Logo De Belofte

ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.

Ruim 12.500 Molukkers kwamen in 1951 noodgedwongen naar Nederland. Deze ex-KNIL-soldaten en hun gezinnen waren na de Indonesische dekolonisatiestrijd niet meer veilig in hun thuisland. Eenmaal hier werden zij ondergebracht in woonoorden, waar de omstandigheden alles behalve ideaal waren. Na een paar maanden zouden de gezinnen terug mogen naar de Molukken, maar dat is nooit gebeurd. Daarom ging het verblijf in Nederland vooral de eerste jaren gepaard met veel verdriet, heimwee en verwarring.

Om stil te staan bij die familiegeschiedenis houden Molukse jongeren in Overbetuwe dinsdagavond een herdenkingstocht. Het is namelijk precies zeventig jaar geleden dat de eerste dertien gezinnen arriveerden in woonoord Snodenhoek, een voormalig barakkenkamp in Elst. “Het gaat om onze opa’s, oma’s en overgrootouders: de eerste generatie die met de boot naar Nederland kwam. Inmiddels zijn zij bijna allemaal overleden”, vertelt Estelle Manusiwa namens de Molukse jongeren. “Nu hopen wij op onze manier de cultuur in stand te houden.”

Herdenking tijdens corona

Met foto’s van hun grootouders lopen ongeveer zeventig jongeren naar het voormalige kamp Snodenhoek. Daar staan ze stil bij het leed van de eerste generatie. “Dit leeft nog heel erg onder de jongeren. Met zo’n tocht wordt de fakkel overgedragen van generatie op generatie”, verwacht Manusiwa. Bovendien hoopt ze dat dit soort herdenkingen zorgen voor meer historische kennis buiten haar gemeenschap. “Mensen weten soms niet eens waarom Molukkers hier zijn. Gelukkig is er landelijk steeds meer aandacht voor onze geschiedenis.”

Ondanks corona kan Overbetuwe de herdenking toestaan vanwege de Wet openbare manifestaties. “Uiteraard onder een aantal voorwaarden. Zo mogen er maximaal 75 mensen deelnemen. Daarnaast gelden de algemene maatregelen, dus iedereen moet bijvoorbeeld afstand houden", reageert de gemeente. De burgemeester is van plan om op een later moment stil te staan bij de komst van de eerste generaties. “De Molukse gemeenschap is namelijk een belangrijk onderdeel van de Overbetuwse samenleving."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
 • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

  22 april 2021
  ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
 • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

  23 maart 2021
  ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend