Logo De Belofte

ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.

Bewoners van het buitengebied ten zuiden van Zutphen sloegen vorig jaar steil achterover toen ze een kaart zagen met daarop negen windmolens in hun buurt. "Een cluster van negen stuks, allemaal hier in dit gebied. Eentje dwars voor een huis!", wijst buurtbewoner Max Kroes.

Minder windmolens

"Hoe dan?", vroegen Kroes en andere bezorgde buren zich af. In het gebied staan veel huizen en boerderijen, waardoor de turbines op nog geen 200 meter van woningen zouden komen te staan. "Nu zijn we een dure studie verder en nu gaan ze er vooralsnog niet komen."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Kroes refereert naar een lokaal haalbaarheidsonderzoek, waarin de gemeente Zutphen onlangs ook concludeerde dat windmolens in de Leestense Broek niet wenselijk en mogelijk zijn op dit moment.

Roofvogel

Ook op de Veluwe blijkt er nauwelijks plek voor windmolens, door de wespendief. Deze roofvogel is beschermd, waardoor windmolens op de Veluwe voorlopig uitgesloten zijn.

Van de 62 windmolens die de Cleantech Regio vorig jaar nog in gedachten had, blijft er dus maar een handje over. Vijftien stuks is wél haalbaar, denkt de energieregio. Drie staan er al en drie zijn er al vergund. Nieuw zijn vier molens in de gemeente Lochem en vijf stuks aan de rand van de Veluwe. Waar die precies moeten komen wordt de komende jaren onderzocht.

Zon, zon en nog eens zon

"We hebben vooral gekeken of het juridisch mogelijk is in bepaalde gebieden om windmolens te plaatsen en we hebben gezegd dat dat op sommige plekken niet te doen is, en dat aanvaarden we", vertelt Jos Penninx, voorzitter van de Stuurgroep RES. "Dat is een teleurstelling, maar uiteindelijk hebben we gezegd: als het niet haalbaar is moeten we het ook niet opschrijven."

In plaats van de eerder genoemde 1,23 TWh, denkt de regio nu 1,07 TWh hernieuwbare energie op te kunnen wekken tot 2030. Ruim 90 procent moet komen van zonnepanelen op dak én land.

Op land is het idee om 600 hectare te realiseren, zo'n 900 voetbalvelden. Daarnaast wil de regio bedrijven en particulieren met grote daken zover krijgen dat zij ook hun dak vol leggen. Of het elektriciteitsnet dit aankan is alleen nog de vraag. Als er geen oplossingen worden gevonden voor bijvoorbeeld opslag van zonne-energie, dan zijn de plannen zoals ze er nu liggen niet mogelijk.

Nog geen gat in de lucht springen

In Zutphen zijn Kroes en zijn buren blij met de aanpassingen in de plannen en de uitspraak van de gemeente dat er voorlopig geen windmolens in hun buurt komen.

"Geen negen windmolens, maar we zijn er niet helemaal gerust op. We moeten nog maar zien of ze niet na de zoveelste RES-ronde zeggen: wij willen ze niet, maar ze moeten er toch komen. Dus het gat in de lucht is er nog niet."

De RES 1.0 ligt de komende weken in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen ter inzage. Later dit jaar mogen gemeenteraden zich uitspreken over het document.

Zie ook: Veel duurzaamheidsplannen, de vraag is hoe haalbaar ze zijn

De Cleantech Regio is een samenwerkingsverband van acht gemeenten, ondernemers en onderwijs. Voor de RES is in deze regio samengewerkt door gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, netbeheerder Liander en de Strategische Board van de Cleantech Regio.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend