Logo De Belofte

ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.

Ruim 12.500 Molukkers kwamen in 1951 noodgedwongen naar Nederland. Deze ex-KNIL-soldaten en hun gezinnen waren na de Indonesische dekolonisatiestrijd niet meer veilig in hun thuisland. Eenmaal hier werden zij ondergebracht in woonoorden, waar de omstandigheden alles behalve ideaal waren. Na een paar maanden zouden de gezinnen terug mogen naar de Molukken, maar dat is nooit gebeurd. Daarom ging het verblijf in Nederland vooral de eerste jaren gepaard met veel verdriet, heimwee en verwarring.

Om stil te staan bij die familiegeschiedenis houden Molukse jongeren in Overbetuwe dinsdagavond een herdenkingstocht. Het is namelijk precies zeventig jaar geleden dat de eerste dertien gezinnen arriveerden in woonoord Snodenhoek, een voormalig barakkenkamp in Elst. “Het gaat om onze opa’s, oma’s en overgrootouders: de eerste generatie die met de boot naar Nederland kwam. Inmiddels zijn zij bijna allemaal overleden”, vertelt Estelle Manusiwa namens de Molukse jongeren. “Nu hopen wij op onze manier de cultuur in stand te houden.”

Herdenking tijdens corona

Met foto’s van hun grootouders lopen ongeveer zeventig jongeren naar het voormalige kamp Snodenhoek. Daar staan ze stil bij het leed van de eerste generatie. “Dit leeft nog heel erg onder de jongeren. Met zo’n tocht wordt de fakkel overgedragen van generatie op generatie”, verwacht Manusiwa. Bovendien hoopt ze dat dit soort herdenkingen zorgen voor meer historische kennis buiten haar gemeenschap. “Mensen weten soms niet eens waarom Molukkers hier zijn. Gelukkig is er landelijk steeds meer aandacht voor onze geschiedenis.”

Ondanks corona kan Overbetuwe de herdenking toestaan vanwege de Wet openbare manifestaties. “Uiteraard onder een aantal voorwaarden. Zo mogen er maximaal 75 mensen deelnemen. Daarnaast gelden de algemene maatregelen, dus iedereen moet bijvoorbeeld afstand houden", reageert de gemeente. De burgemeester is van plan om op een later moment stil te staan bij de komst van de eerste generaties. “De Molukse gemeenschap is namelijk een belangrijk onderdeel van de Overbetuwse samenleving."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
 • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

  22 april 2021
  ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
 • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

  23 maart 2021
  ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend