Logo De Belofte

APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.

"Het is nog steeds ontzettend nodig", vertelt De Waard voor de deur van 'haar' ic in Apeldoorn. Ze werkte er jarenlang en pakte dat werk vorig jaar weer op. Nu doet ze wat ze kan, zeker één keer per week. Dan rijdt De Waard vanuit haar woonplaats Emst naar een van de Gelre Ziekenhuizen in Zutphen of Apeldoorn.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Ze combineert het met haar wethouderschap en als manager bij Monico, een samenwerkingsverband van ic's in de regio. De Waard is er maar wat druk mee. "Ik ben vooral de handen en voeten van de verpleegkundigen. Ik maak medicatie klaar en help bij het verzorgen van mensen. En ik loop heen en weer tussen ic en laboratorium", vertelt ze. "En dat is een heel dankbare klus."

Man alleen op de bank

De lokale politiek, ook in Epe, heeft daarnaast eveneens de handen vol aan die voortslepende coronacrisis. Toch kan De Waard er flexibel mee omgaan. "Het is zo dat je als wethouder regelmatig drukke weken hebt. Maar er zijn ook weken dat het rustiger is. En bij Monico kan ik mijn tijden zelf regelen."

Ze vervolgt: "Ik heb absoluut niet het idee dat ik mijn werk verwaarloos. Als er soms een partij verwaarloosd wordt, dan is dat in mijn privésituatie. Mijn man die op zaterdag alleen op de bank zit. Maar hij kan er heel goed mee dealen en hij weet ook dat mijn hart hier ligt. Hij steunt mij al jaren, ook hierin."

"Het zit gewoon in me. Ik heb echt hart voor zorg en ik vind het mooi dat ik dit kan doen. Dit is wat ik kán doen. Maar ik hoop dat het heel snel niet meer nodig is."

'Overtuigen heeft geen zin'

Haar noeste inzet ten spijt, het draagvlak voor de coronaregels lijkt flink af te nemen. De Waard: "Ik zie wel mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Dat vind ik heel jammer. Terwijl ik het ook begrijp. De mens is een sociaal wezen. Elkaar ontmoeten hoort daarbij. Maar we moeten nog even volhouden, in de hoop dat het vaccinatiebeleid door kan gaan, zodat we naar een open samenleving kunnen."

Afbeelding
Covid-patiënt op de ic in Apeldoorn. Foto: Omroep Gelderland

Wat zou ze willen zeggen tegen diegenen die denken dat het allemaal één grote leugen is? "Ja weet je, het heeft niet zoveel zin om die mensen te overtuigen. Als je daarin gelooft, dan wordt het lastig. Maar het ís geen broodje aap-verhaal. Je wordt er echt serieus ziek van."

'Het is écht zo!'

Ze denkt even na en zegt dan: "Ik zou op hen toch een beroep willen doen: misschien geloof je het zelf niet, maar denk dan aan het welzijn van de mensen om je heen. Probeer nog even een pas op de plaats te maken. Dat is de enige manier, samen met vaccineren, om hier doorheen te komen."

"Wij zijn wel klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons", besluit de wethouder. Dat is inmiddels een gevleugelde uitspraak geworden, geeft De Waard toe: "Ja, maar het is écht zo!"

Zie ook: ons liveblog over de coronacrisis

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend