Logo De Belofte

ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.

Bewoners van het buitengebied ten zuiden van Zutphen sloegen vorig jaar steil achterover toen ze een kaart zagen met daarop negen windmolens in hun buurt. "Een cluster van negen stuks, allemaal hier in dit gebied. Eentje dwars voor een huis!", wijst buurtbewoner Max Kroes.

Minder windmolens

"Hoe dan?", vroegen Kroes en andere bezorgde buren zich af. In het gebied staan veel huizen en boerderijen, waardoor de turbines op nog geen 200 meter van woningen zouden komen te staan. "Nu zijn we een dure studie verder en nu gaan ze er vooralsnog niet komen."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Kroes refereert naar een lokaal haalbaarheidsonderzoek, waarin de gemeente Zutphen onlangs ook concludeerde dat windmolens in de Leestense Broek niet wenselijk en mogelijk zijn op dit moment.

Roofvogel

Ook op de Veluwe blijkt er nauwelijks plek voor windmolens, door de wespendief. Deze roofvogel is beschermd, waardoor windmolens op de Veluwe voorlopig uitgesloten zijn.

Van de 62 windmolens die de Cleantech Regio vorig jaar nog in gedachten had, blijft er dus maar een handje over. Vijftien stuks is wél haalbaar, denkt de energieregio. Drie staan er al en drie zijn er al vergund. Nieuw zijn vier molens in de gemeente Lochem en vijf stuks aan de rand van de Veluwe. Waar die precies moeten komen wordt de komende jaren onderzocht.

Zon, zon en nog eens zon

"We hebben vooral gekeken of het juridisch mogelijk is in bepaalde gebieden om windmolens te plaatsen en we hebben gezegd dat dat op sommige plekken niet te doen is, en dat aanvaarden we", vertelt Jos Penninx, voorzitter van de Stuurgroep RES. "Dat is een teleurstelling, maar uiteindelijk hebben we gezegd: als het niet haalbaar is moeten we het ook niet opschrijven."

In plaats van de eerder genoemde 1,23 TWh, denkt de regio nu 1,07 TWh hernieuwbare energie op te kunnen wekken tot 2030. Ruim 90 procent moet komen van zonnepanelen op dak én land.

Op land is het idee om 600 hectare te realiseren, zo'n 900 voetbalvelden. Daarnaast wil de regio bedrijven en particulieren met grote daken zover krijgen dat zij ook hun dak vol leggen. Of het elektriciteitsnet dit aankan is alleen nog de vraag. Als er geen oplossingen worden gevonden voor bijvoorbeeld opslag van zonne-energie, dan zijn de plannen zoals ze er nu liggen niet mogelijk.

Nog geen gat in de lucht springen

In Zutphen zijn Kroes en zijn buren blij met de aanpassingen in de plannen en de uitspraak van de gemeente dat er voorlopig geen windmolens in hun buurt komen.

"Geen negen windmolens, maar we zijn er niet helemaal gerust op. We moeten nog maar zien of ze niet na de zoveelste RES-ronde zeggen: wij willen ze niet, maar ze moeten er toch komen. Dus het gat in de lucht is er nog niet."

De RES 1.0 ligt de komende weken in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen ter inzage. Later dit jaar mogen gemeenteraden zich uitspreken over het document.

Zie ook: Veel duurzaamheidsplannen, de vraag is hoe haalbaar ze zijn

De Cleantech Regio is een samenwerkingsverband van acht gemeenten, ondernemers en onderwijs. Voor de RES is in deze regio samengewerkt door gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, netbeheerder Liander en de Strategische Board van de Cleantech Regio.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend