Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar een tekort moeten noteren van één miljoen euro. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers over het jaar 2018.

door Davie Klein Gunnewiek

Het tekort is mede ontstaan door grotere uitgaven binnen het sociaal domein, waarop de gemeente niet altijd invloed heeft. 'De openeinderegeling in de jeugdwet is daar een goed voorbeeld van', zegt wethouder Henk Bulten. 'Via rechters, gecertificeerde instellingen en via huisartsen kan er een beroep op jeugdzorg worden gedaan, maar de rekening komt altijd terecht bij de gemeente.' 

Tekort in lijn met andere gemeenten

Volgens Bulten zijn de tekorten in het sociaal domein in lijn met andere gemeenten en is er sprake van een landelijke trend. 'De lobby door ons als gemeente, als regio Achterhoek, maar ook landelijk is inmiddels ingezet richting de provincie en het Rijk. We willen kijken in hoeverre het beleid dat op dit moment wordt uitgevoerd nog goed aansluit.'

Het is toch zaak volgens de wethouder om grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein. Eind 2018 stelde de gemeente een taskforce in op het sociaal domein om te kijken waar de overschotten en tekorten zitten. 'We zijn aan het kijken waar we iets anders kunnen doen, wat het financieel gaat betekenen en hoe gaat dat eruit zien voor onze inwoners', zegt Bulten. De taskforce zit op dit moment in een onderzoeksfase en zal de komende maanden steeds meer worden uitgewerkt. 

Positief resultaat op verkoop gronden

De gemeente Doetinchem maakte wel drie miljoen euro winst op de verkoop van gronden. 'Dat betekent en zegt heel veel', zegt Bulten. 'Daar zit de hele economie achter. Op de grond die we verkopen wordt een woning of een bedrijf gebouwd en dat creëert weer werkgelegenheid. Je krijgt meer reuring in je stad en vervolgens zie je ook dat recreatie en toerisme, onderwijs en sport een boost krijgt. Dat is een groot goed na een crisis die we jaren hebben gehad.'

'Hoofdthema's coalitieakkoord steeds beter zichtbaar'

De drie hoofdthema's, 'Doetinchem Centrumstad', 'Sterke samenleving' en 'Veranderende leefomgeving', uit het coalitieakkoord zijn volgens de gemeente steeds beter zichtbaar in de financiële stukken en in de samenwerkingsverbanden die het college is aangegaan. 'Door verbinding te zoeken met verschillende partijen wordt ingezet op een duurzame economie en een energieneutrale gemeente. Het aanjaagfonds duurzame energieopwekking is hiervan een voorbeeld', aldus Bulten.

'Iedereen heeft ook kunnen zien dat we met de werkzaamheden aan de Terborgseweg nadrukkelijk investeren in een goede en blijvende bereikbaarheid van Doetinchem.' De kosten van de grote renovatie aan de weg zijn nog niet bekend. De jaarrekening 2018 wordt binnenkort behandeld in de gemeenteraad.

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.
 • Doetinchem doet ballonnen bij eigen evenementen in de ban

  10 september 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem doet ballonnen bij evenementen die de gemeente organiseert in de ban. Ze worden niet langer opgelaten. Het college roept scholen, kinderdagverblijven, (sport)verenigingen en eigenlijk alle Doetinchemmers op dat voorbeeld te volgen.
 • Nog veel onduidelijk over breuk tussen Oude IJsselstreek en Laborijn

  04 september 2019
  DOETINCHEM - Er blijft veel onduidelijk over het voornemen van de gemeente Oude IJsselstreek om uit de sociale dienst Laborijn te stappen. Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor raadsleden uit de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Aalten.
 • Wethouder gaat met overhemd en stropdas van nieuwe waterglijbaan

  24 augustus 2019
  WINTERSWIJK - Het kan niet beter: op de dag dat in sportcentrum Rozengaarde in Doetinchem het nieuwe buitenbad officieel wordt geopend is er in Nederland kans op een nieuwe hittegolf. En dus zoeken veel mensen verkoeling in het bad en proberen de nieuwe glijbaan uit. De allereerste die er vanaf moet, doet dat in stijl: met overhemd en stropdas.
 • Nieuwe groep inwoners bepaalt kleur van D-toren in Doetinchem

  23 augustus 2019
  DOETINCHEM - Een nieuwe groep inwoners van Doetinchem, Gaanderen en Wehl kan met ingang van zondag 1 september de kleur van de D-toren bepalen. Deelnemers beantwoorden om de paar dagen actuele vragen en aan de hand van de antwoorden bepaalt een computer de gemiddelde emotie van de deelnemers en daarmee de kleur van 'de kies' in het centrum van Doetinchem.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie