Logo De Belofte

APELDOORN - Vanaf de eerstvolgende jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod in de gemeente Apeldoorn. De vraag is alleen: hoe gaat het gemeentebestuur dit uitvoeren? Handhaving blijkt namelijk knap lastig.

In oktober 2019 nam de gemeenteraad een voorstel aan om Apeldoorn vuurwerkvrij te maken. Eigenlijk zou dat verbod afgelopen oud en nieuw al gelden, maar vanwege de coronacrisis, die veel vraagt van gemeente, politie en handhaving, werd besloten het verbod op te schorten. Tegelijkertijd besloot 'Den Haag' tot een eenmalig landelijk afsteekverbod voor de laatste jaarwisseling, 2020/2021.

Handhaving is niet te doen

Het lokale verbod lag donderdagavond opnieuw op tafel. Kan het dit jaar wel ingaan? Ook zonder corona blijft die handhaving echt een probleem, vond burgemeester Ton Heerts. "We moeten geen knollen voor citroenen verkopen", drukte hij de raad op het hart. Extra mankracht om dit in goede banen te leiden, is er nu simpelweg niet. De politie pleit dan ook voor een landelijk verbod, in plaats van een lokale.

Daarnaast zijn vuurwerkverkopers uiteraard niet gecharmeerd van de plannen. Ze denken erover een schadeclaim in te dienen. Apeldoorn houdt er rekening mee dat die claim tussen de 472.500 en 962.500 euro zal zijn.

Onderzoek

Ondanks alle tegenwerpingen stemde de gemeenteraad donderdag in met een afsteekverbod voor komende oud en nieuw. Er komt aanvullend onderzoek naar hoe de gemeente dit verbod exact kan gaan uitvoeren.

Wat de kosten daarvan zijn, is niet bekend.

Zie ook: Boze vuurwerkliefhebbers willen politieke partij oprichten

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend