Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - De culturele vlag is deze zaterdag gehesen. Drie maanden lang zal die wapperen tijdens de eerste editie van het Cultuurfestival Bommelerwaard. 'We willen laten zien hoe mooi de Bommelerwaard is.'

Door Esther Hendriks

Op de grote markt in Zaltbommel is het festival geopend. Hardloopgroep Bommelerwaard Runners liep met de festivalvlag vanuit de dorpen Brakel, Kerkdriel, Amezoden en Aalst naar het plein waar lokale ondernemers hun producten verkochten. 

Verbinding onderling

Het is de eerste keer dat het festival wordt georganiseerd. Hans de Wit van de organisatie: 'het doel is verbinding onderling. Tussen alle dorpen en stadjes. En verbinding met Nederland.' 

Kijk hier wat er allemaal te doen is tijdens het festival: Uit met Esther

Bij de opening waren wethouders Anita Sorensen (CDA, Maasdriel) en Willem Posthouder (VVD, Zaltbommel) aanwezig. Sorensen: 'Cultuur is bij uitstek iets wat niet binnen een gemeente plaatsvindt.' Posthouder vult aan: 'We zijn samen als twee gemeentes een prachtig eiland. Als je rondfietst weet je niet precies waar Zaltbommel ophoudt en vice versa.' Bij zowel betrokkenen komt een woord steeds terug: trots. Trots zijn op de Bommelewaard. 

150.000 euro sponsorgeld

Opvallend is ook de grote financiële bijdrage vanuit het lokale bedrijfsleven. 150:000 euro is verzameld. Door hoofdsponsoren, ondersteunde sponsoren en fondsen. Zoals meneer Van Os van Veiling Zaltbommel. 'Mijn roots liggen in de Bommelewaard. Net als die van mijn mensen. Het hoort erbij dat je voorbij je eigen bedrijfsgrenzen kijkt.' 

Tekst gaat verder onder de reportage.

Ook voor Bert van Mijn Kaaskoe is zijn bijdrage aan het festival vanzelfsprekend. Al legt hij een iets anders link. 'Voedsel is ook kunst. Je moet er ook creatief voor zijn. De kunst om elke dag weer gezond voedsel te leveren terwijl de lat steeds hoger ligt.' Door aan te sluiten bij verschillende evenementen hoopt hij de kunst van zijn vak over te dragen.

Maar is de gemeentelijke bijdrage, van 25.000, dan wel nodig? Volgens Posthouder wel. 'We willen niet achterblijven. Je ziet dat bedrijven onderdeel van de samenleving willen zijn, de gemeente is ook onderdeel van de samenleving, dan trekken wij ook de portemonnee, heel logisch.'

Een tweede editie?

Het festival wordt dus voor het eerst gehouden. Waar gaan de wethouders op letten bij de afweging voor de mede-financiering van een volgende editie? Posthouder: 'De reactie van mensen. Het gaat een aantal maanden door, ik ben benieuwd hoe erop gereageerd wordt.'

De belangrijkste opbrengst volgens de wethouder: 'Het gaat er niet om of je het precies kunt uitrekenen in euro's. Het gaat om de reactie van mensen.' 

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

  • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

    12 februari 2020
    ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
  • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

    29 november 2019
    ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

    31 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
  • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

    29 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Het laatste nieuws uit Maasdriel

  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Glasvezel in buitengebied Rivierenland gaat er komen

    15 juni 2019
    TIEL - Snel internet voor het buitengebied in Rivierenland gaat er komen. De afgelopen weken hebben inwoners van kleine kernen en de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel zich aangemeld voor het glasvezelproject van Regio Rivierenland met Digitale Stad.
  • Twee gemeenten werken samen voor groot cultureel festival

    01 juni 2019
    ZALTBOMMEL - De culturele vlag is deze zaterdag gehesen. Drie maanden lang zal die wapperen tijdens de eerste editie van het Cultuurfestival Bommelerwaard. 'We willen laten zien hoe mooi de Bommelerwaard is.'
  • Geitenhouders willen groei van sector begrenzen

    09 mei 2019
    HURWENEN - Geitenhouders willen de groei van de sector waar zij deel van uitmaken begrenzen. Dat zegt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De branche wil de onrust die er is over geitenboerderijen wegnemen door te zorgen voor meer draagvlak.
  • Wethouders luiden noodklok over zorgtekorten

    23 april 2019
    NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend