Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Door de onderbezetting zou de dienstverlening tekortschieten, stelde de gemeenteraad. De opdracht was daarom om zo snel mogelijk een sollicitatieprocedure te starten, om zo ook de werkdruk bij de huidige boa's te verlichten. De vacature is intern uitgezet, vertelde burgemeester Annemieke Vermeulen maandagavond tijdens de digitale raadsvergadering. Maar tot nu toe zonder succes. 

Handhaven in coronatijd

Volgens raadslid Bert Jansen (Bewust ZW) is het juist nu belangrijk dat de ploeg met boa's op orde is. 'Gezien het feit dat het kabinet de coronaregels versoepelt, komt het ook meer neer op maatwerk.' De interne vacature heeft echter nog niet tot versterking van het team geleid. 'We zijn er nog mee bezig', laat de burgemeester weten.

Wel beaamt ze het punt van Jansen dat er juist in deze tijd gebrek is aan ambtenaren op straat. 'Niet zozeer alleen aan handhavers, maar ook gastmensen die mensen op een vriendelijke manier helpen hun gedrag aan te passen.' Of daar ook specifiek een vacature voor komt is nog niet bekend. 'Ik zal zorgen dat ik met de exacte aanpak naar de raad toe zal komen', aldus de burgemeester. 

Vacaturestop 

De gemeente Zutphen kent al enige tijd een vacaturestop, waardoor vier boa's die de afgelopen jaren met pensioen gingen niet zijn vervangen. De gemeenteraad vindt dit niet wenselijk en kwam daarom in januari met een motie. Daarin riep zij op om het aantal boa's zo snel mogelijk weer op peil te brengen. 

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren bijvoorbeeld op fout parkeren in de stad en houden toezicht op milieuregels. De laatste tijd zijn boa's ook veel bezig met de coronamaatregelen: zo kunnen ze bijvoorbeeld boetes uitschrijven als mensen zich niet houden aan de 1,5 meter afstand regel. 

Het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Zutphen bestaat op dit moment uit zeven boa’s en drie toezichthouders, inclusief een markt- en havenmeester. De bedoeling is dat dit aantal zo snel mogelijk wordt verhoogd naar negen buitengewoon opsporingsambtenaren.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend