Logo De Belofte

WEURT - Gemopper over het verdwijnen van de enige pinautomaat in Weurt. Maar de Rabobank is stellig: de automaat kan niet blijven. Dat is simpelweg te gevaarlijk voor omwonenden. Een plofkraak kan daar aan de Laan 1945 desastreus uitpakken.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Rabobank Rijk van Nijmegen heeft laten uitvoeren. Toen de trend van plofkraken bij pinautomaten maar om zich heen bleef grijpen nam de bank maatregelen om de veiligheid te garanderen. Automaten worden afgeschermd met stalen platen in de nachtelijke uren.

Dixie

Voor drie pinautomaten in Nijmegen, Ubbergen en Weurt werd zelfs tijdelijk beveiliging ingeschakeld. Dat viel op toen er in Weurt ineens een dixie bij de pinautomaat werd geplaatst. De beveiligers hielden 's avonds in afwachting van onderzoek naar de constructie van de panden waar de automaten in zitten een oogje in het zeil.

Voor Weurt pakt dat onderzoek nu zo uit dat de pinautomaat daar te gevaarlijk is. Dat geldt ook voor een pinautomaat in Wijchen (Lepelaarstraat) en ook in Molenhoek (Prinsenweg) verdwijnt de enige pinautomaat. Vanaf 13 november kunnen op die locaties geen flappen meer worden getapt.

'Probleem voor ouderen'

Frans Houben, fractievoorzitter van GroenLinks in Beuningen vindt dat niet kunnen. 'Ik vind dat je in een dorp met 2,5 duizend inwoners gewoon moet kunnen pinnen', zegt hij. 'Vooral voor ouderen is het verdwijnen van zo'n automaat een probleem'. Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek moet gaan met de bank.

Fractievoorzitter Jos Swartjes van de Beuningse afdeling van SP wil in actie komen om de pinautomaat te behouden. 'De coöperatieve bank Rabo laat zijn leden in de steek', vindt de SP'er. De partij wil in Weurt inventariseren in hoeverre het verdwijnen van de pinautomaat leeft en dan kijken wat er kan. 'In Ewijk hebben we ook een pinautomaat teruggekregen, samen met de bevolking', vertelt Swartjes. Daar investeerde de supermarkt in een zuil in de winkel.

Desnoods moet de gemeenteraad besluiten daar in te investeren. 'Je draagt als gemeente ook verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in een dorp als Weurt.'

In de voormalige gemeente Ubbergen gaf de raad 10.000 euro uit aan subsidie om een pinautomaat in het nog geen 2000 inwoners tellende dorp Leuth te krijgen. Daar staat nu een zuil van de Regiobank (onderdeel van SNS) in de plaatselijke supermarkt.

Kan echt niet anders

De voorzitter van de directie van de Rabobank Rijk van Nijmegen, Antoine Driessen, benadrukt nog eens de afweging die is gemaakt om de automaten te sluiten. 'Het gaat om de veiligheid van mensen.'

Hij heeft weinig sympathie voor de politici die roepen dat de automaat maar moet blijven. 'Ik vind het onfatsoenlijk om zo te reageren. Dan ga je totaal voorbij aan de gevolgen die zo'n plofkraak voor de mensen in de directe omgeving kan hebben. Laat ze maar contact met me opnemen.'

De bank realiseert zich dat het sluiten van de locaties ongemak oplevert, maar ziet op dit moment geen andere mogelijkheid. Het is geen ordinaire geldkwestie. 'De bank heeft tonnen geïnvesteerd om de veiligheid te garanderen', meldt Driessen.

Hij zegt dat er zorgvuldig is gekeken of er in de directe omgeving in een straal van een paar kilometer alternatieven zijn om te kunnen pinnen. 'We zijn in Weurt ook in gesprek met de supermarkt die naast de automaat zit die we gaan sluiten. We gaan met de supermarkt kijken naar een alternatief.' Hij geeft als voorbeeld een pinautomaat in de winkel.

Houben van GroenLinks vindt het een groot nadeel dat een dergelijke pinautomaat niet 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is.

Kijk hier reportage in mei 2017 over de beveiliging van pinautomaten terug:

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Felle kritiek op Beuningse afvalgluurders: 'Hoe haalt de wethouder het in zijn hoofd?'

  06 juli 2019
  BEUNINGEN - De lokale SP-fractie in Beuningen heeft felle kritiek op de afvalcoaches in de gemeente. Die kijken pro-actief in de plastic+-kliko van bewoners om zo de afvalscheiding te controleren. Beuningen is daarin uniek en de Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch.
 • Mag de gemeente je kliko uitpluizen? In Beuningen vinden ze van wel

  04 juli 2019
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen laat kliko's controleren door zogenoemde afvalcoaches. Niet wenselijk, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Stel dat je een incontinentieprobleem hebt en net de luiers hebt weggegooid. Of een zwangerschapstest. Daar heeft de gemeente helemaal niets mee te maken', zegt een woordvoerder. Beuningen vindt daarentegen dat ze er alle recht toe heeft.
 • Beuningen piekert over torenhoge windmolens

  10 april 2019
  BEUNINGEN - De gemeenteraad Beuningen vergaderde dinsdagavond lang over torenhoge windmolens en waar die dan moeten komen. Ook ging het over zonnepanelen. Er is hoe dan ook nog een lange weg te gaan voor duidelijk is hoe Beuningen in 2040 energieneutraal wordt.
 • Definitief: megastore komt niet naar Beuningen

  18 september 2018
  BEUNINGEN - Megastore Van Cranenbroek komt definitief niet naar Beuningen. Dat heeft het bedrijf deze week laten weten aan de gemeente. Het college wachtte al enige tijd op een reactie van de ondernemer.
 • Beuningen bezuinigt: van 90 naar 50 speeltuinen in de gemeente

  17 september 2018
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen verwijdert 40 van de 90 speeltuinen in de gemeente. Reden is een bezuiniging die al in 2012 is aangekondigd: het mocht allemaal 500.000 euro minder kosten, werd er toen besloten.

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Wijchen springt in de bres voor Breng Flex

  05 juli 2019
  WIJCHEN - Wijchen stuurde vrijdag een brief naar de provincie Gelderland met de oproep om Breng Flex, een proef van Connexxion, in leven te houden. In ieder geval totdat er een net zo flexibel vervoersalternatief is. Volgende week dinsdag bepaalt de provincie de toekomst van de dienst.
 • Wijchen wil minder jongeren doorverwijzen naar intensieve, dure zorg

  02 juli 2019
  WIJCHEN - De helft minder jongeren doorverwijzen voor intensieve, dure zorg - dat is het nieuwe streven van de gemeente Wijchen. Samen met Rondom Wijchen - de coöperatie van welzijnspartijen rondom jeugdzorg en WMO - gaat de gemeente kijken hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar traject belanden.
 • Opgelet: fietser in centrum Wijchen is vanaf nu 'te gast'

  26 juni 2019
  WIJCHEN - Het Centrum Management Wijchen (CMW) zag eigenlijk liever helemaal geen fietsers meer in het centrum. Dat vond de gemeente een redelijk idee, maar fietsers zijn volgens de gemeente toch ook belangrijke bezoekers. Daarom is de fietser nu ‘te gast’ in het centrum.
 • Jonge Wijchenaren kunnen betaalbaar wonen tegen 'maatschappelijke bijdrage'

  19 juni 2019
  WIJCHEN - Wijchen opent in het leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan woonruimtes voor 16 jonge Wijchenaren 'die het het hardst nodig hebben'. Als voorwaarde moeten bewoners een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren van twee uur per maand in en rondom de locatie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend