Logo De Belofte

ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.

Het was afgelopen zondag precies zeventig jaar geleden dat het eerste schip met Molukkers aankwam in Nederland. Het ging om ex-KNIL-militairen en hun gezinnen die na de Indonesische dekolonisatiestrijd niet meer veilig waren in hun eigen land. Eenmaal in Nederland werden de ruim 12.500 Molukkers in geïmproviseerde woonoorden ondergebracht. Oude concentratiekampen als Vught en Westerbork werden ook ingezet als verblijfplaats. De omstandigheden waren erbarmelijk.

Na een aantal maanden zouden de Molukkers volgens de regering terugkeren naar hun thuisland, maar dat is nooit gebeurd. In plaats daarvan moesten ze verhuizen naar speciale wijken, waar vandaag de dag nog steeds hechte gemeenschappen wonen. Zo ook in Elst. "We zaten in een isolement. Je zag de pijn van je ouders die dag en nacht met heimwee kampten. Daar groeide je mee op", begint Agoes Peilouw van de plaatselijke, Molukse wijkraad.

Erkenning en monument

Burgemeesters van de elf gemeenten hebben hun boodschap deze week in een open brief aan de regering gepubliceerd. Het is tijd dat Overbetuwe het leed nu ook erkent, vinden raadsleden. "Waarom staan wij er nog niet bij? Het lijkt ons meer dan logisch dat het college alsnog een handtekening zet", deelt Hanno Krijgsman, fractievoorzitter van GroenLinks. Hij stelt dinsdagavond schriftelijke vragen om dit aan te kaarten.

Maar daar laat de politiek het niet bij. "De erkenning is mooi, maar het blijven woorden. Een dag later heb je daar weinig aan", voegt Ard op de Weegh toe, fractievoorzitter van BOB. Daarom dient hij diezelfde avond een motie in waarmee zijn partij pleit voor een monument. Inmiddels hebben alle raadsleden het stuk al gesteund. "Het is een gedenkteken voor Molukkers in onze gemeente. De locatie willen we dan ook aan hen overlaten."

‘Leed bindt, maakt ons sterk’

Hoewel het lang heeft geduurd, biedt het gebaar van Overbetuwe toch enige troost. "Daden zijn meer waard dan woorden. Het mooie is dat wij er niet om hebben gevraagd, maar dat de politiek er zelf mee komt", vindt Peilouw. Zelf is hij in Westerbork geboren, waarna hij in Elst kwam te wonen. De pijn van de eerste en tweede generaties heeft hij aan den lijve ondervonden. "We zitten hier nu al zeventig jaar en nog steeds kennen veel mensen ons verhaal niet. Met dit soort acties zien we dat het langzaam tot de samenleving doordringt."

Hij hoopt dat het extra begrip voor de geschiedenis er uiteindelijk aan kan bijdragen dat de Molukse identiteit in stand wordt gehouden. "Dat leed bindt ons, het maakt ons sterk. We kwamen in een vreemde wereld terecht, maar hebben altijd veel aan elkaar gehad. Als men die historie beter begrijpt, kunnen we met vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Zie ook: Burgemeesters Culemborg en Epe: erkenning leed Molukkers haalt veel pijn weg

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
 • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

  22 april 2021
  ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
 • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

  23 maart 2021
  ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend