Logo De Belofte

APELDOORN - Vanaf de eerstvolgende jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod in de gemeente Apeldoorn. De vraag is alleen: hoe gaat het gemeentebestuur dit uitvoeren? Handhaving blijkt namelijk knap lastig.

In oktober 2019 nam de gemeenteraad een voorstel aan om Apeldoorn vuurwerkvrij te maken. Eigenlijk zou dat verbod afgelopen oud en nieuw al gelden, maar vanwege de coronacrisis, die veel vraagt van gemeente, politie en handhaving, werd besloten het verbod op te schorten. Tegelijkertijd besloot 'Den Haag' tot een eenmalig landelijk afsteekverbod voor de laatste jaarwisseling, 2020/2021.

Handhaving is niet te doen

Het lokale verbod lag donderdagavond opnieuw op tafel. Kan het dit jaar wel ingaan? Ook zonder corona blijft die handhaving echt een probleem, vond burgemeester Ton Heerts. "We moeten geen knollen voor citroenen verkopen", drukte hij de raad op het hart. Extra mankracht om dit in goede banen te leiden, is er nu simpelweg niet. De politie pleit dan ook voor een landelijk verbod, in plaats van een lokale.

Daarnaast zijn vuurwerkverkopers uiteraard niet gecharmeerd van de plannen. Ze denken erover een schadeclaim in te dienen. Apeldoorn houdt er rekening mee dat die claim tussen de 472.500 en 962.500 euro zal zijn.

Onderzoek

Ondanks alle tegenwerpingen stemde de gemeenteraad donderdag in met een afsteekverbod voor komende oud en nieuw. Er komt aanvullend onderzoek naar hoe de gemeente dit verbod exact kan gaan uitvoeren.

Wat de kosten daarvan zijn, is niet bekend.

Zie ook: Boze vuurwerkliefhebbers willen politieke partij oprichten

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend