Logo De Belofte

ZUTPHEN - De IJsselkade is voor het college van Zutphen de meest geschikte plek voor de kermis. De afgelopen tijd deed de gemeente onderzoek naar vier alternatieve locaties voor het evenement, omdat inwoners van de binnenstad al jaren klagen over overlast door de kermis. Bewoners van de IJsselkade willen de kermis niet voor hun deur.

Een verplaatsing van de kermis naar de IJsselkade draagt volgens het gemeentebestuur bij aan een betere spreiding van evenementen. 'Het haalt de druk van de markten en geeft daarmee ruimte aan nieuwe initiatieven die passen bij het DNA van Zutphen', aldus wethouder Annelies de Jonge.

Het college komt tot deze conclusie na gesprekken met een aantal kermisexploitanten, Bureau de Kermisgids en de BOVAK (kermisbond). Ook werd er gepraat met bewoners en ondernemers van de IJsselkade, horeca van de IJsselkade en de markten en een vertegenwoordiging van de binnenstadondernemers. Daarnaast is op allerlei vlakken een vergelijking gemaakt tussen beide locaties, binnenstad en IJsselkade, waarbij de IJsselkade volgens het college beter uit de bus komt.

Horeca profiteert

'Naast omwonenden zijn er ook veel (horeca) ondernemers die bezwaren hebben tegen de kermis op de markten', stelt het college. De geluiden van de attracties zouden ervoor zorgen dat mensen wegblijven van de terrassen, die ook kleiner zijn door de attracties. Bij een verplaatsing naar de IJsselkade gaan zij er juist van profiteren, meent wethouder De Jonge. 'Horeca én kermis kunnen elkaar dan versterken. Op de IJsselkade zien wij meer mogelijkheden voor samenwerking.'

Al sinds de jaren 50 wordt de kermis jaarlijks in de binnenstad gehouden. Daarmee is het één van de oudste evenementen van Zutphen. Met uitzondering van de periode 1978-1985 staan de attracties op de markten. Omwonenden klagen al jaren over overlast. Om hen tegemoet te komen is onder meer het aantal kermisdagen teruggebracht van acht naar vijf en zijn er geluidsnormen vastgesteld. 

Probleem verplaatsen? 

Bewoners van de IJsselkade denken er heel anders over, zij overhandigden het college onlangs de petitie Geen kermis op de IJsselkade, namens 120 Zutphenaren. Ze vinden dat zij nu worden opgezadeld met de overlast van de kermis. Ook vrezen ze voor de bereikbaarheid van de stad, omdat de IJsselkade een week moet worden afgesloten voor verkeer. Het college denkt dat dit laatste te overzien is, doordat zij ervaring heeft met het afsluiten van de IJsselkade. 

Met de motie 'Kermis moet blijven' gaf de gemeenteraad eind 2018 het college de opdracht om de kermis te behouden voor de binnenstad totdat in samenspraak met alle betrokkenen tot een goed alternatief is gekomen. Het college denkt hier nu aan te hebben voldaan, al lijkt het onhaalbaar om iedereen op één lijn te krijgen. 'Het zoeken naar overeenstemming met alle partijen is, gelet op de verschillende belangen en standpunten, geen reëel uitgangspunt.'

De gemeenteraad heeft de komende tijd de kans om wensen en bedenkingen over de nieuwe locatie met het college te delen, maar het college van B&W neemt uiteindelijk een definitief besluit.

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend