Logo De Belofte

WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

In 2005 volgde Van Rumund Alexander Pechtold op als burgemeester van Wageningen. Wageningers kennen hem als een betrokken man, een echte burgervader en mensenmens. Grote meeslepende veranderingen heeft hij niet teweeggebracht. Maar Van Rumund is wél de burgemeester die klaarstaat voor de inwoners van zijn stad. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Joop den Uyl

De van huis uit Zevenaarse katholiek, studeerde theologie en begon zijn politieke loopbaan in Nijmegen. "In de theologieopleiding kwam ik steeds meer in het maatschappelijke terecht. Ik dacht 'je moet iets doen'", vertelt hij in een interview met Omroep Gelderland.

"Ik ben toen der tijd zeer geïnspireerd geraakt door Joop den Uyl en op dat moment ook lid van de Partij van de Arbeid geworden. Met de motivatie dat solidariteit een kernbegrip is en openstaan voor anderen een opdracht in je leven is." Van 1998 tot 2005 was hij wethouder in Nijmegen.

Wageningen past 'als een jas' 

Maar Wageningen paste hem beter, daar was hij als 'verbinder' echt op zijn plek, vertelt hij. "Nijmegen is heel erg groot, dan is het moeilijker om persoonlijk te zijn. Wageningen heeft een schaal waarbij ik heel veel mensen kan kennen en me voor hen kan inspannen. Je bent niet heel erg alleen maar met papier bezig, maar je bent ook in de stad zelf. Dat vindt ik het mooie van Wageningen."

Afbeelding
De burgemeesterskamer is nagemaakt. Foto: Omroep Gelderland.

"Het past me, zoals een stadsdichter ooit eens heeft gezegd, als een jas." Dat hij hier tot aan zijn pensioen burgemeester zou blijven, had hij bij zijn aantreden in 2005 niet gedacht. "Ik wilde in ieder geval tot 2013 blijven, 750 jaar Wageningen neerzetten. Maar al heel snel kwamen mijn vrouw en ik erachter dat we het hier echt naar onze zin hebben." 

Cadeautje voor zijn afscheid

Van Rumund vindt het belangrijk om met elkaar zaken voor elkaar te boksen. Dat wil hij ook laten zien met de expositie 'De keuze van de burgemeester', die hij mocht inrichten. "Het is eigenlijk een cadeautje voor zijn afscheid", zegt voorzitter van de tentoonstellingscommissie Jan Schakel. Aan de hand van kunst, foto's en persoonlijke spullen laat de burgemeester zien wie hij is en wat hij belangrijk vindt. 

Centraal in de expositie staat de zogenoemde Tafel van W. Die houten tafel verwijst naar een kunstproject waarbij Wageningers met elkaar gingen eten en praten over soms moeilijke thema's die de stad bezig hielden. De burgemeester noemt het 'de tafel van de verbinding'. "Zo wil ik ook graag zijn als burgemeester: mensen bij elkaar brengen." 

Afbeelding
Geert van Rumund vertelt over De tafel van W. Foto: Omroep Gelderland

Langstzittende burgemeester

De 64-jarige Van Rumund zou aanstaande november zijn burgemeesterschap neerleggen, maar blijft vanwege de coronacrisis langer aan. Tot 1 juni 2021. Van Rumund is volgens onderzoeksbureau Toponderzoek van de zittende burgemeesters in onze provincie de langstzittende burgemeester in dezelfde gemeente. Jos Penninx, burgemeester van de de gemeente Voorst, staat met 13 jaar en 11 maanden op plek twee. 

De expositie 'De Keuze van de burgemeester' is te zien tot en met 14 maart 2021. Bezoekers moeten, in verband met corona, vooraf via de website een kaartje reserveren. 

Zie ook: 15 jaar burgemeester van Wageningen, 'de stad gaat Geert van Rumund missen'

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

  08 augustus 2021
  WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend