ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
Door de onderbezetting zou de dienstverlening tekortschieten, stelde de gemeenteraad. De opdracht was daarom om zo snel mogelijk een sollicitatieprocedure te starten, om zo ook de werkdruk bij de huidige boa's te verlichten. De vacature is intern uitgezet, vertelde burgemeester Annemieke Vermeulen maandagavond tijdens de digitale raadsvergadering. Maar tot nu toe zonder succes.
Handhaven in coronatijd
Volgens raadslid Bert Jansen (Bewust ZW) is het juist nu belangrijk dat de ploeg met boa's op orde is. 'Gezien het feit dat het kabinet de coronaregels versoepelt, komt het ook meer neer op maatwerk.' De interne vacature heeft echter nog niet tot versterking van het team geleid. 'We zijn er nog mee bezig', laat de burgemeester weten.
Wel beaamt ze het punt van Jansen dat er juist in deze tijd gebrek is aan ambtenaren op straat. 'Niet zozeer alleen aan handhavers, maar ook gastmensen die mensen op een vriendelijke manier helpen hun gedrag aan te passen.' Of daar ook specifiek een vacature voor komt is nog niet bekend. 'Ik zal zorgen dat ik met de exacte aanpak naar de raad toe zal komen', aldus de burgemeester.
Vacaturestop
De gemeente Zutphen kent al enige tijd een vacaturestop, waardoor vier boa's die de afgelopen jaren met pensioen gingen niet zijn vervangen. De gemeenteraad vindt dit niet wenselijk en kwam daarom in januari met een motie. Daarin riep zij op om het aantal boa's zo snel mogelijk weer op peil te brengen.
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren bijvoorbeeld op fout parkeren in de stad en houden toezicht op milieuregels. De laatste tijd zijn boa's ook veel bezig met de coronamaatregelen: zo kunnen ze bijvoorbeeld boetes uitschrijven als mensen zich niet houden aan de 1,5 meter afstand regel.
Het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Zutphen bestaat op dit moment uit zeven boa’s en drie toezichthouders, inclusief een markt- en havenmeester. De bedoeling is dat dit aantal zo snel mogelijk wordt verhoogd naar negen buitengewoon opsporingsambtenaren.
Door: Madelien Jansen
Het laatste nieuws uit Zutphen
-
ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
-
ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
-
ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
-
ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
-
ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.