Logo De Belofte

DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.

“Het is gewoon vijf jaar lang niet herkend als zijnde een hoog risico bedrijf”, aldus Langeveld. “Dat is natuurlijk bijzonder ernstig, want dat bleek het uiteindelijk wel te zijn.” In blusschuim zit de giftige stof PFAS die als ‘zeer zorgwekkend’ wordt bestempeld. Ook kan PFAS een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. “Dan wil je als wethouder milieu niet horen dat het vijf jaar lang niet op tafel is gekomen.” Omdat het milieurisico niet voldoende werd onderkend door de omgevingsdienst kreeg Langeveld naar eigen zeggen geen signalen over de situatie op het terrein van Rutgers Milieu. “Daar heb ik wel een paar nachten wakker van gelegen”, zegt Langeveld. “Ik heb er over nagedacht wat het betekent voor de risico’s van het milieu en de gevolgen van mensen die er in de buurt wonen. Dat heeft wel een tijdje in mijn hoofd gerammeld, maar op een gegeven moment moet je door. Ik heb de knop omgezet om er voor te zorgen dat deze situatie wordt opgelost.”

Het college komt voor de zomer met een plan van aanpak om herhaling te voorkomen. Daarbij wil de wethouder ook kortere lijntjes tussen de gemeente en de omgevingsdienst over het risico van milieu bedrijven. “We willen als gemeente voortaan elk jaar bijgepraat worden over de risicovolle milieu bedrijven in Doetinchem”, zegt Langeveld. “Daarbij willen we niet de controles van de omgevingsdienst beïnvloeden, maar we willen wel weten wat er gebeurd. Zo kunnen we ook adequater reageren als er daadwerkelijk iets mis gaat. Nu is de afstand naar de omgevingsdienst gewoon te groot.”

Wethouder wil door

Ondanks de conclusies uit het keiharde rapport en de motie van afkeuring door een aantal oppositiepartijen vindt Langeveld dat hij door kan als wethouder. “Een gewaarschuwd mens telt voor twee”, zegt Langeveld. “Ik zit er nu helemaal bovenop. Ik ben er alleen nog maar meer gemotiveerd van geraakt om te voorkomen dat een dergelijk milieuprobleem elders in Doetinchem niet nogmaals voorkomt. Deze wethouder heeft zijn vingers gebrand, maar dat wil hij niet nog een keer."

Door: Mediapartner REGIO8 & Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

  08 augustus 2021
  DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend