WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
Tekst gaat verder onder de video:
Bomen
De slechte toestand van de huidige verharding wordt volgens het college voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van een aantal bomen die daar te dicht op staan en voor wortelopdruk zorgen onder het fietspad. “De problemen nemen jaarlijks fors toe en de geplande ingreep had al veel eerder moeten plaatsvinden.” Het plan voorziet nu in het kappen van ongeveer 25 bomen. Voor de gekapte bomen zal een locatie gezocht worden om deze te compenseren. “Als deze bomen blijven staan, dan zal het toekomstige fietspad na verloop van tijd weer schade door de wortels krijgen. Bovendien is de kans tijdens de werkzaamheden groot dat er boomwortel dusdanig beschadigd kan raken, dat de boom na een aantal jaar alsnog sterft. Daarnaast zal mindere boomplaats de boom vatbaarder maken voor takken/kroonsterfte en ziekten. Ook betreft het een verhard fietspad door een bos en dient er gekeken te worden naar het grotere geheel, niet naar de individuele boomstam. Op termijn zullen de kronen van de bomen die blijven staan de plek innemen van de kronen van de bomen die nu weggaan. Aan het boskarakter wordt niets teniet gedaan. “
Geen fietsstraat
Het college stelt voor duurzame verharding van de huidige fietspaden voor met behulp van beton, omdat dit beter bestand is tegenwortelopdruk dan asfalt. Dit is ook al toegepast bij het fietspad langs Heumenseweg en het pas geopende fietspad langs de Ravensteinseweg. De Dorpsraad Alverna en Leefbaarheidsgroep Valendries zijn voorstander van het aanpassen van de Leemweg tot een fietsstraat. Het college kiest echter niet voor deze optie. “Vrijliggende fietspaden zijn voor fietsers het veiligst”, laat men weten aan de gemeenteraad. “Langs de Leemweg liggen tussen de Urneveldweg en de Graafseweg aan beide zijden vrijliggende éénrichtingsfietspaden. Het fietspad is een belangrijke fietsroute van en naar het MaasWaal College en wordt dan ook dagelijks intensief gebruikt door veel scholieren. Alleen het deel tussen Sint Jorispad en Veenseweg uitvoeren als fietsstraat geeft voor iedereen een onduidelijk verkeersbeeld en is dus verkeersonveilig. Een volledige fietsstraat is veiliger, maar deze optie komt pas in beeld bij een volledige reconstructie, inclusief het vervangen van het riool. In de onderhoudsprogramma’s staat de Leemweg de komende 20 jaar niet op het programma.”
Door: Dion van Alem, Mediapartner RN7
Het laatste nieuws uit Wijchen
-
REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
-
WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
-
WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
-
WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
-
WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.