Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Door de onderbezetting zou de dienstverlening tekortschieten, stelde de gemeenteraad. De opdracht was daarom om zo snel mogelijk een sollicitatieprocedure te starten, om zo ook de werkdruk bij de huidige boa's te verlichten. De vacature is intern uitgezet, vertelde burgemeester Annemieke Vermeulen maandagavond tijdens de digitale raadsvergadering. Maar tot nu toe zonder succes. 

Handhaven in coronatijd

Volgens raadslid Bert Jansen (Bewust ZW) is het juist nu belangrijk dat de ploeg met boa's op orde is. 'Gezien het feit dat het kabinet de coronaregels versoepelt, komt het ook meer neer op maatwerk.' De interne vacature heeft echter nog niet tot versterking van het team geleid. 'We zijn er nog mee bezig', laat de burgemeester weten.

Wel beaamt ze het punt van Jansen dat er juist in deze tijd gebrek is aan ambtenaren op straat. 'Niet zozeer alleen aan handhavers, maar ook gastmensen die mensen op een vriendelijke manier helpen hun gedrag aan te passen.' Of daar ook specifiek een vacature voor komt is nog niet bekend. 'Ik zal zorgen dat ik met de exacte aanpak naar de raad toe zal komen', aldus de burgemeester. 

Vacaturestop 

De gemeente Zutphen kent al enige tijd een vacaturestop, waardoor vier boa's die de afgelopen jaren met pensioen gingen niet zijn vervangen. De gemeenteraad vindt dit niet wenselijk en kwam daarom in januari met een motie. Daarin riep zij op om het aantal boa's zo snel mogelijk weer op peil te brengen. 

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren bijvoorbeeld op fout parkeren in de stad en houden toezicht op milieuregels. De laatste tijd zijn boa's ook veel bezig met de coronamaatregelen: zo kunnen ze bijvoorbeeld boetes uitschrijven als mensen zich niet houden aan de 1,5 meter afstand regel. 

Het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Zutphen bestaat op dit moment uit zeven boa’s en drie toezichthouders, inclusief een markt- en havenmeester. De bedoeling is dat dit aantal zo snel mogelijk wordt verhoogd naar negen buitengewoon opsporingsambtenaren.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend