Logo De Belofte

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn krijgt ruim 615.000 euro van het Rijk om wegen in de stad en de dorpen veiliger te maken. Dat schrijft het college naar aanleiding van vragen vanuit de gemeenteraad. In totaal wordt er dik een miljoen euro uitgetrokken.

Het bedrag is bestemd voor verkeersveiligheidsmaatregelen aan Kanaal Zuid (Loenen), Imbosweg, Schrijnwerkershorst/Houtsnijdershorst, Waltersingel, Ugchelsegrensweg en Soerenseweg. Met uitzondering van Kanaal Zuid gaat het om wegen die in 2021 voor onderhoud op de rol staan. Denk dan bijvoorbeeld aan drempels/plateaus en in sommige gevallen ook een versmalling van de rijbaan. Den Haag draagt vijftig procent van de kosten hiervoor bij.

Plan voor verkeersveiligheid

Bij de afweging van wat er prioriteit heeft, zegt de gemeente te kijken naar kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers. Jaarlijks komen ongeveer 500 verkeersklachten bij de gemeente binnen.

Dit jaar stelt Apeldoorn een veiligheidsplan op om verkeersrisico's tegen te gaan. In dat plan worden maatregelen besproken en wat het moet kosten om dit te realiseren. De gemeente geeft daar als disclaimer bij: "Het is zo dat de oorzaak van veel ongelukken te relateren is aan het gedrag van weggebruikers. Ook een goede weginrichting kan nooit volledig voorkomen dat er ongelukken plaatsvinden."

60-wegen problematisch

Een aantal wegen in Apeldoorn is lastig te handhaven op verkeersveiligheid, geeft het college toe. "Apeldoorn is in dit opzicht niet anders dan andere gemeenten. Wat het wel anders maakt, is het grote buitengebied." Dat betekent dat, hoewel de gemeente budget krijgt om wegen veiliger te maken, dit proces langer duurt. Vooral 60-kilometerwegen zijn een zorgenkind.

Zie ook: Zorgen om verkeersslachtoffers in Apeldoorn

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend