Logo De Belofte

ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.

Het was afgelopen zondag precies zeventig jaar geleden dat het eerste schip met Molukkers aankwam in Nederland. Het ging om ex-KNIL-militairen en hun gezinnen die na de Indonesische dekolonisatiestrijd niet meer veilig waren in hun eigen land. Eenmaal in Nederland werden de ruim 12.500 Molukkers in geïmproviseerde woonoorden ondergebracht. Oude concentratiekampen als Vught en Westerbork werden ook ingezet als verblijfplaats. De omstandigheden waren erbarmelijk.

Na een aantal maanden zouden de Molukkers volgens de regering terugkeren naar hun thuisland, maar dat is nooit gebeurd. In plaats daarvan moesten ze verhuizen naar speciale wijken, waar vandaag de dag nog steeds hechte gemeenschappen wonen. Zo ook in Elst. "We zaten in een isolement. Je zag de pijn van je ouders die dag en nacht met heimwee kampten. Daar groeide je mee op", begint Agoes Peilouw van de plaatselijke, Molukse wijkraad.

Erkenning en monument

Burgemeesters van de elf gemeenten hebben hun boodschap deze week in een open brief aan de regering gepubliceerd. Het is tijd dat Overbetuwe het leed nu ook erkent, vinden raadsleden. "Waarom staan wij er nog niet bij? Het lijkt ons meer dan logisch dat het college alsnog een handtekening zet", deelt Hanno Krijgsman, fractievoorzitter van GroenLinks. Hij stelt dinsdagavond schriftelijke vragen om dit aan te kaarten.

Maar daar laat de politiek het niet bij. "De erkenning is mooi, maar het blijven woorden. Een dag later heb je daar weinig aan", voegt Ard op de Weegh toe, fractievoorzitter van BOB. Daarom dient hij diezelfde avond een motie in waarmee zijn partij pleit voor een monument. Inmiddels hebben alle raadsleden het stuk al gesteund. "Het is een gedenkteken voor Molukkers in onze gemeente. De locatie willen we dan ook aan hen overlaten."

‘Leed bindt, maakt ons sterk’

Hoewel het lang heeft geduurd, biedt het gebaar van Overbetuwe toch enige troost. "Daden zijn meer waard dan woorden. Het mooie is dat wij er niet om hebben gevraagd, maar dat de politiek er zelf mee komt", vindt Peilouw. Zelf is hij in Westerbork geboren, waarna hij in Elst kwam te wonen. De pijn van de eerste en tweede generaties heeft hij aan den lijve ondervonden. "We zitten hier nu al zeventig jaar en nog steeds kennen veel mensen ons verhaal niet. Met dit soort acties zien we dat het langzaam tot de samenleving doordringt."

Hij hoopt dat het extra begrip voor de geschiedenis er uiteindelijk aan kan bijdragen dat de Molukse identiteit in stand wordt gehouden. "Dat leed bindt ons, het maakt ons sterk. We kwamen in een vreemde wereld terecht, maar hebben altijd veel aan elkaar gehad. Als men die historie beter begrijpt, kunnen we met vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Zie ook: Burgemeesters Culemborg en Epe: erkenning leed Molukkers haalt veel pijn weg

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
 • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

  22 april 2021
  ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
 • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

  23 maart 2021
  ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend