Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland dreigt met ingrijpen in de discussie over de zelfstandigheid van Scherpenzeel als gemeente. Dat maakt de lokale ChristenUnie op uit een brief van de provincie, die de raadsleden woensdagmiddag hebben gekregen. In Scherpenzeel wordt al maanden gediscussieerd over zelfstandig blijven of een gemeentelijke herindeling met het naastgelegen Barneveld.

In de brief uit het college van Gedeputeerde Staten scherpe kritiek op het eindrapport van een stuurgroep over de toekomst van Scherpenzeel. Het rapport 'mist balans' en geeft op verschillende momenten 'een vertekend beeld van de werkelijkheid'.

De ChristenUnie in Scherpenzeel schrijft in een persbericht, dat 'de conclusies die worden getrokken duidelijk gekleurd worden door de wens om zelfstandig te blijven'. 

Het college van Gedeputeerde Staten schrijft verder aan de Scherpenzeelse politiek, dat zij vertrouwen moeten hebben in het besluit van de gemeenteraad over zelfstandigheid of samenvoeging met Barneveld. 'Zonder vertrouwen in een duurzame toekomst van Scherpenzeel is een bestuurlijke fusie op provinciaal initiatief een optie'. 

Oppositieleider: bijzondere brief

Fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen van de SGP laat weten dat hij het 'bijzonder vindt dat de provincie dit schrijft'. Volgens Zwankhuizen is het rapport slechts één van de bronnen waar zij zich op baseren. 'Ze wachten nog op het rapport van onze externe onderzoeker.'

Ook tijdens de ledenbijeenkomst van de SGP werd volgens de fractievoorzitter heel duidelijk dat hun achterban het mooi zou vinden als de gemeente zelfstandig kan blijven, 'maar niet tegen elke prijs'. 

Donderdagavond mogen inwoners van Scherpenzeel hun mening over de toekomst van Scherpenzeel laten horen tijdens een bijeenkomst in Kulturhus De Breehoek. Raadsleden hebben afgesproken om zich terughoudend op te stellen tijdens deze avond. 

Zie ook: Fusie met Barneveld verdeelt Scherpenzeel: 'Wat hebben wij straks te vertellen?'

Door: Justus Leerling, Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend