Logo De Belofte

AALTEN - Alle dertien basisscholen in Aalten leveren een kandidaat die kans maakt om een jaar lang kinderburgemeester te worden. Bovendien vormt de winnaar samen met de twaalf anderen de nieuw kinderraad. Die moet nog gevormd worden.

De kandidaten uit klas 7 van de Aaltense basisscholen houden op 7 juli een pitch waar een thema aan wordt gekoppeld. 'Dat kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn of een thema dat leeft op scholen', zegt burgemeester Anton Stapelkamp.

Hij gaat vervolgt: 'Een jury, waarin ook een aantal raadsleden zal zitten, beoordeelt elke pitch. Verliezers zijn er niet, want iedereen krijgt een plek in de kinderraad.'

Zichtbare plek

Een aantal partijen had de functie van kinderburgemeester in het verkiezingsprogramma vermeld. Stapelkamp: 'Ik ben er zelf ook een voorstander van. Het doel is de kinderen een zichtbare plek in de samenleving te geven en bij de gemeente te betrekken. Als lid van de kinderraad kunnen ze zich met de publieke zaak bemoeien en dingen terugkoppelen naar hun school.'

De kinderburgemeester en de leden van de kinderraad worden benoemd voor een jaar, hun laatste jaar op de basisschool.

Op pad met 'echte' burgemeester

De kinderraad zal enkele keren per jaar bij elkaar komen en de kinderburgemeester vergezelt de burgemeester tijdens 'een aantal hoogtijdagen', zoals Stapelkamp het noemt.

'Sinterklaas, 4 mei, of voorlezen bij Beth San. Misschien een rondje langs de dorpen. Het kan van alles zijn', aldus de Aaltense burgervader.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend