Logo De Belofte

WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

In 2005 volgde Van Rumund Alexander Pechtold op als burgemeester van Wageningen. Wageningers kennen hem als een betrokken man, een echte burgervader en mensenmens. Grote meeslepende veranderingen heeft hij niet teweeggebracht. Maar Van Rumund is wél de burgemeester die klaarstaat voor de inwoners van zijn stad. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Joop den Uyl

De van huis uit Zevenaarse katholiek, studeerde theologie en begon zijn politieke loopbaan in Nijmegen. "In de theologieopleiding kwam ik steeds meer in het maatschappelijke terecht. Ik dacht 'je moet iets doen'", vertelt hij in een interview met Omroep Gelderland.

"Ik ben toen der tijd zeer geïnspireerd geraakt door Joop den Uyl en op dat moment ook lid van de Partij van de Arbeid geworden. Met de motivatie dat solidariteit een kernbegrip is en openstaan voor anderen een opdracht in je leven is." Van 1998 tot 2005 was hij wethouder in Nijmegen.

Wageningen past 'als een jas' 

Maar Wageningen paste hem beter, daar was hij als 'verbinder' echt op zijn plek, vertelt hij. "Nijmegen is heel erg groot, dan is het moeilijker om persoonlijk te zijn. Wageningen heeft een schaal waarbij ik heel veel mensen kan kennen en me voor hen kan inspannen. Je bent niet heel erg alleen maar met papier bezig, maar je bent ook in de stad zelf. Dat vindt ik het mooie van Wageningen."

Afbeelding
De burgemeesterskamer is nagemaakt. Foto: Omroep Gelderland.

"Het past me, zoals een stadsdichter ooit eens heeft gezegd, als een jas." Dat hij hier tot aan zijn pensioen burgemeester zou blijven, had hij bij zijn aantreden in 2005 niet gedacht. "Ik wilde in ieder geval tot 2013 blijven, 750 jaar Wageningen neerzetten. Maar al heel snel kwamen mijn vrouw en ik erachter dat we het hier echt naar onze zin hebben." 

Cadeautje voor zijn afscheid

Van Rumund vindt het belangrijk om met elkaar zaken voor elkaar te boksen. Dat wil hij ook laten zien met de expositie 'De keuze van de burgemeester', die hij mocht inrichten. "Het is eigenlijk een cadeautje voor zijn afscheid", zegt voorzitter van de tentoonstellingscommissie Jan Schakel. Aan de hand van kunst, foto's en persoonlijke spullen laat de burgemeester zien wie hij is en wat hij belangrijk vindt. 

Centraal in de expositie staat de zogenoemde Tafel van W. Die houten tafel verwijst naar een kunstproject waarbij Wageningers met elkaar gingen eten en praten over soms moeilijke thema's die de stad bezig hielden. De burgemeester noemt het 'de tafel van de verbinding'. "Zo wil ik ook graag zijn als burgemeester: mensen bij elkaar brengen." 

Afbeelding
Geert van Rumund vertelt over De tafel van W. Foto: Omroep Gelderland

Langstzittende burgemeester

De 64-jarige Van Rumund zou aanstaande november zijn burgemeesterschap neerleggen, maar blijft vanwege de coronacrisis langer aan. Tot 1 juni 2021. Van Rumund is volgens onderzoeksbureau Toponderzoek van de zittende burgemeesters in onze provincie de langstzittende burgemeester in dezelfde gemeente. Jos Penninx, burgemeester van de de gemeente Voorst, staat met 13 jaar en 11 maanden op plek twee. 

De expositie 'De Keuze van de burgemeester' is te zien tot en met 14 maart 2021. Bezoekers moeten, in verband met corona, vooraf via de website een kaartje reserveren. 

Zie ook: 15 jaar burgemeester van Wageningen, 'de stad gaat Geert van Rumund missen'

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend