Logo De Belofte

APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.

"Het is nog steeds ontzettend nodig", vertelt De Waard voor de deur van 'haar' ic in Apeldoorn. Ze werkte er jarenlang en pakte dat werk vorig jaar weer op. Nu doet ze wat ze kan, zeker één keer per week. Dan rijdt De Waard vanuit haar woonplaats Emst naar een van de Gelre Ziekenhuizen in Zutphen of Apeldoorn.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Ze combineert het met haar wethouderschap en als manager bij Monico, een samenwerkingsverband van ic's in de regio. De Waard is er maar wat druk mee. "Ik ben vooral de handen en voeten van de verpleegkundigen. Ik maak medicatie klaar en help bij het verzorgen van mensen. En ik loop heen en weer tussen ic en laboratorium", vertelt ze. "En dat is een heel dankbare klus."

Man alleen op de bank

De lokale politiek, ook in Epe, heeft daarnaast eveneens de handen vol aan die voortslepende coronacrisis. Toch kan De Waard er flexibel mee omgaan. "Het is zo dat je als wethouder regelmatig drukke weken hebt. Maar er zijn ook weken dat het rustiger is. En bij Monico kan ik mijn tijden zelf regelen."

Ze vervolgt: "Ik heb absoluut niet het idee dat ik mijn werk verwaarloos. Als er soms een partij verwaarloosd wordt, dan is dat in mijn privésituatie. Mijn man die op zaterdag alleen op de bank zit. Maar hij kan er heel goed mee dealen en hij weet ook dat mijn hart hier ligt. Hij steunt mij al jaren, ook hierin."

"Het zit gewoon in me. Ik heb echt hart voor zorg en ik vind het mooi dat ik dit kan doen. Dit is wat ik kán doen. Maar ik hoop dat het heel snel niet meer nodig is."

'Overtuigen heeft geen zin'

Haar noeste inzet ten spijt, het draagvlak voor de coronaregels lijkt flink af te nemen. De Waard: "Ik zie wel mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Dat vind ik heel jammer. Terwijl ik het ook begrijp. De mens is een sociaal wezen. Elkaar ontmoeten hoort daarbij. Maar we moeten nog even volhouden, in de hoop dat het vaccinatiebeleid door kan gaan, zodat we naar een open samenleving kunnen."

Afbeelding
Covid-patiënt op de ic in Apeldoorn. Foto: Omroep Gelderland

Wat zou ze willen zeggen tegen diegenen die denken dat het allemaal één grote leugen is? "Ja weet je, het heeft niet zoveel zin om die mensen te overtuigen. Als je daarin gelooft, dan wordt het lastig. Maar het ís geen broodje aap-verhaal. Je wordt er echt serieus ziek van."

'Het is écht zo!'

Ze denkt even na en zegt dan: "Ik zou op hen toch een beroep willen doen: misschien geloof je het zelf niet, maar denk dan aan het welzijn van de mensen om je heen. Probeer nog even een pas op de plaats te maken. Dat is de enige manier, samen met vaccineren, om hier doorheen te komen."

"Wij zijn wel klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons", besluit de wethouder. Dat is inmiddels een gevleugelde uitspraak geworden, geeft De Waard toe: "Ja, maar het is écht zo!"

Zie ook: ons liveblog over de coronacrisis

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend