Logo De Belofte

NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.

door Gerwin Peelen

Ze willen dat het ministerie snel met middelen komt om die tekorten structureel op te lossen. Zeker in de jeugdzorg zijn er grote tekorten, in Gelderland kampen 28 gemeenten met tekorten van in totaal 69 miljoen euro. Bij dertien gemeenten waren de cijfers nog niet bekend, tien gemeenten hadden geen tekort.

Daarnaast werd een maand geleden bekend dat Gelderse gemeenten straks veel minder geld voor zorg krijgen. De regio Arnhem krijgt bijvoorbeeld twintig procent minder budget.

Zie ook: Tientallen miljoenen minder voor zorg in Gelderland

De overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten had als belangrijke taak dat er meer preventieve zorg zou kunnen worden geboden, maar volgens de wethouders in het Rivierengebied komen juist die maatregelen in het gedrang.

Ook Achterhoek roert zich

Dat geldt ook voor basistaken van de gemeenten zoals wegenonderhoud, groenvoorziening en bijdragen aan kunst en cultuur. De brief is gestuurd door de gemeenten Buren, Tiel, Culemborg, Maasdriel, West Betuwe, Neder-Betuwe, Zaltbommel en West Maas en Waal.

Eerder luidden acht Achterhoekse gemeenten de noodklok. Zij noemden het opvangen van de tekorten van jeugdzorg een overlevingstocht.

Zie ook: Gemeenten willen actie provincie voor jeugdzorg: 'Het is een overlevingstocht'

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

  • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

    12 februari 2020
    ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
  • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

    29 november 2019
    ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

    31 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
  • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

    29 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Het laatste nieuws uit Maasdriel

  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Glasvezel in buitengebied Rivierenland gaat er komen

    15 juni 2019
    TIEL - Snel internet voor het buitengebied in Rivierenland gaat er komen. De afgelopen weken hebben inwoners van kleine kernen en de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel zich aangemeld voor het glasvezelproject van Regio Rivierenland met Digitale Stad.
  • Twee gemeenten werken samen voor groot cultureel festival

    01 juni 2019
    ZALTBOMMEL - De culturele vlag is deze zaterdag gehesen. Drie maanden lang zal die wapperen tijdens de eerste editie van het Cultuurfestival Bommelerwaard. 'We willen laten zien hoe mooi de Bommelerwaard is.'
  • Geitenhouders willen groei van sector begrenzen

    09 mei 2019
    HURWENEN - Geitenhouders willen de groei van de sector waar zij deel van uitmaken begrenzen. Dat zegt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De branche wil de onrust die er is over geitenboerderijen wegnemen door te zorgen voor meer draagvlak.
  • Wethouders luiden noodklok over zorgtekorten

    23 april 2019
    NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.

Het laatste nieuws uit Buren

  • GroenLinks doet mee aan verkiezingen in Buren

    05 juli 2021
    BUREN - GroenLinks Buren gaat deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. In Buren is een afdeling van GroenLinks opgericht.
  • Buren zegt nee tegen windmolens: 'Een democratische streep in het zand'

    23 juni 2021
    LIENDEN - Als eerste gemeenteraad weigert Buren om in te stemmen met het regionale plan om te komen tot meer opwekking van duurzame energie in Rivierenland. Heikel punt zijn de vijf windmolens die voor Buren op het programma staan. En vooral de manier waarop die daar gekomen zijn.
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • In deze gemeente wordt op 19 mei weer een fysieke vergadering gehouden

    25 april 2020
    BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.
  • Het nieuwe jaar brengt waarschijnlijk snel een nieuw gemeentebestuur in Buren

    07 januari 2020
    BUREN - Buren gaat stadhouderloos het nieuwe jaar in, maar waarschijnlijk niet voor lang. Formateur Sander van Alfen laat doorschemeren dat er deze week mogelijk een akkoord is voor een nieuwe coalitie tussen zijn Gemeentebelangen, PCG en CDA.

Het laatste nieuws uit Culemborg

  • Vianense Poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten

    03 mei 2021
    CULEMBORG - De Vianense poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit plan is in januari door de gemeenteraad van Culemborg het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vastgesteld.
  • Culemborg wil er zes grote windmolens bij

    29 oktober 2020
    CULEMBORG - In Culemborg moeten de komende jaren zes nieuwe windmolens gebouwd gaan worden. De molens moeten gaan bijdragen aan het energieneutraal maken van de gemeente in 2040.
  • Culemborg heeft de begroting sluitend

    24 september 2020
    CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
  • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

    28 mei 2020
    CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
  • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

    08 april 2020
    CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

  • Grote zorgen in Waardenburg om verbreding snelweg A2

    08 september 2021
    WAARDENBURG - Als de snelweg A2 twee keer zo breed wordt, wat betekent dat dan voor de leefbaarheid in het dorp Waardenburg? Gemeenteraadsleden legden hun oren te luister bij inwoners die grote zorgen hebben over hun toekomst.
  • Bomen naar begraafplaats om gered te worden

    01 juni 2021
    GELDERMALSEN - Bij het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen staan, vanwege de komende verbouwing, zes katsurabomen in de weg. Daarom werden ze dinsdag verplaatst naar een begraafplaats om daar de verbouwing, als het goed is, te overleven.
  • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

    11 mei 2021
    WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
  • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

    09 augustus 2020
    RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
  • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

    30 juni 2020
    ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.

Het laatste nieuws uit Tiel

  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

    05 mei 2021
    TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
  • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

    19 april 2021
    TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

    07 april 2021
    TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Het laatste nieuws uit West Maas en Waal

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend