Logo De Belofte

ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Ook Overbetuwe voelt het effect van toenemende tekorten op de woningmarkt. Daarom is de gemeente van plan om voor 2030 zo’n 2000 huizen te bouwen. De strategie om dat voor elkaar te krijgen, is vastgelegd in de nieuwe woonagenda 2025. En hoewel raadsleden volledig achter dit plan staan, moet er volgens hen meer aandacht komen voor woningzoekenden die het nu zwaar hebben. Daarom hebben partijen unaniem een motie aangenomen om de ambities aan te scherpen. Hun signaal is helder: “Betaalbare woningen moeten betaalbaar blijven”.

Lange wachttijden voor sociale huur

Vooral starters, senioren en mensen die wat minder te besteden hebben, komen maar moeilijk aan een woning. Die doelgroepen moet de gemeente nu extra perspectief bieden, stelt de raad. “Zelfs voor jonge gezinnen met twee modale inkomens is het tegenwoordig lastig om hier een huis te kopen. De prijzen liggen gewoon erg hoog in Elst”, weet Jackie Versluis, raadslid van CDA Overbetuwe.

Raadsleden willen vooral extra inzetten op sociale huur. “De vraag naar sociale huur is momenteel hoog, waardoor de wachttijden alsmaar oplopen”, vertelt Hans van den Moosdijk, raadslid van D66 Overbetuwe. “Daarnaast is hier de afgelopen jaren weinig sociale huur gebouwd. We moeten nu gewoon een inhaalslag maken.”

Als er een keer een sociale huurwoning wordt verkocht, dan mag het bestaande aanbod niet teruglopen. Het is volgens de lokale politiek noodzakelijk dat er altijd genoeg overblijft. Tekorten moeten daarom worden gecompenseerd met nieuwe sociale woningbouw.

Tiny houses in de Betuwe

Verder liggen er plannen om duurzame, innovatieve woonvormen zoals tiny houses te onderzoeken. De lokale politiek hoopt meer ondersteuning te bieden aan inwoners die graag aan de slag gaan met zo’n alternatieve verblijfplaats. “Daarmee vervul je niet dé woningbehoefte, maar er is vraag naar. Dan moet je daar wel naar luisteren”, meent Van Moosdijk.

Vaak zijn het geen professionele projectontwikkelaars die een tiny house neerzetten, terwijl er volgens Van Moosdijk nog wel een hoop taaie administratie bij komt kijken. De gemeente kan daar dan eventueel bij helpen, zodat iedere oplossing wordt benut.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

  • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

    11 mei 2021
    ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
  • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

    22 april 2021
    ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
  • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

    23 maart 2021
    ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
  • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

    26 februari 2021
    ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
  • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

    24 februari 2021
    ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend