Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de digitale raadsvergadering, waarbij het vooral ging over vier panden die bij de raad gevoelig liggen. De Witte Vleugel aan het 's Gravenhof, twee panden aan de Bakker- en Kolenstraat en het gebouw dat bekend staat als het Gezondheidscentrum de Hoven. Dit zijn zogeheten 'beeldbepalende' gebouwen.

In totaal had het college vijftien panden geselecteerd voor de verkoop. Met de opbrengsten, geschat een kleine 6 miljoen, wil het college de spaarpot aanvullen. 

Witte Vleugel 

Maar door één pand gaat een streep, want het merendeel van de raad ziet de actieve verkoop van de Witte Vleugel, onderdeel van het Oude Stadhuis in Zutphen, niet zitten. 'De beeldbepalende, maatschappelijke en culturele waarden zijn te groot om het eigendom zo maar van de hand te doen', vindt Yvonne ten Holder van D66. Samen met het CDA en Kies Lokaal diende ze een amendement in, die op voldoende steun kon rekenen. 

'We willen geen actieve verkoop. Indien zich een partij aandient met een plan dat voor de stad iets oplevert, dan zien we dat graag in een raadsvoorstel terug.' De VVD en GroenLinks steunden het voorstel niet, wel vinden zij ook dat het gebouw een cultuur- of maatschappelijke functie moet krijgen. Voor de andere veertien panden geldt dat de raad het wel eens is met de verkoopplannen, al stellen zij wel een aantal eisen. 

Bezorgde kunstenaars

Voor de kunstenaars die een ruimte huren aan de Kolen- en Bakkerstraat kwam het nieuws over de verkoop van hun werkruimte onverwachts. Kunstenaar Hans Zweverink liet de raad weten dat het nieuws rauw op zijn dak viel. 'We kregen opeens te horen dat de gemeente de panden in de verkoop wil doen. Er is geen overleg met de huurders geweest, noch informatie verstrekt over de gang van zaken.'

Volgens wethouder Laura Werger zijn alle huidige huurders geïnformeerd. 'Eerst telefonisch, en vervolgens inhoudelijk per brief.' Daarin is volgens Werger benadrukt dat de huurovereenkomsten die er zijn niet vervallen, en de huidige huurders het eerste recht hebben om het pand te kopen.

'Ongelijke situatie' 

De gemeente wil de panden met atelierruimtes en een balletschool verkopen omdat zij de gemeentelijke beleidsvelden niet direct ondersteunen. 'Er is geen beleid voor broedplaatsen en ateliers', aldus wethouder Matthijs ten Broeke. 'Kunstenaars huren op dit moment onder gunstige voorwaarden, maar dat is niet op basis van het beleid dat wij hebben vastgesteld.' 

De huur die de gemeente momenteel rekent is niet kostprijs dekkend. 'Ten opzichte van andere kunstenaars die ergens anders een ruimte huren, is er een ongelijke situatie.' Die eerlijke situatie zou er moeten komen met nieuw beleid op het gebied van kunst- en broedplaatsen. Door een breed gedragen amendement is nu afgesproken dat de twee panden pas worden verkocht als dat beleid daadwerkelijk is vastgesteld. 

Gezondheidscentrum de Hoven

Voor het gebouw aan de Schoolstraat in de Hoven is afgesproken dat het pand pas in de verkoop kan als er overleg is geweest met de huidige gebruikers. Dat zijn een huisarts, apotheker, fysiotherapeut, diëtist en wijkverpleegkundigen. De raadsleden willen dat deze gezondheidsvoorzieningen in de wijk blijven, waardoor het van belang is dat de huidige huurders betrokken worden bij de verkoop. 

Gebouwen die binnenkort zonder bijzondere voorwaarden de verkoop in gaan zijn o.a. het voormalige Agnietenklooster (Oude Wand 31-33), de voormalige brandweerkazerne in Warnsveld (Rijksstraatweg 61-63) en het gebouw aan de Waterstraat 33. 

Zie ook: Gemeente Zutphen gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend