Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.

Bekijk de video (met de reacties op het nieuws). De tekst gaat daaronder verder.

Toch sluit de provincie andere opties - zoals zelfstandigheid - niet uit. Dat hoort bij de volgende fase in het lange traject, het zogenoemde open overleg. Als het aan de provincie ligt wordt dan in beeld gebracht hoe de nieuwe gemeente, waar Scherpenzeel onderdeel van Barneveld wordt er uit moeten komen te zien. 

'Zonder vooringenomenheid'

De provincie heeft een duidelijke voorkeur, maar gedeputeerde Jan Markink en commissaris van de koning, John Berends, benadrukken dinsdagmiddag keer op keer dat ze het gesprek aan willen gaan. "Open en transparant en zonder vooringenomenheid", maar wel met een duidelijke voorkeur.

Wethouder Izaäk van Ekeren merkt dat niet. "Een frisse blik ontbreekt", zegt hij. "Het proces gaat door en we zijn teleurgesteld." De provincie en de gemeente stonden de afgelopen anderhalve maand lijnrecht tegenover elkaar. Van Ekeren zei onlangs dat als hij een bedrijf was geweest hij aangifte zou hebben gedaan vanwege smaad.

Raadpleging van provincie?

Uiteindelijk beslissen de Tweede Kamer en Eerste Kamer over de herindeling. Scherpenzeel kan ook nog naar de Raad van State. In de Scherpenzeelse gemeenteraad is de coalitie (acht zetels) voor, oppositie (vijf zetels) tegen.

Een peiling uitgevoerd in opdracht van de gemeente liet zien dat ruim 80 procent van de Scherpenzelers zelfstandig wil blijven. "Het is mooi dat de inwoners van Scherpenzeel in zulke grote getale aan die peiling hebben meegewerkt", stelt Berends. "We leggen dat echt niet zo makkelijk naast ons neer."

De provincie stelt dat het wellicht ook nog een raadpleging gaat doen. Het gesprek over de herindeling gaat na het zomerreces verder. Barneveld heeft al aangegeven constructief aan dat gesprek deel te willen nemen.

Zie ook

Door: Ellen Kamphorst, Gerwin Peelen

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend