Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.

Bekijk de video (met de reacties op het nieuws). De tekst gaat daaronder verder.

Toch sluit de provincie andere opties - zoals zelfstandigheid - niet uit. Dat hoort bij de volgende fase in het lange traject, het zogenoemde open overleg. Als het aan de provincie ligt wordt dan in beeld gebracht hoe de nieuwe gemeente, waar Scherpenzeel onderdeel van Barneveld wordt er uit moeten komen te zien. 

'Zonder vooringenomenheid'

De provincie heeft een duidelijke voorkeur, maar gedeputeerde Jan Markink en commissaris van de koning, John Berends, benadrukken dinsdagmiddag keer op keer dat ze het gesprek aan willen gaan. "Open en transparant en zonder vooringenomenheid", maar wel met een duidelijke voorkeur.

Wethouder Izaäk van Ekeren merkt dat niet. "Een frisse blik ontbreekt", zegt hij. "Het proces gaat door en we zijn teleurgesteld." De provincie en de gemeente stonden de afgelopen anderhalve maand lijnrecht tegenover elkaar. Van Ekeren zei onlangs dat als hij een bedrijf was geweest hij aangifte zou hebben gedaan vanwege smaad.

Raadpleging van provincie?

Uiteindelijk beslissen de Tweede Kamer en Eerste Kamer over de herindeling. Scherpenzeel kan ook nog naar de Raad van State. In de Scherpenzeelse gemeenteraad is de coalitie (acht zetels) voor, oppositie (vijf zetels) tegen.

Een peiling uitgevoerd in opdracht van de gemeente liet zien dat ruim 80 procent van de Scherpenzelers zelfstandig wil blijven. "Het is mooi dat de inwoners van Scherpenzeel in zulke grote getale aan die peiling hebben meegewerkt", stelt Berends. "We leggen dat echt niet zo makkelijk naast ons neer."

De provincie stelt dat het wellicht ook nog een raadpleging gaat doen. Het gesprek over de herindeling gaat na het zomerreces verder. Barneveld heeft al aangegeven constructief aan dat gesprek deel te willen nemen.

Zie ook

Door: Ellen Kamphorst, Gerwin Peelen

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend