Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.

De stemmen voor zelfstandigheid kwamen vanuit de coalitie, de stemmen tegen vanuit de oppositie. Oftewel een '8-5je', aldus Willem Schuur, fractievoorzitter van Pro21.

"De vlaggen met het wapen van Scherpenzeel kunnen gewoon blijven wapperen. We blijven een dorp, dat bestaat uit mensen. Ook als we zijn heringedeeld." Deze uitkomst is precies zoals verwacht, geen van de partijen is van koers veranderd.

'Offer op altaar van zelfstandigheid'

ChristenUnie, CDA en ProScherpenzeel willen dat de provincie besluit dat de gemeente moet worden heringedeeld en fuseert met Barneveld. Fractievoorzitter Peter Klaassen: "De kadernota die voorligt is een wanhoopspoging om vast te houden wat we nu hebben. Alles wordt geofferd op het altaar van zelfstandigheid. Wat ons betreft niet."

Marieke van de Beek, fractievoorzitter de ChristenUnie, heeft net als de provincie, grote twijfels bij de bestuurskracht van Scherpenzeel. Ze betwijfelt of de raad en het college een vuist kunnen maken in de regio én of de hoogopgeleide ambtenaren ze niet te slim af zullen zijn. Daarnaast vindt ze dat de belastingverhoging niet ten goede komt aan de inwoners van Scherpenzeel. "Dat wordt geïnvesteerd in extra ambtenaren en in stenen."

'Andere gemeenten willen met ons ruilen'

De coalitiepartijen willen zelfstandig blijven. Ze zien geen reden tot herindeling. Er zijn geen financiële tekorten en de gemeenschap wil het niet, zo blijkt uit de peiling.

Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter bij de SGP: "Ik weet zeker dat er gemeenten zijn die met de kadernota zouden willen ruilen." Ook Henk Brons, fractievoorzitter van Gemeentebelangen is overtuigd. Daarnaast zegt hij te balen van het proces van de provincie. "Zolang niet is aangetoond dat herindelen noodzakelijk is, gaan wij door op de ingeslagen route. Deze kadernota is een perfecte basis."

Motie van afkeur

Bij een eerdere vergadering ging het lange tijd over een ‘geheime adviseur.’ De raad is onlangs, in vertrouwelijkheid alsnog geïnformeerd over de adviseur. Het CDA heeft een motie van treurnis ingediend tegen de wethouder. Hij heeft volgens hen te weinig vertrouwen in de gemeenteraad gehad. Ook die motie eindigde in 8-5.

Dinsdag besluit het provinciebestuur of ze definitief wil dat Scherpenzeel gaat fuseren. De gemeenteraad heeft nu zomervakantie. Burgemeester De Vries heeft ze opgedragen uit te rusten. "Het was een bewogen seizoen. Ik vraag u de komende tijd goed na te denken over hoe we straks met elkaar verder gaan."

Publiek was vanwege de coronamaatregelen niet welkom bij de vergadering. 

Zie ook: 'Veel beweringen, weinig argumenten', zegt hoogleraar over Scherpenzeel-soap

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend