Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Door de onderbezetting zou de dienstverlening tekortschieten, stelde de gemeenteraad. De opdracht was daarom om zo snel mogelijk een sollicitatieprocedure te starten, om zo ook de werkdruk bij de huidige boa's te verlichten. De vacature is intern uitgezet, vertelde burgemeester Annemieke Vermeulen maandagavond tijdens de digitale raadsvergadering. Maar tot nu toe zonder succes. 

Handhaven in coronatijd

Volgens raadslid Bert Jansen (Bewust ZW) is het juist nu belangrijk dat de ploeg met boa's op orde is. 'Gezien het feit dat het kabinet de coronaregels versoepelt, komt het ook meer neer op maatwerk.' De interne vacature heeft echter nog niet tot versterking van het team geleid. 'We zijn er nog mee bezig', laat de burgemeester weten.

Wel beaamt ze het punt van Jansen dat er juist in deze tijd gebrek is aan ambtenaren op straat. 'Niet zozeer alleen aan handhavers, maar ook gastmensen die mensen op een vriendelijke manier helpen hun gedrag aan te passen.' Of daar ook specifiek een vacature voor komt is nog niet bekend. 'Ik zal zorgen dat ik met de exacte aanpak naar de raad toe zal komen', aldus de burgemeester. 

Vacaturestop 

De gemeente Zutphen kent al enige tijd een vacaturestop, waardoor vier boa's die de afgelopen jaren met pensioen gingen niet zijn vervangen. De gemeenteraad vindt dit niet wenselijk en kwam daarom in januari met een motie. Daarin riep zij op om het aantal boa's zo snel mogelijk weer op peil te brengen. 

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren bijvoorbeeld op fout parkeren in de stad en houden toezicht op milieuregels. De laatste tijd zijn boa's ook veel bezig met de coronamaatregelen: zo kunnen ze bijvoorbeeld boetes uitschrijven als mensen zich niet houden aan de 1,5 meter afstand regel. 

Het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Zutphen bestaat op dit moment uit zeven boa’s en drie toezichthouders, inclusief een markt- en havenmeester. De bedoeling is dat dit aantal zo snel mogelijk wordt verhoogd naar negen buitengewoon opsporingsambtenaren.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend