Logo De Belofte

WAGENINGEN - Na de succesvolle aftrap in Ede dinsdag was de stembus van Omroep Gelderland woensdag in Wageningen, waar met RTV Rijnstreek de uitzending werd verzorgd.

De verkiezingsbus stond ergens tussen de marktkramen weggestopt op De Markt, achter de kerk. Maar over aanloop hadden wij niet te klagen. Het was en drukte van belang.

Ton van Rhoon en Annemarie Elbers namen de uitzending voor hun rekening.

Luister hier de uitzending in Wageningen terug:

Verslag van de dag 

Thema's die aan bod kwamen tijdens de uitzending zijn: de toekomst van Wageningen, wonen en werken, leefbaarheid en sociaal beleid.

Het sociaal beleid werkt volgens de één goed, volgens de ander is het te duur. En Bevrijdingsdag, dat kan zo'n stadje als Wageningen toch helemaal niet meer aan?

Drissen (midden), Dijkstra en Bijleveld (uiterst rechts)

Jan Dijkstra van het CDA, Yvonne Drissen van de PvdA en Erik-Jan Bijleveld van GroenLinks waren de eersten die aanschoven.

Nieuwe inwoners

Wie mogen de stad komen versterken? Dijkstra vindt dat er genoeg gebouwd is voor studenten op dit moment, en denkt dat zij ook in Ede of elders buiten Wageningen kunnen wonen. Bijleveld beaamt dat ten dele, maar wil het niet ten koste laten gaan van het buitengebied. Ze kunnen best buiten Wageningen wonen, maar moeten ook in de stad zelf terecht kunnen.

Drissen is blij met de diversiteit in Wageningen en wil zich net als Dijkstra hard maken voor de komst van (meer) starters. Maar ook ouderen en jongeren hebben ruimte nodig. Dat moet samenhangen en samen ontwikkeld worden.

En zo ziet het er uit in Wageningen:

Hoogbouw zou een uitkomst kunnen zijn, en je kunt dan ook meer gemeenschappelijk groen creëren, vindt Drissen. Maar waar moet dat dan gebouwd worden, vraagt Dijkstra zich af? 'Er zijn mogelijkheden om hoogbouw te verbinden', denkt Drissen.

'Groei is een tijdelijk iets, voor de komende jaren op dit moment. Het is een probleem wat we aankunnen. Daarna neemt het af, het is geen probleem voor de eeuwigheid, maar je moet het wel oplossen als het speelt.'

Wageningen wordt een campus?

Wordt Wageningen teveel een campus, met alleen maar studenten? Daar zijn alle drie het niet mee eens. Ja, het is een jonge stad met veel studenten, maar dat is niet erg. De PvdA wil die diversiteit stimuleren, omdat dit ook mensen in Wageningen houdt.

Dijkstra van het CDA noemt het een tweedeling die wordt gemaakt tussen Wageningers en studenten die niet per se juist is. Hij noemt als voorbeeld kerken en sportverenigingen. 'Er werken en leven heel veel mensen samen in deze stad.'

Jongeren in de raad

Wageningen kent een nieuwe partij: Connect Wageningen. Mark Reijerman trekt de kar. Hij komt van de Stadspartij en zit nu nog in de raad voor die partij, als student.

Mark Reijerman (in het wit, midden) in gesprek in de bus

'Een prachtige partij', noemt hij de Stadspartij. Maar hij miste iets: een brug tussen de gemeenteraad en de vele jongeren en studenten in de stad. 'Daarom is Connect opgericht. Wij willen meer jonge mensen bij de gemeentepolitiek betrekken.'

Leefbaarheid

Zijn er zorgen om de binnenstad, liggen er uitdagingen om het er leefbaar en bereikbaar te houden? En hoe dan?

Maud Hulshof van D66: 'We zijn blij met initiatieven om de binnenstad leefbaarder te maken. We willen kijken naar plannen rond de stadsgracht en luisteren naar wat bewoners willen en dat faciliteren.'

 V.l.n.r. Mark Reijerman, Sven Alkemade, Peter de Haan en Maud Hulshof

Peter de Haan van de ChristenUnie: 'Er is in de laatste jaren al veel gebeurd, daarnaast moeten we ook inzetten op toerisme en recreatie. De Grebbeberg biedt daar gelegenheid toe.' Maar ruimere openingstijden voor winkels op de zondag, dat ziet De Haan niet zitten. 'We hebben hier veel kleine winkels, die redden het dan wellicht niet.'

Hulshof denkt dat ondernemers en klanten dit prima samen kunnen afstemmen en wil de vrijheid bij de ondernemer leggen. 'Het is bekend hoe D66 hierover denkt' reageert zij.

De nieuwe partij Connect reageert bij monde van Sven Alkemade: 'Er zijn ambitieuze plannen voor de binnenstad en dat kan een goede impuls geven, als we de studenten er ook bij willen betrekken. De plannen die er nu zijn, zijn een goede toevoeging.' Maar ook Connect is niet zonder meer voorstander van ruimere openstelling: 'Dat moet in samenspraak met onder meer bewoners rondom.'

Ouderen in Wageningen

Rien Bor van de Stadspartij vindt dat er genoeg oog is voor ouderen, zoals er genoeg oog is voor alle diverse groepen in Wageningen. Maar op sommige punten kan het altijd beter.

Anne Walther van de SP: 'Er zijn voorzieningen voor ouderen, maar ze zijn niet altijd even goed voor handen. Ook bereikbaarheid is een punt. Goed sociaal beleid kun je als oudere verwachten als je SP stemt.'

Bart Rozemeijer van de VVD: 'Ouderen zijn een steeds groter wordende groep en de VVD heeft daar oog voor, niet alleen qua huisvesting maar ook qua dagbesteding, er moet voldoende gerealiseerd worden als men daar behoefte heeft.'

Bereikbaarheid van de stad

Sluipverkeer vanaf de A12, wegen die geregeld dichtslibben en makkelijk het centrum bereiken - hoe bereikbaar is Wageningen eigenlijk?

Jan-Willem Lammers D66, Jan Dijkstra CDA en Mathilda Maijer PvdA praten erover.

Parkeerruimte: er moeten meer plekken bij, dat vinden alle drie. Maar waar dan, bij de Hoogvliet? Dat is niet vlak bij het centrum. Het CDA wil meer parkeerplekken binnen de gracht, maar PvdA en D66 willen geen groen opofferen voor parkeerplekken en een parkeergarage kost heel veel geld.

Wel pleit Dijkstra ervoor om ondergrondse parkeerruimte te onderzoeken.

Dijkstra midden, met rechts daarnaast Lammers en Maijer

Filedrukte kan wat betreft het CDA ondervangen worden als bijvoorbeeld de WUR werktijden verlegt, of meer naar thuiswerken kijkt, zegt Dijkstra. Maijer van de PvdA is het daar grotendeels mee eens, maar zij wijst ook op sluipverkeer van en naar de A12. 'Daar moet ook iets aan gedaan worden.'

Lammers benadrukt dat politiek niet over werktijden gaat, maar daar kan de politiek wel over in gesprek. Toch zit het grootste euvel volgens hem in het sluipverkeer.

Rondweg

Maijer: 'We moeten verkeersmobiliteit managen. Het aantal auto's moet minder. Ze zouden op de WUR betaald parkeren kunnen invoeren, nu is het gratis. Verder zal de PvdA zich blijven verzetten tegen de rondweg. Dat is helemaal niet meer van deze tijd; een rondweg terwijl je niet weet hoe het verkeer er in de toekomst uitziet.'

'Een pijnlijke keuze' zegt Lammers van D66 over die van zijn PvdA-collega. 'Er is een verkeersprobleem, ook over vijf - zes jaar. Die rondweg komt er, zeker als we willen voorkomen dat Wageningen straks helemaal onbereikbaar is.'

Ook het CDA noemt het belangrijk dat de rondweg er komt.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Wageningen

  • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

    08 augustus 2021
    WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

    26 april 2021
    WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
  • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

    10 november 2020
    WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
  • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

    01 november 2020
    WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie