Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.

Crowdfunding

Tijdens de behandeling van de begroting 2020 heeft de gemeenteraad niet ingestemd met het toekennen van budget voor het carillon. Sindsdien hebben de initiatiefnemers besloten zelf de kosten van 80.000 euro voor het carillon te dragen, en zij hebben dit met behulp van crowdfunding bij elkaar weten te krijgen. Uit aanvullende informatie over de bouwwerkzaamheden blijkt volgens de indieners van het initiatiefvoorstel daarnaast dat deze minder belastend zijn voor de kasteeltoren zijn dan in eerste instantie gedacht.

Niet wenselijk

Het college vindt het plaatsen van een carillon in de kasteeltoren echter ‘niet wenselijk’. “Het doel van de initiatiefnemers is om de sfeer op de markt te verhogen hiermee, maar het geluidsvolume dat daar voor nodig is overschrijdt de grenzen”, zegt wethouder Nick Derks (VVD). Daarnaast vindt het college dat het carillon geen cultuurhistorische waarde heeft en voorziet men een gebrek aan draagvlak bij omwonenden. Ook schat het college in dat voor aanvullend onderzoek 21.000 euro nodig is, wat zou betekenen dat de initiatiefgroep over onvoldoende middelen beschikt om alle kosten te financieren. “Omdat het Kasteel Wijchen een Rijksmonument is, moeten ingrepen aan het kasteel ter advisering worden voorgelegd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Monumentenwacht en de Gemeentelijke Monumentencommissie. Daarnaast maakt het Museum Kasteel Wijchen gebruik van de toren in de museale beleving van het kasteel en voor de kasteelrondleidingen en kan beperking de toegankelijkheid van de toren en het uitzicht leiden tot het terugvorderen van subsidies die aan het museum verleend zijn.” Derks waardeert de inzet van vrijwillige initiatiefnemers wel. “Het is ontzettend knap dat ze in deze tijd 80.000 euro bij elkaar hebben weten te krijgen. Daarom willen we ook zeker het gesprek aangaan met ze over alternatieve opties.” Wat die alternatieve opties zijn, kan Derks nog niet zeggen.

“Nog geen enkel onderzoek gedaan naar haalbaarheid”

Raadslid Pim Verbeeten (Kernachtig Wijchen) weerlegt de argumentatie van het college, die volgens hem niets meer is dan een herhaling van zetten. “Het zijn allemaal suggesties, gevoelens en beelden, maar geen feiten. Er is nog geen enkel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, en dat is nu juist wat wij hier willen. Ook om de angel uit de discussie te halen die nu de gemeenschap aan het verdelen is, terwijl het carillon juist moet verbinden. Het is heel simpel: blijkt uit de onderzoeken dat het prima kan, dan kunnen we het carillon plaatsen, en zo niet, dan niet. Wat betreft de kosten voor die onderzoeken verbaas me ik erover dat hier onvoldoende geld voor beschikbaar is, aangezien we overleg hebben gehad met de ambtelijke organisatie en daaruit bleek dat de post ‘onvoorzien’ toereikend zou zijn. Eigenlijk zou de raad dan over het hart moeten strijken en geld moeten vrijmaken, omdat dat immers voor een hoger bedrag bij de pumptrackbaan ook gedaan is. Maar niemand van de initiatiefnemers gaat dat carillon zomaar loslaten, dus als er meer geld bij elkaar gebracht moet worden, heb ik er vertrouwen in dat dat ook gaat gebeuren.” Als de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal toch aanneemt, volgt volgens het college een onderzoeksperiode van minimaal 56 weken.

Door: Dion van Alem, Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.
 • Gemeenteraad wil gelijkheidsmonument in Wijchen

  09 juli 2021
  WIJCHEN - Een meerderheid van de Wijchense gemeenteraad wil graag een monument in Wijchen dat symbool staat voor gelijkheid in de samenleving. Het college krijgt middels een aangenomen motie van PvdA, Kernachtig Wijchen, D66 en VVD de opdracht om met een voorstel voor een gelijkheidsmonument te komen. De indieners hopen dat het monument ook een regionale en educatieve functie kan gaan vervullen.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.
 • Helft wethouders afwezig bij Arnhemse raadsvergadering: 'Schandalig'

  21 september 2021
  ARNHEM - Vanwege een 'onvoorziene samenloop van omstandigheden', kunnen drie van de zes wethouders woensdagavond niet aanwezig zijn tijdens de Arnhemse raadsvergadering. Een groot deel van de oppositie reageert verbolgen. "Schandalig", vindt CDA-raadslid Klaartje Koorn.
 • Echt geen plek meer voor visboer André in zijn geliefde wijk: 'Wat een gelul'

  20 september 2021
  ARNHEM - Visboer André kan definitief niet terug naar zijn geliefde stek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Dat laat de gemeente weten, ruim acht maanden nadat wethouder Ronald Paping beloofde die mogelijkheden nog eens te onderzoeken. De winkeliers hebben geen bezwaar tegen de terugkeer van André zijn rijdende viskraam, maar de gemeente zou niet alleen voor hem plek kunnen maken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend