank heeft tonnen geïnvesteerd om de veiligheid te garanderen', meldt Driessen.

Hij zegt dat er zorgvuldig is gekeken of er in de directe omgeving in een straal van een paar kilometer alternatieven zijn om te kunnen pinnen. 'We zijn in Weurt ook in gesprek met de supermarkt die naast de automaat zit die we gaan sluiten. We gaan met de supermarkt kijken naar een alternatief.' Hij geeft als voorbeeld een pinautomaat in de winkel.

Houben van GroenLinks vindt het een groot nadeel dat een dergelijke pinautomaat niet 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is.

Kijk hier reportage in mei 2017 over de beveiliging van pinautomaten terug:

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Scholen in Beuningen in slechte staat

  04 september 2019
  BEUNINGEN - Een aantal scholen in Beuningen is binnen vijf jaar aan nieuwbouw toe. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het college van B en W heeft laten uitvoeren naar alle huisvesting voor scholen en kinderdagverblijven in Beuningen.
 • Speeltoestellen leveren Beuningen 39.000 euro op

  17 juli 2019
  BEUNINGEN - Alle speeltoestellen die de gemeente Beuningen van de hand wilde doen, hebben inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden. De ongeveer honderd speeltoestellen die via een openbare veiling van de hand werden gedaan, zijn inmiddels opgehaald.
 • Felle kritiek op Beuningse afvalgluurders: 'Hoe haalt de wethouder het in zijn hoofd?'

  06 juli 2019
  BEUNINGEN - De lokale SP-fractie in Beuningen heeft felle kritiek op de afvalcoaches in de gemeente. Die kijken pro-actief in de plastic+-kliko van bewoners om zo de afvalscheiding te controleren. Beuningen is daarin uniek en de Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch.
 • Mag de gemeente je kliko uitpluizen? In Beuningen vinden ze van wel

  04 juli 2019
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen laat kliko's controleren door zogenoemde afvalcoaches. Niet wenselijk, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Stel dat je een incontinentieprobleem hebt en net de luiers hebt weggegooid. Of een zwangerschapstest. Daar heeft de gemeente helemaal niets mee te maken', zegt een woordvoerder. Beuningen vindt daarentegen dat ze er alle recht toe heeft.
 • Toekomstbestendig wonen: 'Lenen mag, maar het moet wel duurzamer'

  24 mei 2019
  WIJCHEN - Mensen in de gemeenten Wijchen, Druten en Beuningen die een lening willen om op hun oude dag langer zelfstandig thuis te kunnen blijven, moeten als voorwaarde hun huis binnenkort óók verduurzamen.

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • CDA voert campagne voor behoud van Wijchens Meer

  11 september 2019
  WIJCHEN - Het Wijchens Meer 'houden zoals het is'. Dat is het doel van een nieuwe campagne van het CDA in Wijchen, dat tegen geplande bebouwing van de meeroever is.
 • 'Regio Nijmegen moet aandelen afvalverbrander verkopen'

  10 september 2019
  WIJCHEN - Acht gemeenten in de regio Nijmegen zouden hun aandelen in afvalverbrander ARN in Weurt van de hand moeten doen. Dat stelt de lokale Wijchense politieke partij Kernachtig Wijchen.
 • 'Recreatie over de rug van de natuur'; struinpad blijft heet hangijzer

  05 september 2019
  WIJCHEN - Meer dan een jaar wordt er al gesteggeld over de aanleg van een struinpad door het Oosterpark langs de oever van het Wijchens Meer. Leden van de Vereniging Natuur en Milieu Wijchen vinden dat de natuur erdoor wordt verstoord, maar lokale politici die het pad wensen denken dat wandelen en rust in de natuur best samen gaat.
 • Vuilniswagens kunnen containers in Wijchen nu wel weer legen

  03 september 2019
  WIJCHEN - Zet je de kliko netjes aan de weg: wordt die niet geleegd. Inwoners van de gemeente Wijchen belden zich suf. Maar het probleem voor de 250 huishoudens is nu opgelost: de liften van de vuilniswagens zijn aangepast. Nu kunnen ze de bakken wel optillen en legen.
 • Zó lang wachten op zorg? Wijchenaren trekken het niet meer

  30 augustus 2019
  WIJCHEN - Mensen in Wijchen die hulp nodig hebben van het sociaal wijkteam, hebben te maken met een wachttijd van zo’n twaalf weken. De gemeente belooft het probleem 'op zeer korte termijn' op te lossen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie