Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de digitale raadsvergadering, waarbij het vooral ging over vier panden die bij de raad gevoelig liggen. De Witte Vleugel aan het 's Gravenhof, twee panden aan de Bakker- en Kolenstraat en het gebouw dat bekend staat als het Gezondheidscentrum de Hoven. Dit zijn zogeheten 'beeldbepalende' gebouwen.

In totaal had het college vijftien panden geselecteerd voor de verkoop. Met de opbrengsten, geschat een kleine 6 miljoen, wil het college de spaarpot aanvullen. 

Witte Vleugel 

Maar door één pand gaat een streep, want het merendeel van de raad ziet de actieve verkoop van de Witte Vleugel, onderdeel van het Oude Stadhuis in Zutphen, niet zitten. 'De beeldbepalende, maatschappelijke en culturele waarden zijn te groot om het eigendom zo maar van de hand te doen', vindt Yvonne ten Holder van D66. Samen met het CDA en Kies Lokaal diende ze een amendement in, die op voldoende steun kon rekenen. 

'We willen geen actieve verkoop. Indien zich een partij aandient met een plan dat voor de stad iets oplevert, dan zien we dat graag in een raadsvoorstel terug.' De VVD en GroenLinks steunden het voorstel niet, wel vinden zij ook dat het gebouw een cultuur- of maatschappelijke functie moet krijgen. Voor de andere veertien panden geldt dat de raad het wel eens is met de verkoopplannen, al stellen zij wel een aantal eisen. 

Bezorgde kunstenaars

Voor de kunstenaars die een ruimte huren aan de Kolen- en Bakkerstraat kwam het nieuws over de verkoop van hun werkruimte onverwachts. Kunstenaar Hans Zweverink liet de raad weten dat het nieuws rauw op zijn dak viel. 'We kregen opeens te horen dat de gemeente de panden in de verkoop wil doen. Er is geen overleg met de huurders geweest, noch informatie verstrekt over de gang van zaken.'

Volgens wethouder Laura Werger zijn alle huidige huurders geïnformeerd. 'Eerst telefonisch, en vervolgens inhoudelijk per brief.' Daarin is volgens Werger benadrukt dat de huurovereenkomsten die er zijn niet vervallen, en de huidige huurders het eerste recht hebben om het pand te kopen.

'Ongelijke situatie' 

De gemeente wil de panden met atelierruimtes en een balletschool verkopen omdat zij de gemeentelijke beleidsvelden niet direct ondersteunen. 'Er is geen beleid voor broedplaatsen en ateliers', aldus wethouder Matthijs ten Broeke. 'Kunstenaars huren op dit moment onder gunstige voorwaarden, maar dat is niet op basis van het beleid dat wij hebben vastgesteld.' 

De huur die de gemeente momenteel rekent is niet kostprijs dekkend. 'Ten opzichte van andere kunstenaars die ergens anders een ruimte huren, is er een ongelijke situatie.' Die eerlijke situatie zou er moeten komen met nieuw beleid op het gebied van kunst- en broedplaatsen. Door een breed gedragen amendement is nu afgesproken dat de twee panden pas worden verkocht als dat beleid daadwerkelijk is vastgesteld. 

Gezondheidscentrum de Hoven

Voor het gebouw aan de Schoolstraat in de Hoven is afgesproken dat het pand pas in de verkoop kan als er overleg is geweest met de huidige gebruikers. Dat zijn een huisarts, apotheker, fysiotherapeut, diëtist en wijkverpleegkundigen. De raadsleden willen dat deze gezondheidsvoorzieningen in de wijk blijven, waardoor het van belang is dat de huidige huurders betrokken worden bij de verkoop. 

Gebouwen die binnenkort zonder bijzondere voorwaarden de verkoop in gaan zijn o.a. het voormalige Agnietenklooster (Oude Wand 31-33), de voormalige brandweerkazerne in Warnsveld (Rijksstraatweg 61-63) en het gebouw aan de Waterstraat 33. 

Zie ook: Gemeente Zutphen gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend