Logo De Belofte

HURWENEN - Geitenhouders willen de groei van de sector waar zij deel van uitmaken begrenzen. Dat zegt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De branche wil de onrust die er is over geitenboerderijen wegnemen door te zorgen voor meer draagvlak.

Over geitenhouderijen is nog altijd veel te doen. De gezondheidsrisico's voor de omgeving zijn onduidelijk. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar een micro-organisme dat mogelijk longontsteking veroorzaakt bij omwonenden. De onzekerheid zorgt voor onrust in gemeenschappen waar geitenbedrijven bestaan.

Totdat duidelijk is wat de gezondheidsrisico's precies zijn, hebben negen provincies een bouwstop ingesteld. Zo mag er in onder meer Gelderland voorlopig geen geitenbedrijf worden opgezet of uitgebreid.

Jos Tolboom van LTO legt uit waarom er begrenzing nodig is:

'Geitenhouders voelen zich verantwoordelijk'

De geitenhouders voelen zich verantwoordelijk voor de onrust, zegt voorzitter Jos Tolboom van LTO Melkgeitenhouderij. De sector wil dan ook zelf initiatief nemen om tot meer draagvlak te komen.

'De tijdelijke bouwstop in negen provincies maakt wel duidelijk dat ongecontroleerde en ongeremde groei niet gewenst is', zegt Tolboom. 'Er zijn randvoorwaarden en grenzen aan groei. Welke dat zijn, willen we in gezamenlijkheid opstellen in een nieuw toetsingskader. We kijken immers graag vooruit, over het einde van de bouwstop heen.'

Uitzending over geitenhouderijen

Het tv-programma ZEMBLA staat donderdagavond in het teken van de geitenhouderijen. De uitzending gaat over de groei van een geitenbedrijf in de dorpskern van Hurwenen. Dat bedrijf groeit ondanks de bouwstop in Gelderland van 7.000 naar 13.000 geiten. Veel van de ruim 800 inwoners van het dorpje maken zich ernstige zorgen.

Zie ook: Provincie: er komt de komende drie jaar niet één geit bij

Het laatste nieuws uit Maasdriel

  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Glasvezel in buitengebied Rivierenland gaat er komen

    15 juni 2019
    TIEL - Snel internet voor het buitengebied in Rivierenland gaat er komen. De afgelopen weken hebben inwoners van kleine kernen en de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel zich aangemeld voor het glasvezelproject van Regio Rivierenland met Digitale Stad.
  • Twee gemeenten werken samen voor groot cultureel festival

    01 juni 2019
    ZALTBOMMEL - De culturele vlag is deze zaterdag gehesen. Drie maanden lang zal die wapperen tijdens de eerste editie van het Cultuurfestival Bommelerwaard. 'We willen laten zien hoe mooi de Bommelerwaard is.'
  • Geitenhouders willen groei van sector begrenzen

    09 mei 2019
    HURWENEN - Geitenhouders willen de groei van de sector waar zij deel van uitmaken begrenzen. Dat zegt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De branche wil de onrust die er is over geitenboerderijen wegnemen door te zorgen voor meer draagvlak.
  • Wethouders luiden noodklok over zorgtekorten

    23 april 2019
    NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend