Logo De Belofte

AALTEN - Alle dertien basisscholen in Aalten leveren een kandidaat die kans maakt om een jaar lang kinderburgemeester te worden. Bovendien vormt de winnaar samen met de twaalf anderen de nieuw kinderraad. Die moet nog gevormd worden.

De kandidaten uit klas 7 van de Aaltense basisscholen houden op 7 juli een pitch waar een thema aan wordt gekoppeld. 'Dat kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn of een thema dat leeft op scholen', zegt burgemeester Anton Stapelkamp.

Hij gaat vervolgt: 'Een jury, waarin ook een aantal raadsleden zal zitten, beoordeelt elke pitch. Verliezers zijn er niet, want iedereen krijgt een plek in de kinderraad.'

Zichtbare plek

Een aantal partijen had de functie van kinderburgemeester in het verkiezingsprogramma vermeld. Stapelkamp: 'Ik ben er zelf ook een voorstander van. Het doel is de kinderen een zichtbare plek in de samenleving te geven en bij de gemeente te betrekken. Als lid van de kinderraad kunnen ze zich met de publieke zaak bemoeien en dingen terugkoppelen naar hun school.'

De kinderburgemeester en de leden van de kinderraad worden benoemd voor een jaar, hun laatste jaar op de basisschool.

Op pad met 'echte' burgemeester

De kinderraad zal enkele keren per jaar bij elkaar komen en de kinderburgemeester vergezelt de burgemeester tijdens 'een aantal hoogtijdagen', zoals Stapelkamp het noemt.

'Sinterklaas, 4 mei, of voorlezen bij Beth San. Misschien een rondje langs de dorpen. Het kan van alles zijn', aldus de Aaltense burgervader.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Overig verkiezingsnieuws

 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Nieuw plekje voor ouderen in Wijchen: 'Ze krijgen de kans om in hun wijk te blijven wonen'

  26 mei 2020
  WIJCHEN - De Wijchense wijk Valendries krijgt een opknapbeurt. Woningcorporatie Talis renoveert er 400 woningen en bouwt binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen.
 • Provincie overrulet mogelijk gemeente voor snelfietsroute door Velp

  26 mei 2020
  VELP - De beoogde snelfietsroute Arnhem-Dieren wordt mogelijk toch doorgetrokken door Velp. Ondanks dat de gemeente Rheden dit na bewonersoverleg niet lijkt te willen. De regie overnemen en de volledige snelfietsroute alsnog realiseren is nu één van de opties, laat gedeputeerde Christianne van der Wal weten.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend