Logo De Belofte

AALTEN - Alle dertien basisscholen in Aalten leveren een kandidaat die kans maakt om een jaar lang kinderburgemeester te worden. Bovendien vormt de winnaar samen met de twaalf anderen de nieuw kinderraad. Die moet nog gevormd worden.

De kandidaten uit klas 7 van de Aaltense basisscholen houden op 7 juli een pitch waar een thema aan wordt gekoppeld. 'Dat kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn of een thema dat leeft op scholen', zegt burgemeester Anton Stapelkamp.

Hij gaat vervolgt: 'Een jury, waarin ook een aantal raadsleden zal zitten, beoordeelt elke pitch. Verliezers zijn er niet, want iedereen krijgt een plek in de kinderraad.'

Zichtbare plek

Een aantal partijen had de functie van kinderburgemeester in het verkiezingsprogramma vermeld. Stapelkamp: 'Ik ben er zelf ook een voorstander van. Het doel is de kinderen een zichtbare plek in de samenleving te geven en bij de gemeente te betrekken. Als lid van de kinderraad kunnen ze zich met de publieke zaak bemoeien en dingen terugkoppelen naar hun school.'

De kinderburgemeester en de leden van de kinderraad worden benoemd voor een jaar, hun laatste jaar op de basisschool.

Op pad met 'echte' burgemeester

De kinderraad zal enkele keren per jaar bij elkaar komen en de kinderburgemeester vergezelt de burgemeester tijdens 'een aantal hoogtijdagen', zoals Stapelkamp het noemt.

'Sinterklaas, 4 mei, of voorlezen bij Beth San. Misschien een rondje langs de dorpen. Het kan van alles zijn', aldus de Aaltense burgervader.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiƫle tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend