Logo De Belofte

ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’

Nog voor de Tweede Wereldoorlog trok Jacob Bachrach vanuit de Achterhoek naar Elst. Na zijn aankomst begon de zakenman een winkel in de Dorpsstraat, waar hij onder meer meubels verkocht. Uiteindelijk kreeg hij vier kinderen die allemaal een eigen gezin stichtten. Al snel werd Bachrach een bekende naam in het Betuwse dorp.

“Mijn overgrootvader Jacob was erg actief binnen de gemeenschap. De leden van het gezin integreerden terwijl ze toch hun eigen, Joodse cultuur behielden", deelt nabestaande Carlo Bachrach. Daarmee droeg de familie volgens hem bij aan het welzijn en de welvaart van Elst. “Dat zijn waarden die we meekrijgen vanuit het geloof.” Maar toen begon de oorlog, waarna het gezinsleven voor altijd getekend zou zijn door een ongelooflijk verlies.

Gedeporteerd naar Auschwitz

Onder het naziregime zijn zes miljoen Joden op systematische wijze vermoord. Ook de familie Bachrach werd slachtoffer van het gruwelijke bewind. Slechts één van Jacobs kinderen overleefde de Holocaust: de grootvader van Carlo. De anderen werden naar vernietigingskampen Auschwitz of Sobibór gedeporteerd. “Daar zijn ze rigoureus vermoord, inclusief hun gezin”, weet Bachrach. “Voor hen worden nu de stenen gelegd.”

Vooralsnog heeft Overbetuwe vier locaties op het oog voor de Stolpersteine, maar dat kunnen er meer worden. “Dit is puur een start. Het kan zijn dat we mensen hebben gemist", vertelt Remco Jansen, werkzaam voor de gemeente. “Bovendien is het niet alleen voor Joden, maar bijvoorbeeld ook voor verzetsstrijders, Roma, mensen met een handicap of homo’s: alle slachtoffers van het nationaalsocialisme.”

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Het initiatief om de herdenkingsstenen te plaatsen, kwam tot stand na een motie van de lokale D66. “Dit is grandioos. Deze geschiedenis moeten we zichtbaar maken voor toekomstige generaties”, vindt fractievoorzitter Roel Eefting. Hij diende het stuk vorig jaar in om 75 jaar vrijheid te vieren. Het plan was om de stenen eerder deze maand te plaatsen, maar vanwege corona ging dat niet door.

Nu worden de Stolpersteine 28 april 2022 gelegd. Op die dag vindt Jom Hasjoa plaats, de Joodse herdenking van de Holocaust. Ook Bachrach is daarbij aanwezig. “De oorlog is nog iedere dag in mijn leven”, illustreert hij. “Vandaag de dag lijkt het soms alsof antisemitisme niet aangekaart mag worden. Daarom ben ik ook zo blij met dit initiatief. Het is een kleine bijdrage aan een groter bewustzijn dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
 • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

  22 april 2021
  ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
 • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

  23 maart 2021
  ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • Meer geld nodig voor realisatie sporthal Hof van Holland

  15 juni 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college klopt bij de gemeenteraad aan voor extra budget voor de realisatie van de Sporthal Plus in de nieuwbouwwijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord. Verschillende factoren hebben ertoe geleid dat het budget van bijna 12 miljoen euro dat de raad al beschikbaar had gesteld nu niet meer toereikend blijkt te zijn om de sporthal te realiseren. Als het extra budget er niet komt, loopt de bouw van sporthal vertraging op omdat de gemeente de aannemer dan geen formele opdracht kan verstrekken.
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend