Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'

door Esther Hendriks

Volgens de adviesraad is het conceptplan dat er nu ligt nog te vaag en is het niet duidelijk wat van de politie, buurtteams, de GGZ, en wooncoöperaties wordt verwacht wanneer een inwoner de grip dreigt te verliezen. Het is volgens de adviesraad tijd dat de gemeente de plannen concreet maakt en een beleid vaststelt.

Zo wil de adviesraad voorkomen worden dat de gemeente achter de feiten aanloopt. De landelijke overheid gaf namelijk alle gemeenten in Nederland de opdracht om voor oktober 2018 een plan op te stellen en die vervolgens te gaan realiseren. In verschillende gemeenten in Nederland wordt al aan een plan van aanpak gewerkt.

'Realiseren dat we niet alles kunnen oplossen'

Volgens Leen van Leersum, voorzitter van de adviesraad, is het niet zo dat er in de Bommelerwaard uitzonderlijk veel verwarde mensen zijn. Dat de adviesraad bovenop het onderwerp zit komt mede omdat Van Leersum ook voor een landelijke organisatie werkt die actief meedenkt over de problematiek.

Van Leersum: 'De eerlijkheid gebied te zeggen dat iedereen in de adviesraad zo zijn stokpaardje heeft.' Zijn kennis over het onderwerp maakt hem ook realistisch. 'Het is een lastig vraagstuk, het is de uitdaging om alle instanties om de persoon heen met elkaar samen te laten werken. We moeten ons realiseren dat we niet alles kunnen oplossen.'

Voorkomen beter dan genezen

Het moet volgens van Leersum duidelijker worden hoe politie, GGZ, buurtteams en woningcoöperaties samenwerken. Vooral de buurtteams zijn volgens de voorzitter belangrijk. 'Zij zijn de eerste die gedrag signaleren.' 

De buurtteams krijgen meldingen binnen van bijvoorbeeld een huisarts, buurvrouw of de cliënt zelf. Die meldingen kunnen over van alles gaan: financiële problemen, eenzaamheid, stress of psychische klachten.'

De signalen zijn volgens Van Leersum belangrijk omdat daarmee voorkomen kan worden dat iemand in een negatieve spiraal terechtkomt. 'Zorgen over schulden leidt weer tot stress, zo kan het snel gaan.'

Aansluiten bij regio Oost-Brabant

In een reactie laat de gemeente weten aan de slag te gaan met het advies. 'We gaan ons nu op dit advies beraden. In de komende maanden wordt er meer duidelijk over hoe we dat opvolgen', laat een woordvoerder weten.

Samen met de gemeente Maasdriel zegt Zaltbommel zich aan te willen sluiten bij het plan van aanpak van de regio Oost-Brabant. Het afgelopen jaar is daar in werkgroepen gekeken hoe vervoer en acute opvang verbeterd kunnen worden. 

Wijkagent en buurtteam blij met het advies

Wijkagent Hendrik Rietstra laat op Twitter weten blij te zijn met het advies. Ook het buurtteam Zaltbommel reageert aan de telefoon voorzichtig positief. Al geeft een medewerker aan dat er een groot probleem blijft liggen. De wachtlijsten bij de GGZ. 'De wachttijd is lang, in de tussentijd dat iemand verward gedrag vertoont moeten wij die persoon begeleiden.'

Mankracht blijft volgens hen een groot probleem.

Het onderwerp 'verwarde personen' kreeg veel aandacht nadat in 2014 voormalig minister Els Borst vermoord werd en er onderzoeken en rapporten werden gemaakt waarin het aantal verwarde personen in kaart werd gebracht. Vorig jaar kreeg de politie in Gelderland en Overijssel 15.000 meldingen van verward gedrag. Het aantal personen dat weleens verward gedrag vertoont neemt al jaren toe. Volgens deskundige komt dat door de afname van zorg op locatie. 

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

 • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

  12 februari 2020
  ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
 • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

  29 november 2019
  ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

  31 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
 • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

  29 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Het laatste nieuws uit Maasdriel

 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Glasvezel in buitengebied Rivierenland gaat er komen

  15 juni 2019
  TIEL - Snel internet voor het buitengebied in Rivierenland gaat er komen. De afgelopen weken hebben inwoners van kleine kernen en de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel zich aangemeld voor het glasvezelproject van Regio Rivierenland met Digitale Stad.
 • Twee gemeenten werken samen voor groot cultureel festival

  01 juni 2019
  ZALTBOMMEL - De culturele vlag is deze zaterdag gehesen. Drie maanden lang zal die wapperen tijdens de eerste editie van het Cultuurfestival Bommelerwaard. 'We willen laten zien hoe mooi de Bommelerwaard is.'
 • Geitenhouders willen groei van sector begrenzen

  09 mei 2019
  HURWENEN - Geitenhouders willen de groei van de sector waar zij deel van uitmaken begrenzen. Dat zegt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De branche wil de onrust die er is over geitenboerderijen wegnemen door te zorgen voor meer draagvlak.
 • Wethouders luiden noodklok over zorgtekorten

  23 april 2019
  NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.

Overig verkiezingsnieuws

 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend