Logo De Belofte

ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Ook Overbetuwe voelt het effect van toenemende tekorten op de woningmarkt. Daarom is de gemeente van plan om voor 2030 zo’n 2000 huizen te bouwen. De strategie om dat voor elkaar te krijgen, is vastgelegd in de nieuwe woonagenda 2025. En hoewel raadsleden volledig achter dit plan staan, moet er volgens hen meer aandacht komen voor woningzoekenden die het nu zwaar hebben. Daarom hebben partijen unaniem een motie aangenomen om de ambities aan te scherpen. Hun signaal is helder: “Betaalbare woningen moeten betaalbaar blijven”.

Lange wachttijden voor sociale huur

Vooral starters, senioren en mensen die wat minder te besteden hebben, komen maar moeilijk aan een woning. Die doelgroepen moet de gemeente nu extra perspectief bieden, stelt de raad. “Zelfs voor jonge gezinnen met twee modale inkomens is het tegenwoordig lastig om hier een huis te kopen. De prijzen liggen gewoon erg hoog in Elst”, weet Jackie Versluis, raadslid van CDA Overbetuwe.

Raadsleden willen vooral extra inzetten op sociale huur. “De vraag naar sociale huur is momenteel hoog, waardoor de wachttijden alsmaar oplopen”, vertelt Hans van den Moosdijk, raadslid van D66 Overbetuwe. “Daarnaast is hier de afgelopen jaren weinig sociale huur gebouwd. We moeten nu gewoon een inhaalslag maken.”

Als er een keer een sociale huurwoning wordt verkocht, dan mag het bestaande aanbod niet teruglopen. Het is volgens de lokale politiek noodzakelijk dat er altijd genoeg overblijft. Tekorten moeten daarom worden gecompenseerd met nieuwe sociale woningbouw.

Tiny houses in de Betuwe

Verder liggen er plannen om duurzame, innovatieve woonvormen zoals tiny houses te onderzoeken. De lokale politiek hoopt meer ondersteuning te bieden aan inwoners die graag aan de slag gaan met zo’n alternatieve verblijfplaats. “Daarmee vervul je niet dé woningbehoefte, maar er is vraag naar. Dan moet je daar wel naar luisteren”, meent Van Moosdijk.

Vaak zijn het geen professionele projectontwikkelaars die een tiny house neerzetten, terwijl er volgens Van Moosdijk nog wel een hoop taaie administratie bij komt kijken. De gemeente kan daar dan eventueel bij helpen, zodat iedere oplossing wordt benut.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

 • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

  23 maart 2021
  ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Parkeergarage omgetoverd tot sportschool

  18 januari 2021
  ELST - Eerder denderden talloze auto’s door de passages van dit parkeergebouw in Elst. Nu klinkt er een ander geluid: fanatieke sporters bezetten sinds kort een verdieping van het pand, omdat het vanwege corona lastig blijkt ergens anders een plekje te bemachtigen. Ideaal is het niet, maar het gaat ze vooralsnog niet in de koude kleren zitten. "We maken er het beste van", klinkt het.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe bijna klaar: ‘We maken het helemaal coronaproof’

  12 mei 2020
  ELST - Overbetuwe verwacht dat zij vanaf juli burgers en bezoekers mag verwelkomen in het nieuwe gemeentehuis. ‘We zijn nu druk bezig om de RIVM-maatregelen toe te passen in het gebouw, zodat het helemaal coronaproof is’, zegt een woordvoerder.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend