Logo De Belofte

ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.

Dat bleek maandag- en dinsdagavond tijdens het vaststellen van de begroting. Inwoners konden de discussies, maar ook het geworstel met mondkapjes en ontsmettingstaferelen, volgen via een livestream.

Dit gaan inwoners merken

Eerder dit najaar presenteerde het college van burgemeester en wethouders een concept-begroting met daarin drie kantjes aan nieuwe bezuinigingsvoorstellen om een tekort van drie miljoen mee weg te poetsen. Met veel voorstellen kunnen de Zutphense raadsleden leven, enkele zijn geschrapt of gewijzigd. 

Zeker is dat de parkeertarieven voor vergunninghouders volgend jaar met twintig procent omhoog gaan. Ook het uurtarief, dat nu maximaal 2,25 euro bedraagt, stijgt met dat percentage.

Wie een eigen woning heeft gaat daar volgend jaar ook iets meer onroerendezaakbelasting (ozb) over betalen. Voor woningbezitters met huis ter waarde van 260.000 euro stijgen de kosten met zo'n veertig euro. Ter vergelijking: het ozb-tarief ligt in Zutphen straks net iets boven het Gelders gemiddelde. 

Een nieuwe belasting én een meevaller

De gemeente wil in 2022 ook een nieuwe belasting invoeren: de forensenbelasting. Eigenaren van recreatiewoningen gaan deze belasting straks betalen, omdat zij of hun huurders gebruik maken van de voorzieningen in de gemeente. Rheden, Lochem en Epe kennen al zo'n belasting. 

Er is ook een groep die volgend jaar kan rekenen op een meevaller. Wie een huis huurt, hoeft volgend jaar geen rioolbelasting meer te betalen. Alleen woningeigenaren gaan deze belasting nog betalen, en voor hen stijgt het tarief. Voor iemand met een eigen huis, die daar ook in woont, verandert er financieel niets. Voor verhuurders en woningcoöperaties betekent dit dat ze volgend jaar meer belasting moeten betalen. 

Deze bezuinigingen zijn van tafel

Door de extra inkomsten uit de rioolbelasting én de extra parkeerinkomsten kan de gemeenteraad een streep zetten door de voorgestelde bezuinigingen op de peuteropvang. Het college stelde voor om nog maar vier, in plaats van acht uur peuteropvang te financieren. Dat is nu dus van tafel. 

Ook wordt het budget voor de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers niet geschrapt en kunnen zo'n tien verenigingen in de stad opgelucht ademhalen. Ze houden de komende jaren hun financiële bijdrage voor het ophalen van oud-papier, wel zullen ze daar op den duur andere klusjes voor moeten doen. 

Met de extra opbrengsten uit de rioolbelasting wil de raad ook een burgerpanel, speciaal gericht op de energietransitie, op gaan zetten. Hiermee hoopt ze inwoners beter te betrekken bij de overgang naar schone energie. Geld dat overblijft uit de extra parkeerinkomsten wil ze investeren in de binnenstad. Denk aan het onderhoud van gemeentegroen en het legen van openbare afvalbakken. 

Zie ook: Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend