Logo De Belofte

WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

In 2005 volgde Van Rumund Alexander Pechtold op als burgemeester van Wageningen. Wageningers kennen hem als een betrokken man, een echte burgervader en mensenmens. Grote meeslepende veranderingen heeft hij niet teweeggebracht. Maar Van Rumund is wél de burgemeester die klaarstaat voor de inwoners van zijn stad. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Joop den Uyl

De van huis uit Zevenaarse katholiek, studeerde theologie en begon zijn politieke loopbaan in Nijmegen. "In de theologieopleiding kwam ik steeds meer in het maatschappelijke terecht. Ik dacht 'je moet iets doen'", vertelt hij in een interview met Omroep Gelderland.

"Ik ben toen der tijd zeer geïnspireerd geraakt door Joop den Uyl en op dat moment ook lid van de Partij van de Arbeid geworden. Met de motivatie dat solidariteit een kernbegrip is en openstaan voor anderen een opdracht in je leven is." Van 1998 tot 2005 was hij wethouder in Nijmegen.

Wageningen past 'als een jas' 

Maar Wageningen paste hem beter, daar was hij als 'verbinder' echt op zijn plek, vertelt hij. "Nijmegen is heel erg groot, dan is het moeilijker om persoonlijk te zijn. Wageningen heeft een schaal waarbij ik heel veel mensen kan kennen en me voor hen kan inspannen. Je bent niet heel erg alleen maar met papier bezig, maar je bent ook in de stad zelf. Dat vindt ik het mooie van Wageningen."

Afbeelding
De burgemeesterskamer is nagemaakt. Foto: Omroep Gelderland.

"Het past me, zoals een stadsdichter ooit eens heeft gezegd, als een jas." Dat hij hier tot aan zijn pensioen burgemeester zou blijven, had hij bij zijn aantreden in 2005 niet gedacht. "Ik wilde in ieder geval tot 2013 blijven, 750 jaar Wageningen neerzetten. Maar al heel snel kwamen mijn vrouw en ik erachter dat we het hier echt naar onze zin hebben." 

Cadeautje voor zijn afscheid

Van Rumund vindt het belangrijk om met elkaar zaken voor elkaar te boksen. Dat wil hij ook laten zien met de expositie 'De keuze van de burgemeester', die hij mocht inrichten. "Het is eigenlijk een cadeautje voor zijn afscheid", zegt voorzitter van de tentoonstellingscommissie Jan Schakel. Aan de hand van kunst, foto's en persoonlijke spullen laat de burgemeester zien wie hij is en wat hij belangrijk vindt. 

Centraal in de expositie staat de zogenoemde Tafel van W. Die houten tafel verwijst naar een kunstproject waarbij Wageningers met elkaar gingen eten en praten over soms moeilijke thema's die de stad bezig hielden. De burgemeester noemt het 'de tafel van de verbinding'. "Zo wil ik ook graag zijn als burgemeester: mensen bij elkaar brengen." 

Afbeelding
Geert van Rumund vertelt over De tafel van W. Foto: Omroep Gelderland

Langstzittende burgemeester

De 64-jarige Van Rumund zou aanstaande november zijn burgemeesterschap neerleggen, maar blijft vanwege de coronacrisis langer aan. Tot 1 juni 2021. Van Rumund is volgens onderzoeksbureau Toponderzoek van de zittende burgemeesters in onze provincie de langstzittende burgemeester in dezelfde gemeente. Jos Penninx, burgemeester van de de gemeente Voorst, staat met 13 jaar en 11 maanden op plek twee. 

De expositie 'De Keuze van de burgemeester' is te zien tot en met 14 maart 2021. Bezoekers moeten, in verband met corona, vooraf via de website een kaartje reserveren. 

Zie ook: 15 jaar burgemeester van Wageningen, 'de stad gaat Geert van Rumund missen'

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend