Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar een tekort moeten noteren van één miljoen euro. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers over het jaar 2018.

door Davie Klein Gunnewiek

Het tekort is mede ontstaan door grotere uitgaven binnen het sociaal domein, waarop de gemeente niet altijd invloed heeft. 'De openeinderegeling in de jeugdwet is daar een goed voorbeeld van', zegt wethouder Henk Bulten. 'Via rechters, gecertificeerde instellingen en via huisartsen kan er een beroep op jeugdzorg worden gedaan, maar de rekening komt altijd terecht bij de gemeente.' 

Tekort in lijn met andere gemeenten

Volgens Bulten zijn de tekorten in het sociaal domein in lijn met andere gemeenten en is er sprake van een landelijke trend. 'De lobby door ons als gemeente, als regio Achterhoek, maar ook landelijk is inmiddels ingezet richting de provincie en het Rijk. We willen kijken in hoeverre het beleid dat op dit moment wordt uitgevoerd nog goed aansluit.'

Het is toch zaak volgens de wethouder om grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein. Eind 2018 stelde de gemeente een taskforce in op het sociaal domein om te kijken waar de overschotten en tekorten zitten. 'We zijn aan het kijken waar we iets anders kunnen doen, wat het financieel gaat betekenen en hoe gaat dat eruit zien voor onze inwoners', zegt Bulten. De taskforce zit op dit moment in een onderzoeksfase en zal de komende maanden steeds meer worden uitgewerkt. 

Positief resultaat op verkoop gronden

De gemeente Doetinchem maakte wel drie miljoen euro winst op de verkoop van gronden. 'Dat betekent en zegt heel veel', zegt Bulten. 'Daar zit de hele economie achter. Op de grond die we verkopen wordt een woning of een bedrijf gebouwd en dat creëert weer werkgelegenheid. Je krijgt meer reuring in je stad en vervolgens zie je ook dat recreatie en toerisme, onderwijs en sport een boost krijgt. Dat is een groot goed na een crisis die we jaren hebben gehad.'

'Hoofdthema's coalitieakkoord steeds beter zichtbaar'

De drie hoofdthema's, 'Doetinchem Centrumstad', 'Sterke samenleving' en 'Veranderende leefomgeving', uit het coalitieakkoord zijn volgens de gemeente steeds beter zichtbaar in de financiële stukken en in de samenwerkingsverbanden die het college is aangegaan. 'Door verbinding te zoeken met verschillende partijen wordt ingezet op een duurzame economie en een energieneutrale gemeente. Het aanjaagfonds duurzame energieopwekking is hiervan een voorbeeld', aldus Bulten.

'Iedereen heeft ook kunnen zien dat we met de werkzaamheden aan de Terborgseweg nadrukkelijk investeren in een goede en blijvende bereikbaarheid van Doetinchem.' De kosten van de grote renovatie aan de weg zijn nog niet bekend. De jaarrekening 2018 wordt binnenkort behandeld in de gemeenteraad.

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend